6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı FCM Sayfa 19-20-21 Cevapları
6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayıncılık Sayfa 19-20-21 Cevapları ve Soruları
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 19
5. İlahi Kitaplar
DÜŞÜNELİM – HAZIRLANALIM
Yüce Allah’ın (c.c.) gönderdiği kitaplardan hangilerinin adlarını biliyorsunuz?
- Cevap: Dört büyük kitap olarak ifade edilen bu kitaplar: Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim’dir. Tevrat Kutsal kitapların ilki olan Tevrat, Hz. Musa’ya indirilmiştir. Kur’an’da “… şüphesiz biz, içinde hidayet ve nur bulunan Tevrat’ı indirdik…” (el-Mâide 5/44) denmektedir. Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim’e inandıkları gibi, Hz. Musa’ya inen asıl Tevrat’a da inanmakla yükümlüdürler. Hz. Musa, İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilmiştir.
Yüce Allah (c.c.), Hz. Âdem’den (a.s.) itibaren zaman içinde çeşitli toplum ve milletlere peygamberler göndermiştir. Bu peygamberlerden bazılarına hükümlerini, emir, yasak ve öğütlerini içeren ilahi kitaplar göndermiştir. Bu ilahi kitaplar şunlardır:
Tevrat
Yüce Allah (c.c.), Tevrat’ı Hz. Musa (a.s.) aracılığıyla İsrailoğullarına göndermiştir. Bu durum bir ayette şöyle belirtilir: “Biz, içinde doğruya rehberlik ve nur olduğu hâlde Tevrat’ı indirdik. Kendilerini (Allah’a) vermiş peygamberler onunla Yahudilere hükmederlerdi…” Başka bir ayette de “Sonra iyilik edenlere nimetimizi tamamlamak ve her şeyi açıklamak, hidayete erdirmek ve rahmet etmek maksadıyla Musa’ya da Kitab’ı (Tevrat’ı) verdik…” buyrulur.
Zebur
Yüce Allah (c.c.), Zebur’u da Hz. Davud (a.s.) aracılığıyla İsrailoğullarına göndermiştir. Bir ayette “… Davud’a da Zebur’u verdik.”1 buyrulur. Hem Zebur hem de Tevrat, sonradan pek çok değişikliğe uğradığından Allah’tan (c.c.) geldiği şekliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
İncil
Dört büyük ilahi kitaptan biri olan İncil, Hz. İsa’ya (a.s.) indirilmiştir. İncil de İsrailoğullarına gönderilen ilahi kitaplardan biridir. İncil, Hz. İsa’nın (a.s.) sağlığında yazıya geçirilememiştir. Onun vefatından çok sonra Matta, Markos, Luka ve Yuhanna gibi adlarla birçok İncil yazılmıştır. Bu sebeple de Yüce Allah’ın (c.c.) Hz. İsa’ya (a.s.) vahyettiği İncil, aslını koruyamamıştır.
Allah (c.c.), dört büyük ilahi kitabın dışında bazı peygamberlere de emir, yasak ve öğütlerini içeren suhuflar göndermiştir. Suhuf: Sayfalar anlamına gelmektedir. Yüce Allah (c.c.), Hz. Âdem’e (a.s.) 10, Hz. Şife 50, Hz. İdris’e 30, Hz. İbrahim’e (a.s.) de 10 suhuf göndermiştir. Görüldüğü gibi suhuflar, sayfa sayısı az kitapçıklardır.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 20
Kur’an-ı Kerim
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın (c.c.) Hz. Muhammed (s.a.v.) aracılığıyla tüm insanlara gönderdiği son kitaptır. Hz. Peygamber (s.a.v.), kendisine indirilen Kur’an ayetlerini vahiy kâtiplerine yazdırmıştır. Ayrıca birçok sahabi de inen ayetleri ezberlemiştir. Böylece Allah’tan (c.c.) gelen bütün vahiyler koruma altına alınmıştır. Yüce Rabb’imiz de bir ayette, “Kur’an’ı kesiniikle biz indirdik, elbette onu biz koruyacağız.” buyurmuştur.
Kur’an-ı Kerim, Peygamberimize (s.a.v.) 610-632 yılları arasında, ayet ve sureler hâlinde, parça parça indirilmiştir. Böylece Kur’an-ı Kerim’in ezberlenmesi, anlaşılması ve hayata geçirilmesi kolaylaştırılmıştır. Kur’an-ı Kerim’deki hükümler, ilkeler, emirler, yasaklar ve öğütler tüm insanlığa yöneliktir ve kıyamete kadar da geçerlidir. Her insan, İslam dinini doğru bir şekilde öğrenebilmek ve hayatına uygulayabilmek için Kur’an-ı Kerim’i okumaya ve anlamaya önem vermelidir. Bizler bunun bilincinde olmalıyız. Dinimizin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’i, orijinal dili olan Arapçasından okumaya ve Allah’ın (c.c.) sözlerinin anlamlarını Kur’an-ı Kerim mealinden öğrenmeye gayret etmeliyiz. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisinde “Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” buyurmuştur. Hz. Peygamber (s.a.v) başka bir hadisinde de Kur’an-ı Kerim’in ayetleri, Peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra halife olan Hz. Ebu Bekir (r.a.) döneminde kitap hâline getirilmiştir. Kur’an-ı Kerim Hz. Osman (r.a.) döneminde ise çoğaltılmıştır. Kur’an-ı Kerim’deki kısa veya uzun vahiy ifadelerine ayet, ayetlerden oluşan bölümlere ise sure adı verilir. Kur’an-ı Kerim’de yaklaşık 6666 ayet ve 114 sure yer almaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 21
bizlere şu müjdeyi vermiştir: “Kim Kur’an’ı okur, ezberler; onun helal kıldığı şeyi helal, haram kıldığı şeyi de haram kabul ederse Allah o kimseyi cennetine koyar…”1 Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okuyan ve anlamaya çalışan kimse hem ibadet edip sevap kazanmış hem de İslam’ı temel kaynağından doğru bir şekilde öğrenmiş olur. Kültürümüzde Kur’an-ı Kerim’e büyük bir saygı duyulmuştur. Milletimiz Kur’an-ı Kerim’in korunması ve taşınabilmesi için özel kılıflar ve kaplar yapmıştır. Kur’an-ı Kerim’i okurken ve taşırken belden yukarıda tutmaya özen göstermiştir. Milletimizin fertleri, üzerinde Kur’an okumak için rahleler yapmışlar, kütüphanelerinin başköşesinde mutlaka Kur’an-ı Kerim’e yer vermişlerdir. Kur’an-ı Kerim’in yazımına ve basımına büyük özen göstermişler; Kur’an sayfasının kenarlarını, surelerin başındaki besmelenin yer aldığı bölümleri en güzel şekilde süslemişlerdir. Günümüzde pek çok kütüphanede, en güzel şekilde yazılmış el yazması Kur’an-ı Kerimler mevcuttur. Ayrıca atalarımız tarih boyunca çocuklarına kutsal kitabımızı öğretmeye çalışmışlar ve çok sayıda hafız yetiştirmişlerdir. Hafız: Kur’an-ı Kerim’i baştan sona ezbere bilen kişiye denir. Bunun yanında milletimiz, Kur’an-ı Kerim’i güzel bir şekilde okumaya da önem vermiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayınları Sayfa 19-20-21 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)