Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 217

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Düşler Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 217

Yolculukta akşam, insanın gayri ihtiyarî garipsediği, kendini karanlık düşüncelere bıraktığı saattir. Halkın akşam garipliği terkibiyle anlattığı bu duyguda kendimizi uçsuz, bucaksız mesafeler arasında kaybolmuş hissetmemizi, arkada bıraktığımız uzağı bir daha görmek şüphesinin, öndeki uzağa yetişememek korkusunun elbette bir payı vardır. Mesafelere hâkim olmak emniyeti işte bu şüphe ve korku mefhumunu kaldırıyor, insana bu geniş ovalarda kendi mahallesinde, evinin bahçesinde dolaşmak hissini veriyor.
Faruk Nafiz:
“Dönmeyen yolculara ağlayan yaslı yollar”
diye anlattığı bu yolu, vaktiyle bir yaylının şiltesine uzanarak “kendini tekerleğin sesine kaptırarak” geçmiş olmasaydı da benim bindiğim otoray içinde tayyarede gibi geçseydi bu acı gurbet şiirini bilmem yazabilir miydi?

Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Bir gezi yazısının başarısı okuyucuda o yerle ilgili merak uyandırmasına bağlıdır. Bu amaca uygun olarak gezi yazısının akıcı ve anlaşılır bir dili olmalıdır. Yazı, okur için sıradan olanları değil, ilginç olanları anlatmalıdır. Bunun için de gezi yazarının gezip gördüğü yerle ilgili gözlem ve ayrıntıları seçerek ortaya koyması önemlidir. Yazar, gözlemlerine izlenim ve yorumlarını da katabilir.

Okuduğunuz metin Reşat Nuri’nin Millî Eğitim müfettişi olarak dolaştığı Anadolu ile ilgili gözlem ve izlenimlerinin ürünüdür.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin konusu ve yazılış amacı nedir? Metnin konusu ve yazılış amacı ile hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Metnin konusu, otoray adı verilen yeni bir ulaşım aracının Anadolu’da yaygınlaşması ve bu araçla yapılan yolculuklar üzerine yapılan bir anlatıdır. Yazılış amacı ise bu yeni icatla yapılan yolculukların getirdiği değişiklikleri ve duyguları aktarmaktır. Hedef kitlesi ise geniş bir okuyucu kitlesidir.

2. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz. Bu iletilerle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Metindeki açık iletiler, otoray adı verilen yeni ulaşım aracının yarattığı değişikliklerdir. Örtük iletiler ise teknolojinin insanların hayatını ve düşünce tarzını nasıl değiştirdiği ve Faruk Nafiz’in “Han Duraları” şiirinde tasvir ettiği manzaranın artık otoray sayesinde kolayca görülebilir hale gelmesidir. Yazarın bu iletilerle ilgili görüşü ise teknolojinin insan hayatına getirdiği kolaylıkları ve duygusal etkilerini anlamak ve anlatmak yönünde olumlu bir tutumdur.

3. Metinde anlatılanlar başka hangi iletişim araçlarıyla ifade edilebilir? Gündelik hayattan örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Metinde anlatılanlar, fotoğraf, video, belgesel gibi görsel anlatım araçlarıyla da ifade edilebilir. Ayrıca, otorayın yaygınlaşması ve insanların seyahat alışkanlıklarının değişmesi, toplumsal bir değişimin de işareti olabilir.

4. a. Metinde yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar, otorayın yaygınlaşması, insanların seyahat alışkanlıklarının değişmesi, Faruk Nafiz’in “Han Duraları” şiirinde tasvir edilen manzaranın o dönemde hala var olmasıdır.

b. Yazarın otorayla ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasının temel sebebi nedir? Metne dayalı olarak açıklayınız.

  • Cevap: Yazarın otorayla ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasının temel sebebi, otorayın seyahat süresini kısaltması, yolculuk sırasındaki manzaraları izlemenin keyifli olması ve teknolojinin insan hayatına getirdiği kolaylıkları gözlemleme isteğidir. Ayrıca, otorayın Anadolu insanının hayatını kolaylaştırması ve ulaşım sorunlarını çözmesi de yazarın olumlu tutumunu etkilemiştir.

5. Reşat Nuri Güntekin, romancı kimliği ile öne çıkmış bir yazardır. “Çalıkuşu, Yeşil Gece, Acımak” gibi romanları geniş kitleler tarafından okunmuştur. Reşat Nuri, Anadolu insanının yaşantısını, sorunlarını, kaygı ve tasalarını, kişisel dünyalarını sade bir dille ortaya koymuştur. Yazar roman dışında hikâye, tiyatro eserleri ve gezi yazıları da yazmıştır. Buna göre okuduğunuz metni Reşat Nuri’nin Anadolu’ya, Anadolu insanına yaklaşımı bakımından değerlendiriniz.

  • Cevap: Reşat Nuri Güntekin, Anadolu insanının yaşantısını, sorunlarını ve duygularını sade bir dille anlatan bir yazar olarak bilinir. Metinde de Anadolu insanının seyahat alışkanlıklarındaki değişimi ve teknolojinin hayatlarına getirdiği etkileri anlatarak Anadolu’ya yaklaşımını sürdürmektedir. Ayrıca, yazarın Anadolu insanının hayatındaki değişimleri anlamak ve anlatmak yönünde bir tutumu olduğu da metinden anlaşılmaktadır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 217 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!