Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

Görme Engelli Farkındalığı

“Görme Engelli Farkındalığı” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Görme Engelli Farkındalığı

Doğuştan veya sonradan görme engeline sahip olmuş bireylerin toplum içerisinde yaşadıkları birçok problem vardır. Bu problemler, görme engelli bireylerle, diğer bireyler arasında birçok eşitsizliğe neden olurken, bu konuda yürütülen kampanyalar çoğunlukla destek göremediği için başarısızlıkla sonuçlanır.

İçinde yaşadığımız toplum, birçok farklı insanı barındırmaktadır. Bu insanlar uzun, kısa, kilolu veya zayıf olabildiği gibi çeşitli fiziksel engellere de sahip olabilirler. Bu tamamen doğal olduğu gibi, toplumun bilinçli olması gerektiği de bir konudur. Vücutlarımız, güçlerimiz veya düşüncelerimiz birbirinden farklı ve kendine hastır. Her insan birbirinden farklı bir dengeye ve özelliklere sahiptir. Fakat bu farklılık toplumun huzurunu etkilememelidir. Bu yüzden hepimiz cinsiyet, yaş, ırk, fiziksel güç ve zeka düzeyine bakılmaksızın eşit bir hayat sürmeliyiz. Eşit haklar çerçevesinde hayata başlamalı ve eşit haklar çerçevesinde yargılanmalıyız.

Hiç kimse, hiçbir fiziksel ve zihinsel konumdan eşit değildir, eşit olması gereken onlara sunulan durumlar ve imkanlar olmalıdır. Görme engelliler için de bu geçerlidir. Görme engelli bireyler, gazete okumaktan, yürüyüşe çıkmaya kadar günlük aktivitelerin birçoğundan sıradan bir insan kadar yararlanamamaktadır. Bunun en büyük nedeni, kabartmalı yazı olarak geçen Braille alfabesinin hayatımızda yeteri kadar yer edinememesi ve kabartmalı kaldırımların birçoğunun bozulmuş ve yetersiz olmasıdır.

Çevrenizdeki görme engelli bireyleri inceleyin. Onların eğitim görmesi için açılan merkezlerin sayısının ne kadar yetersiz olduğunun farkına vararak, yolda yürümenin görürken bile ne kadar zor olduğunu keşfedin. Görme engellilere karşı saf bir farkındalık sahibi olma adına, yolda gördüğünüz bozuk kabartmalı kaldırımları belediyeye bildirin. Braille alfabesi içeren bir gazete veya dergi çıkartıp, bu konuda görme engellilere karşı farkındalık oluşturabileceğini düşündüğünüz alanlarla iletişim kurmayı deneyebilir; hiçbirini yapamazsanız sizden bir yazıyı okumanızı isteyen görme engelli bireylere bunu güler yüzle yapabilirsiniz.

Toplumun huzuru ve eşitliği için çabalayın. Unutmayın, herkes eşit hak ve özgürlüklere sahip olmadığı sürece, hiç kimse eşit hak ve özgürlüklere sahip olamaz.

Görme Engelli Farkındalığı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!