4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları 94-95-96-97
4. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 94-95-96-97 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 94-95-96-97
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 94
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Pelinciğim, alışveriş listemizi okur musun?
Listemizde 2 kilogram patates, . 1 kilogram peynir, 1 kilogram domates ve 3 kilogram pirinç; 2 litre süt, 5 litre zeytinyağı, 3 litre su var anneciğim.
Pelin, annesiyle birlikte gittiği markette alışveriş listesini sayarken maddenin ölçülebilen özelliklerinden faydalanmıştır. Ürünlerin ölçü birimlerini ise kilogram ve litre ile ifade etmiştir. Pelin’in iki farklı birim kullanmasının nedeni sizce nedir? Bu birimler farklı özellikleri mi ölçmektedir?
- Cevap: Bu birimler farklı özellikteki maddeleri ölçmektedir. Kilogram katı maddeleri, litre sıvıları ölçer. Pelin bu yüzden bu birimleri kullanmıştır.
Kütle: Bir maddenin ağırlığıdır. Kütlesini ölçmek için tartıdan yararlanırız.
Hacim: Bir maddenin bulunduğu ortamda kapladığı yerdir. Hacmi ölçmek için genişliği, yüksekliği ve eni çarparız.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 95
Kütle birimi kilogram (kg) ve gramdır (g). Kilogram ile gram birbirine dönüştürülebilir. Bu dönüşümü yapmak için kilogramı grama çevirirken sayıyı 1000 ile çarparız. Gramı kilograma çevirirken ise sayıyı 1000’e böleriz.
Bilgi Kutusu
Madde miktarı az olan varlıkların kütlelerini ölçmek için gram birimi, madde miktarı fazla olan varlıkların kütlelerini ölçmek içinse kilogram birimi kullanılır. Örneğin kuyumcu, bir yüzüğün ya da küpenin kütlesini ölçerken gram birimini kullanır. Bir manav ise sattığı meyve ve sebzelerin kütlesini ölçmek için genellikle kilogram birimini kullanır.
Eşit Kollu Terazi
Maddelerin kütlelerini ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Terazi ile kütleyi ölçebilmek için kefelerden birine kütlesini ölçeceğimiz maddeyi, diğerine de kütle değerleri belli olan tartım takımının kütlelerinden birini yerleştiririz. Terazinin kefeleri dengelenene kadar uygun birim kütleleri kefeye yerleştiririz. Birim kütlelerin toplam değeri, kefedeki maddenin kütlesini verir.
Yandaki örnekte patatesin kütlesini ölçmek için patatesler bir kefeye, birim kütleler de diğer kefeye yerleştirilip denge sağlanmıştır. Terazinin kefesindeki patates 1 kg ve 2 kg’lık birim kütlelerle dengelendiğinden patatesin kütlesi 2 + 1 = 3 kg’dır.
Bilgi Kutusu
Kullanımı daha kolay olduğundan günümüzde elektronik teraziler kullanılmaktadır. Elektronik terazi ile kütle ölçümü yapılırken kütlesi ölçülecek madde, terazinin üzerine konulur. Terazinin göstergesindeki sayı, maddenin kütlesini verir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 96
Kütlenin Ölçülmesi
Katı hâldeki maddelerin kütlesini ölçerken maddeyi doğrudan teraziye yerleştirerek ölçüm yaparız. Bunu gözlemlemek için “Katıların Kütlesini Ölçelim” isimli deneyi yapalım.
Deney yapalım
Katıların Kütlesini Ölçelim
Not: Deneyde kütlesini ölçmek için kullanacağımız malzemeleri istediğimiz büyüklükte ve miktarda seçebiliriz.
• Maddeleri terazinin kefesine tek tek yerleştirelim.
• Ölçümlerimizi aşağıdaki çizelgeye kg ve g cinsinden kaydedelim.
Sonuç
• Kütlesi en fazla olan madde hangisidir?
- Cevap: Kütlesi en fazla olan kitaptır.
• Kütlesi en az olan madde hangisidir?
- Cevap: Kütlesi en az olan suluktur.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Çözümleri Sayfa 97
Hacim
“Ayşe resim yapmayı çok seviyordu. Bunu bilen babası Ayşe’ye yeni bir resim defteri almıştı. Ayşe buna çok sevindi. Düzenli olmayı seven Ayşe, defteri inceledikten sonra defterini çantasına koymak istedi. Ama bir sorun vardı. Defter büyük olduğu için çantaya sığmıyordu. Ayşe bu durumu babasına anlattı. Babası üzülmemesi gerektiğini söyledi ve ertesi gün aynı defterin biraz daha küçüğünü getirdi. Yeni defterin çantaya sığdığını gören Ayşe çok mutlu oldu.”
Her varlığın kapladığı bir yer vardır. Maddelerin boşlukta kapladığı yere hacim denir. Ayşe’ye alınan büyük defterin hacmi fazla olduğu için defter, çantaya sığmamıştır. Küçük defter daha az hacme sahip olduğundan çantaya sığmıştır.
Katı, sıvı ve gaz hâldeki bütün maddelerin bir hacmi vardır. Hacim, maddelerin ölçülebilir özelliğidir. Hacim ölçüsü birimi litre (L) ve mililitredir (mL). Litre ve mililitre birbirine dönüştürülebilir. Bu dönüşüm kilogram ve gram arasındaki dönüşüme benzer. Buna göre litreyi mililitreye dönüştürürken sayıyı 1000 ile çarparız. Mililitreyi litreye dönüştürürken ise sayıyı 1000’e böleriz.
Hacmin Ölçülmesi
Sıvıların ve katıların hacimlerini ölçmek için farklı yöntemler kullanırız.
Sıvıların hacimlerini ölçmek için dereceli silindir kullanırız. Bunun için hacmini ölçeceğimiz sıvıyı dereceli silindire dökeriz. Dereceli silindirdeki sıvı seviyesini okuruz. Buna göre, görseldeki dereceli silindire doldurulan suyun hacminin 150 mL olduğunu söyleriz.
Peki, katıların hacimleri nasıl ölçülür? Tahmin edelim. Tahminimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
- Cevap: Dereceli silindir ve içinde bulunan sıvı yardımı ile ölçülür.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Ata Yayınları Sayfa 94-95-96-97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.