Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 264

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 264 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 264

• Anemon adı verilen bir deniz mercanı türü, palyaço balığının yaşama alanını oluşturur. Anemon, yakıcı tentakülleriyle palyaço balığını düşmanlarından korurken, palyaço balığı ise anemonla beslenen balıkları uzaklaştırır [Görsel 2.7 (a)].
• Baklagillerin köklerinde bulunan nodüllerde azot bağlayıcı bakteriler [Rhizobium leguminosarum (Rizobiyum leguminosarum)] yaşar. Bu bakteriler, havada bulunan azot gazını bağlayarak bitkinin kullanımına sunar. Bitki ise bakterilere organik besin ve yaşam ortamı sağlar [Görsel 2.7 (b)].
• Mantar ve alg, liken denilen yaşama birliklerini oluşturur. Alg fotosentez yaparken besin ve oksijen üretir ve bu ürettiği ürünleri mantarla paylaşır. Mantar oksijenli solunum yaparken su ve karbondioksit çıkarır ve bu ürünleri alg ile paylaşır. Mantar ayrıca hif denen uzantılarıyla havanın nemini emer, alge su temin eder. Alg, mantardan almış olduğu su ve karbondioksidi fotosentez için kullanabilir [Görsel 2.7 (c)].
• Bitki türleri, polen ve tohumlarını yaymak için bazı böcek ve kuş türlerine ihtiyaç duyar. Çiçekli bitkilerden nektar toplayan kelebek, bu nektarı besin olarak kullanırken vücuduna yapışan polenlerin başka çiçekli bitkilere taşınmasını sağlayarak tozlaşmayı gerçekleştirir [Görsel 2.7 (ç)].

Kommensalizm (+, 0)

Birlikte yaşayan türlerden biri yarar sağlarken diğeri bu durumdan ne yarar sağlar ne de zarar görür. Bu tür ilişkiye kommensalizm denir. Bu duruma Malta palamudu ve küçük vantuzlu balıklarla, köpek balıkları arasındaki ilişki örnek olarak gösterilebilir [Görsel 2.8 (a)]. Malta palamudu ve küçük vantuzlu balıklar, köpek balıklarının avlarından kalan artıkları yiyerek beslenirler (+). Köpek balıkları bu durumdan etkilenmez (0).

Araştıralım-Paylaşalım

İnsanın simbiyotik olarak yaşadığı canlılar var mıdır? Araştırınız. Bulduğunuz sonuçları sınıfınızda paylaşınız.

  • Cevap:

Evet, insanların simbiyotik olarak yaşadığı birçok canlı vardır. Simbiyoz, iki farklı organizmanın birbirleriyle bir arada yaşaması ve her ikisinin de birbirine fayda sağladığı bir ilişkidir.

Örneğin, insanların bağırsaklarında trilyonlarca bakteri ve diğer mikroorganizma yaşar. Bu mikrobiyom, besinlerin sindirilmesi, bağışıklık fonksiyonu ve diğer biyolojik süreçler için önemlidir. İnsan vücudu, bu mikroorganizmaların yaşamı için uygun bir ortam sağlarken, bu organizmalar da insan vücudunun korunmasına ve işlevselliğine yardımcı olur.

Başka bir örnek, deri üzerindeki bakteri popülasyonlarıdır. Bu bakteriler, insan derisi için faydalıdır ve bazıları cilt hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca, bazı bitkilerin de insanlarla simbiyotik ilişkisi vardır. Örneğin, birçok bitki türü, kökleri üzerinde yaşayan mikrobiyal simbiyotik organizmalar tarafından beslenir ve bu organizmalar, bitkilere faydalı besin maddeleri sağlar.

Sonuç olarak, insanlar ve diğer organizmalar arasındaki simbiyotik ilişkiler, yaşamın çeşitli alanlarında mevcuttur ve insan vücudu da birçok mikroorganizma tarafından desteklenmektedir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 264 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!