Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 125

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 125 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 125

Şimdi coğrafi özelliklerin, insanların gerçekleştirdiği ekonomik faaliyetlere etkilerini örnek iller ve ürünler üzerinden inceleyelim.

Ankara, Konya ve Sakarya Nehri’nin çevresi, geniş ova ve platolara sahip olduğundan buralarda tarım alanları fazladır. Kızılırmak Nehri üzerindeki barajlardan enerji üretilir ve sulama yapılır. Sulamaya elverişli arazilerden yüksek kalitede ürün elde edilir. Gıda sanayisi gelişmiştir. Sanayinin diğer kollarında da önemli faaliyetler yürütülmektedir. Konya Ovası, tahıl ambarı olarak adlandırılır (Görsel: 5.2). Bitki örtüsü ve iklim küçükbaş hayvancılık için elverişlidir.

Nevşehir ve çevresindeki peribacaları, Konya’daki Mevlana Müzesi (Görsel: 5.3) dört mevsim yerli ve yabancı turistleri çeker. Kayseri’deki Erciyes Dağı kış turizmi açısından önemli bir yerdir. Sıcak su kaynaklarının kaplıca turizmi açısından önemli olduğu bu bölgede maden yatakları da vardır.

Karadeniz’e paralel uzanan sıradağlar, geniş orman örtüsüyle yemyeşildir. Bu durum tarım arazilerinin az ve parçalı olmasına neden olmuştur. Eğimli yamaçlarda yapılabilen tarımda makine kullanımı zorlaşmaktadır (Görsel: 5.4).

Her mevsim yağış isteyen ürünler kıyı kuşağında yetiştirilir. Bu ürünleri işlemek üzere tesisler ve fabrikalar kurulmuştur. Ormanlık alanların yaygınlığı sebebiyle çok sayıda kereste fabrikası vardır. Balıkçılık halkın önemli geçim kaynaklarındandır. Ülkemizde avlanan balıkların yarıdan fazlası Karadeniz’den sağlanır. Samsun ve Trabzon’daki limanlar ticari açıdan önemlidir.

İklim ve doğal güzellikler, turizm faaliyetlerinin yapılmasına imkân tanımaktadır. Rize ve Trabzon yaylaları, turizm açısından önemlidir. Bolu’da kayak merkezi vardır. Yedigöller ve Sinop, diğer turizm merkezlerindendir. Barajlardan elektrik üretiminde ve sulamada yararlanılır. Zengin maden yataklarına yakın yerlerde fabrikalar kurulmuştur (Görsel: 5.5).

Yukarıdaki açıklamalara göre ekonomik faaliyetlerle coğrafi özelliklerin ilişkisi nedir?

  • Cevap: Bir bölgede ulaşım olanakları ne kadar iyi ise ekonomik faaliyetlerin gerçekleşmesi de o kadar kolay olmaktadır. Ulaşım faaliyetlerinin kolay olduğu bir yerde sanayi, ticaret gibi alanlarda da gelişme gözlenir. Ekonomik faaliyetleri yakından ilgilendiren diğer bir unsur iklimdir. İklim şartlarının elverişli olmadığı alanlarda ekonomik faaliyetler de gelişemez.

Karadeniz kıyısındaki yerleşim yerleri ekonomik açıdan bu coğrafi özelliklerden nasıl yararlanıyor?

  • Cevap: Her mevsim yağış isteyen ürünler kıyı kuşağında yetiştirilir. Bu ürünleri işlemek üzere tesisler ve fabrikalar kurulmuştur. Ormanlık alanların yaygınlığı sebebiyle çok sayıda kereste fabrikası vardır. Balıkçılık halkın önemli geçim kaynaklarındandır. Ülkemizde avlanan balıkların yarıdan fazlası Karadeniz’den sağlanır. Samsun ve Trabzon’daki limanlar ticari açıdan önemlidir. İklim ve doğal güzellikler, turizm faaliyetlerinin yapılmasına imkân tanımaktadır. Rize ve Trabzon yaylaları, turizm açısından önemlidir. Bolu’da kayak merkezi vardır.

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!