Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

12 Kasım Afete Hazırlık Günü

“12 Kasım Afete Hazırlık Günü” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

12 Kasım Afete Hazırlık Günü

Daha önce hiç afete hazırlık gününü duymuş muydunuz? Duymadıysanız gelin birlikte öğrenelim!

12 Kasım 1999 yılında Düzce’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem 710 vatandaşımızın hayatını elinden alırken, 2678 vatandaşımızın da ciddi yaralanmasına neden olmuştur. Oldukça kritik bir durum haline gelen bu depremden sonra ülkemizde 12 Kasım Afete Hazırlık Günü olarak ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bulunduğu konumdan dolayı sık sık doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Türkiye’nin %60’ından fazlası fay hattı üzerinde yer aldığı için, özellikle depremler konusunda büyük bir tehlikede olduğumuzu kabullenmek zorundayız.

Afetler konusunda büyük bir şanssızlığımız ise üç tarafımızın denizlerle kaplı olmasından kaynaklanmaktadır. Sel, tayfun gibi birçok noktadan bizi vurabilecek su afetleri mevcuttur. Yoğun rüzgarlar, yağışlar ve sahip olduğumuz volkanik dağlar da işimizi sıklıkla zora sokmaktadır.

Afetlere karşı hazırlıklı olmak, can sağlığımız için oldukça önemlidir. Afetlerin önceden gelebilecek herhangi bir bildirime sahip olmadığı için afet anında yapılan hareketler oldukça mühimdir. Gelin afet anında neler yapıp, neler yapmamamız gerektiğini her birlikte öğrenelim!

İç Mekandan Ayrılmak

Herhangi bir afet anında içerisinde bulunduğunuz mekanı terk edip, açık bir alana gitmek çok önemlidir. Bir deprem anında hazırladığınız deprem çantasını alıp merdivenleri kullanarak hızlı ve seri bir şekilde mekanı terk etmelisiniz. Asla asansörü kullanmamalısınız. Eğer mekandan ayrılamıyorsanız, hemen sağlam bir masanın altına girmelisiniz.

Elektronik Aletler

Deprem anında elektronik aletlerin hiçbirini kullanmamanız gerekmektedir. Herhangi bir elektrik kaçağında zarar görme ihtimaliniz çok yüksek olduğu kadar yangın çıkarma ihtimaliniz de vardır.  Bu da çok daha büyük bir probleme neden olabilir.

Yığılmaya Engel Olmak

Herhangi bir afet anında canınızı kurtarmak adına kaçmanız çok normaldir fakat bunu bir yığılmaya çevirmek büyük bir tehlikeye meydan açabilir. Kaçan diğer insanları ezmemeye, itmemeye, onlara zarar vermemeye de önem vermelisiniz.

12 Kasım Afete Hazırlık Günü ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!