Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 56

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 56” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 56

4. Oktay Akbal hikâye, roman, deneme, fıkra türlerinde de eserler vermiş bir sanatçıdır. Aşağıda onun bir hikâyesinden bir bölüm verilmiştir. Okuduğunuz günlük türündeki metinle bu metni konu ve üslup bakımından karşılaştırınız.

“Berber aynasında birden kendimi gördüm. Tanımadığım biri vardı karşımda. Bütün bütüne yabancı da değil. Çok uzaklarda kalan bir dostu, bir arkadaşı hatırlatan bir yüz. Yıllarca geride bıraktığım bir bildik. Yarısı sabunluydu yüzümün. Bir el burnumu başparmağıyla yukarı itti. Ustura dudaklarımın üstünde dolaştı. Bir kol karşımdaki aynayı örttü. Deminki hayali yeniden yaşadım. Kirli aynadaki yüzü bu defa kendi içimde seyrettim. Sağıma soluma bakamıyordum. Çivilenmiş gibiydim sandalyemde. Göz ucuyla aynaya baktım. Karşı duvarda bir takvim asılıydı. (…) Bir rafta ufak bir radyo, yanda bir portmanto. Bir delikanlı gazete okuyarak sırasını bekliyor”
Oktay Akbal, Berber Aynası

  • Cevap: Her iki metinde de türleri farklı olmasına karşın baş kişi yazarın kendisidir. Günlük özelliği itibarıyla 1. kişi anlatımına sahipken hikâyede de kahraman anlatıcı söz konusudur. İkisinde de karamsar bir hava bulunmaktadır. Bir şeylerin değiştiği, bittiği, başkalaştığı ve bundan duyulan hüzün üsluba yansımıştır. Konu farklı olsa da (birinde bir yerden ayrılmanın verdiği hüzün, diğerinde değişimin getirdiği hüzün) tema (hüzün) ortaktır. Bu, sanatçının benzer konuları farklı türlerde dile getirdiği gibi bir izlenim uyandırmaktadır. Ayrıca kısa cümlelerin kullanımı, devrik cümlelere yer verilmesi, konuşma dilinin her iki metne de hâkim olması ve şiirsel bir anlatım yazarın üslup özelliği olarak her iki metne de yansımıştır.

5. Günlükte geçen “İstanbul’a böyle dönmedim hiç; hem korkunç mutlu, hem korkunç hüzünlü. Sanki ben değildim o dönen kişi. Giden başkaydı, dönen daha başka” ifadelerindeki karşıt durumların metne katkısı nedir? Bu ifadeler yazarın duygu dünyasıyla ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: İfadelerde birbirine zıt durumlar dile getirilerek tezat sanatına başvurulmuştur. Yazar, yaptığı gezinin onda bıraktığı farklı ruh hâlini anlatmak için böyle bir üslup tercih etmiştir. Bu ifade tarzı yazarın çelişkili ve karmaşık duygular içinde bulunduğunu gösterir.

6. Okuduğunuz günlüğün konusunu ve ana düşüncesini tespit ediniz.

  • Cevap: Metnin konusu yazarın Roma gezisi ve İstanbul’a dönüşüdür. Ana düşünce ise farklı bir mekânı görmenin insanda bıraktığı etkidir.

7. Okuduğunuz günlük hangi bakış açısıyla yazılmıştır?

  • Cevap: Metin birinci kişi ağzından yani kahraman bakış açısıyla yazılmıştır.

8. “Berber Aynası” adlı metinden alınan “Berber aynasında kendimi gördüm. Tanımadığım biri vardı karşımda’.’, “Yarısı sabunluydu yüzümün. Bir el burnumu başparmağıyla yukarı itti” cümlelerindeki çekimli fiilleri bulunuz. Bulduğunuz fiillerin kip ve şahıslarını yazınız.

  • Cevap: gördüm: Görülen geçmiş zaman kipi, 1. tekil şahıs itti: Görülen geçmiş zaman kipi, 3. tekil şahıs.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!