Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

15 Ekim Dünya Görme Engelliler Günü

“15 Ekim Dünya Görme Engelliler Günü” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

15 Ekim Dünya Görme Engelliler Günü

Günümüzde hem devlet, hem de toplumsal olarak bilinçli bir şekilde doğuştan veya sonradan görme engeline sahip olmuş bireyler birçok alanda eşit hakka sahip olmuştur. Fakat tüm bu çalışmalara rağmen görme engelli bireyler hâlâ toplum içerisinde oldukça fazla problem yaşamaktadır.

15 Ekim Dünya Görme Engelliler Gününde görme engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak ve gelecek yaşantınızda bunun farkındalığını arttırmak için çalışmalara başlayabilirsiniz.

Görme Engelli Bireylerin Yaşadıkları Problemler

Toplum Tarafından Dışlanma

Her ne kadar 21. Yüzyılda yaşıyor ve dışlanmanın artık söz konusu bile olmadığını düşünüyor olsak da toplumun birçok kesiminde hâlâ engelli bireylere karşı büyük bir dışlanma mevcuttur. Bu dışlanma göz ardı edilemeyecek sonuçlara yol açtığı gibi, dışlanan bireylerin de psikolojik olarak zorlanmalarına neden olmaktadır.

Yeteri Kadar Kabartmalı Yazının Bulunmaması

Görme engelli bireyler, okumak için kullandıkları Braille kabartma yazı olarak da geçen bu alfabe, maalesef günlük yaşamda çok sık rastlanan bir tür değildir. Günlük gazete, dergi veya broşürlerin Braille alfabesi içeren bir versiyonunun olmaması, görme engelli bireyleri haberdar olma haklarından mahsur bırakmaktadır.

Sosyal Çevre Düzeninin Yetersizliği

Kabartmalı kaldırımlar, sesli trafik lambaları ve güvenlik önlemleri maalesef oldukça yetersiz bir seviyededir. Bu da görme engelli bireylerin sosyalleşmek adına evlerinden uzaklaşmalarını engelleyerek, onların sosyal bir çevre edinmelerine zorluk çıkarmaktadır.

İş Bulma

Bir çeşit toplumsal dışlanma olan iş bulamama problemi maalesef görme engellileri oldukça zora sokmaktadır. İş bulma imkanları yeteri bir alana yayılmamıştır.

Yetersiz Eğitim Aracı

Sadece iş bulma, sosyalleşme konusunda değil eğitim görme konusunda da oldukça büyük bir yetersizlikle karşı karşıya kalan görme engelliler, ya çok yüksek ücretler karşılığında, ya da yetersiz eğitim almaktadırlar.

Çevremizdeki görme engelli bireyler konusunda bilinçli ve eşitlikçi bir tutum sergilemeliyiz. Bu hayat hepimizin.

15 Ekim Dünya Görme Engelliler Günü ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!