9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 13
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 13
1.1. KİŞİSEL VE TOPLUMSAL SAĞLIK
1.1.1. Sağlık Kavramı ve Sağlık Hakkı
İnsanlar varoluşlarından bu yana hayatta kalmak için gayret göstermişlerdir. Gerçekleştirdikleri tüm faaliyetlerin ortak amacı budur. Hayatta kalabilmeyi başaran insanların ikinci amacı ise sağlıklı olarak hayatlarını sürdürmektir. Sağlık, günlük hayatın kaynağıdır ve temel bir ihtiyaçtır.
a. Sağlık Kavramı
İnsanlar genellikle sağlığı, hastalığın olmayışı olarak görürler. Sağlık, sosyal, kültürel, ekonomik vb. çok farklı faktörlerden etkilenen sadece kişisel olmayan, aynı zamanda toplumsal yönü de olan bir olgudur.
Bu nedenle genel olarak sağlık, hasta ya da engelli olmama durumu olarak tanımlansa da en geçerli tanım Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) [WHO – World Health Organization – (Vörld Helt Organizeyşın)] Kuruluş Anayasası’nda kullanılan tanımdır. Dünya Sağlık Örgütünün 1948 yılında yaptığı tanıma göre sağlık, yalnızca hastalık ya da engelliliğin olmayışı değil; bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik durumudur (Görsel 1.1).
b. Sağlık Hakkı
Sağlık hakkı; uluslararası insan hakları hukukunda mümkün olan en yüksek sağlık standardına ulaşma hakkı, bu hakkın en iyi biçimde uygulanmasını güvenceye alan bir dizi sosyal düzenlemeler, yasalar ve bunların gerçekleşmesini mümkün kılan ortamların sağlanması talebi, olarak tanımlanabilir. Bu hak; gıda, barınma, çalışma, eğitim, katılım, bilimden yararlanma, ayrımcılığa uğramama, mahremiyet, bilgiye erişim gibi diğer hakların yaşama geçirilmesi ile yakından ilişkilidir.
Sağlıklı olmak insanların temel haklarındandır. Sağlık hakkı, ilk olarak 1946 yılında yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü Anayasa’sında yer almıştır.
Sağlık hakkını dört ana kriterde değerlendirmek mümkündür. Bu kriterler şunlardır:
Varlık: Halk sağlığı, sağlık bakımı kuruluşları, malzemeleri, servisleri, programları yeterli miktarda var olmalıdır.
Erişilebilirlik: Sağlık kuruluşlarına, sağlık malzemelerine ve servislerine herkesin kolayca erişebilmesi sağlanmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.