10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119
Bunları Biliyor musunuz?
Ağır metallere karşı bitki türlerinin toleransı değişiktir. Bazı bitki türleri çok az yoğunluktaki ağır metallerden zarar gördükleri hâlde bazıları bünyelerinde bol miktarda ağır metal biriktirebilir. Ağır metaller içerisinde en şiddetli zehir etkisi olan kadmiyum, kurşun ve cıvadır. Kirlenmiş denizlerdeki balıklarda, ev bakım ürünlerinde, pillerde, mutfak malzemelerinde, böcek öldürücülerde, amalgam diş dolgularında, kozmetik ürünlerinde söz konusu ağır metaller bulunmaktadır.
Radyoaktif kirlenme; hava, su ve toprağa radyoaktif maddelerin karışmasıdır. Radyoaktif kirlenmenin en etkin kaynağı; nükleer enerji santralleri, bu santrallerde meydana gelen radyoaktif atıklar ve nükleer silah üreten tesislerdir (Görsel 3.46). Radyoaktif maddelerin yaymış olduğu elektronlar; toprağa, havaya, suya, bitkilere; bitkilerden de besin zinciri yoluyla insanlara, hayvanlara çok kolay ve çok hızlı bir şekilde geçerek radyoaktif kirliliğine neden olur. Ayrıca günlük hayatımızı kolaylaştıran cep telefonları, mikrodalga fırınlar, röntgen ve tomografi gibi tıbbi cihazlar da radyoaktif kirliliğe neden olmaktadır. Radyoaktif maddeler, elektron yayma özelliklerini kaybetmeden toprakta ve suda uzun yıllar kalabilir. Örneğin 1986 yılında Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen kazada birçok radyoaktif madde, geniş alanlara yayılmıştır. Nükleer sızıntı; çok sayıda ülkenin tarım arazisini ve burada yetişen ürünleri etkiler, bu ürünlerle beslenen insan ve hayvanlarda kanser hastalığına sebep olur. Bu durum uzun yıllar etkisini gösterir. Örneğin ülkemizin Karadeniz Bölgesi, Çernobil kazasındaki nükleer sızıntının sonuçlarını hâlen yaşamaktadır.
Ses kirliliği, rahatsız edici ve sağlığı olumsuz etkileyici ses biçimi olarak tanımlanır. Ulaşım araçları, endüstri kuruluşları ve eğlence araçları tarafından meydana getirilen rahatsız edici sesler bu kirliliğin temel ögelerini oluşturur. Gürültü; insanlarda fiziksel, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklar meydana getirir. Kılcal damarların daralmasına, kan basıncının artmasına, kalp atışı, kan dolaşımının hızlanmasına ve solunum rahatsızlıklarının meydana gelmesine neden olabilir. Dikkat eksikliğine neden olarak iş gücü verimini düşürebilir. Mide hastalıklarına, işitme kayıplarına, hormon dengesizliklerine ve kas gerilmelerine neden olabilir.
Gürültüyü azaltmak için birtakım teknik önlemler alınabilir: Ses geçirmeyen izolasyon maddelerinin bina yapımında kullanılması, gürültülü araçlara yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde yol verilmesi, sesi absorbe eden sistemlerin geliştirilmesi gibi. Ağaç yapraklarının ses dalgalarını belirli oranda emme özelliği olduğundan birçok ülkede “Gürültüden Korunma Ormanları” oluşturulmuştur.
Gürültüyü azaltmak için bireylerin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Bununla birlikte gürültü kirliliğini önlemede teknik, biyolojik ve sosyal çözüm metotlarının hepsi dengeli bir şekilde uygulanmalıdır (Görsel 3.47).
Ses şiddetinin ölçüm birimi desibeldir (dB). Desibel, insan kulağının hassas olduğu orta ve yüksek frekansların özellikle vurgulandığı ses değerlendirme birimidir. Desibel oranına bağlı gürültü düzeyi ve ilgili ortamlar Tablo 3.1’de verilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.