Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126
Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126
ZİHİNSEL HAZIRLIK
Aşağıdaki haber metnini okuyarak soruları cevaplayınız.
KÜLTÜREL ETKİLEŞİM PROJESİ
Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Bakü Program Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ”Dağlık Karabağ ve Afyonkarahisar Bolvadin ve Karabağ Köyleri Kültürel Etkileşim Projesi” Bolvadin yöresinde yapılan ilk aşama saha araştırmaları ile başladı. Azerbaycan’daki Dağlık Karabağ Bölgesi halkıyla aynı kökenden gelen Bolvadin’in merkezinde ve Karabağ’ın köylerinde yaşayanların ortak özelliklerinin her iki ülkede yürütülecek akademik çalışmalar ve kültürel etkinlikler yoluyla yerli ve yabancı kamuoyunun dikkatine sunulması hedefleniyor.
Projenin ilk aşamasında Azerbaycan ve Türkiye’deki Karabağ yörelerinin âdetleri, dil benzerlikleri, düğünleri ve folklorik eş yönleri ele alınarak unutulmaya yüz tutmuş tarihî ve kültürel dokularına ilişkin genel bir resim çıkarılması amaçlanıyor. Projenin, Azeri ve Türk akademisyenlerin katılımı ile sürdürülmesi planlanıyor. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü ve TİKA Bakü koordinatörlüğünde ilk olarak yöre halkıyla mülakatlar ve mahallinde gözlemler yapılıyor. Yöredeki Karabağ köylerinin 1473 yılında Manisa’ya, 1691 yılında da Bolvadin’e gelen Karabağ eyaleti Gence vilayetinin Bozuluş aşiretine uzanan bir kökeni temsil ettiği ve Bolvadin’de Karabağ kökenli çok ailenin olduğu ifade ediliyor.
Projeye ilham kaynağı olan ve Azerbaycan’da da Bolvadin’de de hâlen kullanılan pek çok ortak kelime, ortak mikro-kültür ögesi olarak kayda değer bir gösterge kabul ediliyor. Kelem, yunmak, kubat/kobut, telesmek, mezelenmek, bağırdak vs. kelimeler her iki bölgede hâlen kullanılmakta. Ayrıca Bolvadin Gökçeyayla Mahallesi’nde yerleşik, Kuzey Kafkasya kökenli yöre halkıyla görüşülmüştür. Yapılan çalışmaların sempozyum ve yayınlar yoluyla akademik düzeyde kayda geçirilmesi öngörülüyor. Projenin ilerleyen evrelerinde TRT iş birliğiyle belgesel yapılması, Türkiye ve Azerbaycan’dan sanatçıların katılımıyla “Karabağ Türküleri” adlı toplumsal etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor.
SORULAR
1. Yaşadığımız dünyada kültürel farklılıkların var olması doğal mıdır? Görüşlerinizi belirtiniz.
- Cevap: Doğaldır. Coğrafya bile kültürel farklılıklar konusunda oldukça etkiliyken, farklı bir kıtada yaşamak insanların yaşam biçimlerinde birçok farklılığa neden olur.
2. Farklı kültürlere karşı tavrımız sizce nasıl olmalıdır? Görüşlerinizi belirtiniz.
- Cevap: Irkçılık ve saygısızlık boyutuna asla ulaşmadan, o kültürü benimseyen insanlarla farklılıkların keyfini çıkarmalıyız diye düşünüyorum.
3. Toplumlar birbirlerine ne tür kültürel katkılarda bulunabilir?
- Cevap: Birbirlerinin eksiklerini doldurabilirler.
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.