Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 148 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

Alkollerde hidroksil sayısı arttıkça kaynama noktası yükselir. Çünkü hidroksil grubu sayısının artması birden fazla hidrojen bağı oluşabilmesi anlamına gelir. Bu durum alkollerin sudaki çözünürlüklerini de artırır. Yapısında iki hidroksil grubu bulunan glikol, kaynama noktası yüksek olduğu ve suda iyi çözündüğü için genellikle antifriz olarak kullanılır (Görsel 3.13).

Hidroksilin bağlı olduğu karbonda dallanma arttıkça alkollerin kaynama noktası düşer. Bu nedenle aynı sayıda karbon atomu içeren alkollerin kaynama noktasının büyükten küçüğe sıralaması birincil alkoller, ikincil alkoller, üçüncül alkoller şeklindedir (Tablo 3.4).

Alkoller genellikle renksizdir ve iyi akışkandır. Ayrıca alkollerin uçuculuk özellikleri de fazladır. Alkoller Na ve K gibi 1A grubu aktif metalleriyle tepkimeye girerek alkolatları oluşturur ve H2 gazı açığa çıkar.

Alkoller, hidroksil grubunun bağlı olduğu karbon atomundaki hidrojen sayısı kadar yükseltgenir. Bu tepkime türünde birincil alkoller bir kademe yükseltgendiğinde aldehite, iki kademe yükseltgendiğinde karboksilik aside dönüşür. İkincil alkoller ise bir kademe yükseltgenir ve ketona dönüşür. Tersiyer alkoller hidroksil grubunun bağlı olduğu karbon atomunda hidrojen olmadığı için yükseltgenmez.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!