Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143

24.
Biyolojik Çeşitlilik
Son on bin yıl içinde özellikle Orta ve Kuzey Avrupa’da buzul devirleri yaşanmıştır. Buzul devirlerinde canlıları göçe zorlayacak derecede elverişsiz yaşam koşulları meydana gelmiştir. Bu dönemde Anadolu’da canlıların yaşamı için elverişli ekolojik koşullar hüküm sürmüştür. Bu nedenle buzul devirlerinin göçe zorladığı hayvan ile bitki gelişimi için gerekli polen ve tohumlar Anadolu’ya sığınmıştır. Buldukları yaşam ortamında çeşitlenmişlerdir. O nedenle Anadolu kendi endemik türleri yanında kuzey bölgesi kökenli bitki ve hayvan türleriyle de zenginleşmiştir. Ayrıca Afrika ve Asya’dan gelen canlı türleri için de Anadolu bir sığınak ve barınak olmuştur.

Yukarıdaki metne göre Anadolu’nun zengin gen kaynaklarına sahip olmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Anodolu’nun ekolojik şartları elverişlidir. Göçe zorlanan canlılar, tohumlar ve polenler Anadolu’ya yerleşme imkânı bulmuştur.

25. Ekologlar “Bütün, parçaların toplamından fazladır yani bir ormanda bulunan bütün türleri ve cansız çevreyi anlasak bile orman ekosistemini anlamış olamayız” derler. Orman ekosistemini bütün bu türler, cansız çevre, bu türlerin birbiriyle ve cansız çevreyle olan ilişkileri oluşturmaktadır. Ancak bu ilişkiler de işin içine katılırsa ormanı anlamak yolunda önemli bir adım atılmış olur. Yukarıdaki metinde ekosistemin hangi özelliği vurgulanmaktadır?

  • Cevap: Ekosistem, canlı ve cansız varlıklardan ve tüm bu varlıkların birbirleriyle etkileşimlerinden oluşan bir bütündür. Canlı ve cansız varlıklar arasındaki etkileşimler, ekosistemlerin anlaşılması için önemli bir unsurdur.

26. Canlılarda beslenme şekilleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Canlılar beslenmelerine göre üçe ayrılır. Bunlar; üretici (ototrof), tüketici (heterotrof), ve hem üretici hem tüketici olmak üzere üç çeşittir. Heterotroflar holozoik beslenir. Holozoik beslenen canlılar, bütün hâlde aldıkları besin maddelerini sindirim sistemlerinde küçük parçalara ayırır. Beslenme durumlarına göre otçul, etçil ve hem etçil hem otçul olarak gruplandırılır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!