9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 18
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 18
Biliyor musunuz?
Engelli Bireylerin Hayatını Kolaylaştıran Bazı Teknolojiler
Son yıllarda engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran farklı teknolojik ürünler geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları kısaca açıklanmıştır:
Paletli tekerlek sistemi: Engelli bireylerin merdiven çıkmasını kolaylaştıran bu sistemde elektrikli sandalyeye yerleştirilmiş paletler bulunmaktadır. Paletlerle sadece merdivenlerde değil, engebeli yollarda da rahat bir sürüş sağlayabilmektedir.
Akıllı baston: Görme engelli bireylere kolaylık sağlayan akıllı baston, göğüs ve baş hizasında bireyin önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri algılayıp uyarmaktadır. Akıllı baston Bluetooth teknolojisi ile cep telefonuna bağlanabilme imkânı da sağlamaktadır.
Hareket bozukluğu olanlara özel çatal ve kaşık: Hareket bozukluğu sorunu yaşayan bireyler için geliştirilmiş bu cihaz kaşık veya çatal olarak kullanabilmektedir. El titremesi durumunda dengeyi sağlayan ve aynı açıda kalabilen ürün, hareket bozukluğunu %70 oranında düzeltebilmektedir.
Gözle kontrol yazılımı: Engelli bireylere gözleriyle fare ve klavye kullanma imkânı tanıyan bu yazılım sayesinde bireyler gözleriyle komut verebilmekte ve yazarak diğer insanlarla konuşma imkânına sahip olabilmektedir. Sistem, ciddi hareket engeli bulunan bireylerin göz hareketlerini algılayarak çalışmakta, buna bağlı olarak ekrandan seçim yapmasını sağlamaktadır.
SİZLER NE YAPABİLİRSİNİZ
Okulunuzda ya da çevrenizde bulunan engelliler hangi zorluklarla karşılaşmaktadır? Karşılaştıkları bu zorluklara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir? Aşağıda verilen örneklerden yararlanarak düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. Kişilerin engellerini bir eksiklik olarak görmeyip onların da toplumun bir parçası olduğunu, herkesin bu düşünce ile hareket etmesi gerektiğini anlatan el ilanları dağıtabilirsiniz.
2. Bina girişlerine engelliler için rampa yapılmasını çevrenizdeki yetkili kişilerden talep edebilirsiniz.
3. Gerek okulda gerekse yaşadığınız çevrede engellilerin rahat hareket etmelerini kısıtlayacak eşyaların onlara zarar vermeyecek şekilde konulmasını sağlayabilirsiniz.
4. Engelli park yerlerinin ya da toplu taşıma araçlarındaki engelli oturaklarının başkaları tarafından kullanılması durumunda kullanan kişileri uyarabilirsiniz.
- Cevap:
DEĞERLENDİRELİM
1. Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımını yapınız, bu tanımın hangi tarihte yapıldığını belirtiniz.
- Cevap: Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür. 7 Nisan 1948’de yapmıştır bu tanımı.
2. Engelliliğin ne demek olduğunu tanımlayınız, engellilik çeşitlerini sıralayınız.
- Cevap: Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan (kişi). Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu ortaya çıkabilir. Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.