Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Gün Sayfa 111-112 Cevapları

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 111-112 Cevapları ve Soruları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 111

Kadirilik ve Abdülkadir Geylani hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Kadirilik; Abdülkadir Geylani’nin görüş ve düşüncelerine dayanır. Abdülkadir Geylani, 1077 yılında Hazar Denizi’nin güneybatısında bulunan Geylan bölgesindeki Neyf köyünde doğmuş, 1166’da Bağdat’ta vefat etmiştir. Küçük yaşta babasını kaybeden Abdülkadir Geylani, annesi ve dedesi tarafından büyütülmüştür. Abdülkadir Geylani, küçük yaşta İslami ilimleri öğrenmeye başladı. Zamanla tefsir, hadis, fıkıh, kıraat gibi İslami ilimlerde iyice uzmanlaştı. Medreselerde dersler verdi, birçok öğrenci yetiştirdi. Ancak onun gönlü tasavvuftan yanaydı. Bir süre sonra bütünüyle tasavvufa yöneldi.

Tasavvufi yorumlardan biri olan Kadirilik; Abdülkadir Geylani’nin görüş ve düşüncelerine dayanır. Abdülkadir Geylani, 1077 yılında Hazar Denizi’nin güneybatısında bulunan Geylan bölgesindeki Neyf köyünde doğmuş, 1166’da Bağdat’ta vefat etmiştir. Küçük yaşta babasını kaybeden Abdülkadir Geylani, annesi ve dedesi tarafından büyütülmüştür. Abdülkadir Geylani, küçük yaşta İslami ilimleri öğrenmeye başladı. Zamanla tefsir, hadis, fıkıh, kıraat gibi İslami ilimlerde iyice uzmanlaştı. Medreselerde dersler verdi, birçok öğrenci yetiştirdi. Ancak onun gönlü tasavvuftan yanaydı. Bir süre sonra bütünüyle tasavvufa yöneldi. Bu alanda kendisini yetiştirdi. Döneminin önemli mutasavvıflarından dersler aldı, onların sohbetlerine katıldı. Tasavvuf alanında iyice derinleşen Abdülkadir Geylani, ileri sürdüğü görüşlerle meşhur mutasavvıflardan biri hâline gelmiştir.

Abdülkadir Geylani, İslam dünyasının ilk ve en önemli sufileri arasında yer alır.

Abdülkadir Geylani’nin tasavvuf düşüncesinin temeli Kur’an ve sünnete dayanır. Kur’an’ın ilkelerine ve Hz. Peygamberin (s.a.v.) sünnetine uygun yaşamak Kadirilikte en fazla önem verilen husustur. Abdülkadir Geylani’nin tasavvuf anlayışında; cömert olmak, sabırlı olmak, hakkına razı olmak, mütevazı ve sade bir şekilde giyinmek, alçak gönüllü olmak önemli yer tutar. Kadirilikte büyük önem verilen beş temel ilke vardır. Bunlar; himmeti yüceltmek, haramlardan uzak durmak, amelleri güzelleştirmek, azmi artırmak ve nimete saygı göstermektir.

Amelleri güzelleştirmek, azmi artırmak, nimete saygı göstermek ne demektir? Sınıfınızda tartışınız.

  • Cevap:

Hizmeti güzelleştirmek, insanlara yapılan maddi ve manevi hizmetlerin yerine getirilmesinde insani ve beşeri duygu ve düşüncelerle hareket ederek İslam dinini esas alıp o şekilde davranmaktır.

Azmi artırmak, bir işin gerçekleşmesinde kararlılığı, farkındalığı, gücü ve kuvveti, fedakarlığı ve sadakati son damlasına kadar kullanmaktır.

Nimete saygı göstermek, Allah’ın yarattığı her şeyi insanlara hizmet amacıyla kullanırken bunların neden yaratıldığı anlamak ve o şekilde davranmaktır.

Nakşi ve Nakşibendi kavramları sizlere neler çağrıştırmaktadır? Nakşibendilik hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Abdulhalik-ıl Güjdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi’nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı. “Nakış yapan” anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 112

Muhammed Bahauddin Nakşibend, Buhara’nın tanınmış âlim ve mutasavvıflarından dersler almış, ilim öğrenmiştir. O, alçak gönüllü bir insandı. Haramlardan titizlikle sakınır, hediye- leşmeye önem verirdi. Kendisine getirilen hediyeleri karşılıksız bırakmazdı. Misafirlere saygı gösterirdi. Muhammed Bahauddin Nakşibend, içinde yaşadığı çevrede âlim ve takva sahibi bir kişi olarak tanınmıştır. Güzel ahlaklı, sade yaşamı benimseyen ve dünya malına fazla değer vermeyen bir kişi olarak toplumda sevilip saygı görmüştür. Allah’ı (c.c.) çok zikretmek, dinin emir ve yasaklarına titizlikle uymak, dünya malına karşı hırslı olmamak, bütün canlılara iyilik etmek, hayır işlerine yönelmek Nakşibendilikte en çok tavsiye edilen davranışlardandır.

Nakşibendiliğe göre insan, günlük işlerini yapmalı, sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeli, dünya nimetlerinden de faydalanmalıdır. Ancak bunları yaparken Yüce Allah’a (c.c.) karşı görevlerini de asla ihmal etmemelidir. Allah’ı (c.c.) çokça zikretmeli, onu hiçbir zaman hatırından çıkarmamalıdır. İbadetlere devam etmek, her işte Allah’ın (c.c.) rızasını gaye edinmek, kin, nefret ve düşmanlıktan uzak durmak Nakşibendilikte en çok önem verilen hususlardandır.

Nakşibendilikte, “Halk içinde Hak ile beraber olmak” ilkesine büyük önem verilir.
“Halk içinde Hak ile beraber olmak” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.

  • Cevap: Buraya da kısaca açıklarsak; Halk içinde hak ile beraber olmak sözüyle anlatılmak istenen; bir bireyin halkın içinde olduğundan dahi Allah ile iletişim kurdukları ve irtibat halinde olduklarını ifade eden bir cümledir.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Gün Yayınları Sayfa 111-112 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!