Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 180

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 180

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Çözümleri Sayfa 180

C. ATATÜRK VE II. DÜNYA SAVAŞI 1. İleri Görüşlü Bir Lider: Atatürk

Atatürk aşağıdaki sözlerini Dolmabahçe Sarayındaki son günlerinde yakın arkadaşı Ali Fuat Cebesoy’a söylemiştir.

“Pek yakında dünya vaziyeti, mütareke senelerinden daha çok ciddi olacak ve karışacaktır. İkinci büyük bir harp karşısında kalacağız. Bunun neticesinde dünyanın vaziyeti ve dengesi bütünüyle değişecektir. İşte, bu devre esnasında doğru hareket etmesini bilmeyip en küçük bir hata yapmamız hâlinde başımıza mütareke senelerinden daha çok felaketler gelmesi mümkündür.”

Prof. Dr. Utkan KOCATÜRK, araştırmacı-yazar ve doktor, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 375, 376.

1938 yılının 18 Eylül günü Dolmabahçe Sarayına gelen Başbakan Celal Bayar, Atatürk’e 4 yıllık yeni ekonomik plan dosyasını sundu. Atatürk, Bayar’ın anlattıklarını dinledikter sonra şunları söyledi:

“Bizim bunu başarmamız için en çok üç sene süremiz vardır. Ondan evvel de fırtına kopmaz demiyorum. Ne yapacaksak bu dar müddetin içine sıkıştırmaya bakmalıyız.

Bütçe filan düşünmeye gerek yoktur. Memleketin bütün kuvvet kaynaklarını seferber ederek bu işleri yapmak lazımdır.”

Utkan KOCATÜRK, Doğumundan Ölümüne Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, s. 392-393 (Düzenlenmiştir.).

Yukarıdaki metinlerde geçen konuşmalar II. Dünya Savaşı’nın başlamasından tam bir yıl önce gerçekleşmiştir. Bununla birlikte Atatürk dünyanın yeni bir savaşa sürüklendiğini çok daha önce, 1930’lu yılların başlarında dile getirmiştir. Atatürk’ün ileri görüşlülüğü 1932 yılında Amerikalı General Mac Arthur’a (Mak Artur) (Görsel 7. 9) söylediği şu sözlerden de anlaşılmaktadır:

“Versay Antlaşması, I. Dünya Savaşı’na neden olan sebeplerden hiçbirini yok edemediği gibi aksine dünün başlıca düşmanları arasındaki uçurumu büsbütün derinleştirmiştir. Çünkü yenen devletler, yenilenlere barış şartlarını zorla kabul ettirirken bu ülkelerin etnik, jeopolitik ve ekonomik özelliklerini asla göz önüne almamışlar ve sadece düşmanlık duygularından beslenmişlerdir. Böylelikle bugün içinde yaşadığımız barış dönemi sadece ateşkesten ibaret kalmıştır.

Bence dün olduğu gibi yarın da Avrupa’nın geleceği Almanya’nın alacağı duruma bağlıdır. Olağanüstü bir dinamizme sahip olan bu 70 milyonluk çalışkan ve disiplinli millet, üstelik millî tutkularını kamçılayabilecek siyasi bir cereyana kendisini kaptırdı mı er geç Versay Antlaşması’nın bozulmasına girişecektir.”(1)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf İnkılap Ders Kitabı Çözümleri Dersdestek Yayınları Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!