Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı FCM Sayfa 12-13-14 Cevapları

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayıncılık Sayfa 12-13-14 Cevapları ve Soruları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 12

“Müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak peygamberler gönderdik ki peygamberlerden sonra insanların Allah’a karşı bir bahaneleri olmasın. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
Nisa suresi, 165. ayet.
“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah; müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki onlar daha önce apaçık bir sapıklık içindeydiler.”

Yukarıdaki ayetlerin anlamını, Allah’ın (c.c.) insanlara peygamberler göndermesinin önemi ve faydası açısından sınıfınızda değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsanların sapkın dönemler geçirdiklerini, doğru yoldan şaştıklarını ve bundan dolayı da kötülüklere esir olduklarını anlatmaktadır. Ama neyse ki Allah peygamber göndererek bu yoldan sapan insanlara doğru yolu göstermek için ışık vermiştir.

2. Peygamberlerin Özellikleri ve Görevleri

“Kardeşleri Hûd onlara şöyle demişti: (Allah’a karşı gelmekten) Sakınmaz mısınız? Bilin ki ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim.” Şuarâ suresi, 124,125. ayetler.
“Kitap’ta İbrahim’i de an. Gerçekten o, son derece dürüst bir kimse, bir peygamber idi.” Meryem suresi, 41. ayet.

Yukarıdaki ayetler, peygamberlerin özellikleri hakkında sizlere nasıl bir fikir vermektedir?

  • Cevap:

Güvenilir,
Dürüst,
Davranışları ile insanlara örnek kimseler oldukları fikrini vermektedir.

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 13

an. Şüphesiz o, doğru sözlü bir kimse, bir nebi idi.”1 buyrulur. Başka bir ayette de Hz. Yusuf (a.s.) ile ilgili olarak, “Ey Yusuf! Ey doğru sözlü kişi!..”*1 ? ifadesi yer alır.
Emanet: Güvenilir olmak demektir. Peygamberler iş ve davranışlarıyla toplumda insanların güvenini kazanmışlardır. Onlar hem insanların emanetlerini hem de Allah’ın (c.c.) emaneti olan vahyi korumuşlar, verdikleri sözleri yerine getirmişlerdir. İlahi vahyi, olduğu gibi insanlara ulaştırmış, Allah’ın (c.c.) dinini korumak ve yaymak için büyük bir mücadele vermişlerdir. Peygamberimiz (s.a.v.) bu özelliğinden dolayı insanlar tarafından “Muhammedü’l – Emin (Güvenilir Muhammed)” olarak isimlendirilmiştir.
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de peygamberlerin güvenilirliğine vurgu yapan ayetler vardır. Bunlardan birinde şöyle buyrulur: “Kitap’ta İsmail’i de an. Şüphesiz o, sözünde duran bir kimse idi…”* Başka bir ayette de Hz. Salih’in (a.s.) kavmine “Bilin ki ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. dediği belirtilir.

Hiçbir peygamberin, emanete ihanet etmesi düşünülemez…”
Âl-i İmrân suresi, 161. ayet.

Emanete ihanet etmek ne demektir?

  • Cevap: Bize emanet edilen bir şeye gerektiği gibi davranmayarak onun zarara uğramasına sebep olmak demektir.

Bu ayetin vermek istediği mesaj hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Peygamberlik, Allah tarafından kullarına verilebilecek en değerli şeydir. Elbet bunun bir bedeli de olacaktır. Bu da onlara emanet edilen kulların inançlarına sadık kalınması ve de onlara indirilen kitaplara sahip çıkılmasıdır.

Fetanet: Akıllı, zeki ve uyanık olmak demektir. Tüm peygamberler üstün bir zekâ ve anlayış gücüne sahiptir. Onlar, bu özellikleri sayesinde Allah’tan (c.c.) gelen vahiyleri zihinlerinde muhafaza etmişler, karşılaştıkları sorunlara akıllıca çözüm önerileri getirmişlerdir. Peygamberler, sözleri ve ikna edebilme yetenekleriyle insanları derinden etkilemişler; onların Allah’a (c.c.) inanmalarını ve ibadet etmelerini sağlamışlardır. Hayatlarında akıllarını kullanmaya, basiretli davranmaya önem vermişlerdir. İsmet: Günah işlemekten kaçınmak, günahtan korunmak demektir. Bütün peygamberler temiz bir yaratılışa sahiptir. Onlar hem peygamberlikten önce hem de peygamber olduktan sonra kötü ve günah olan davranışlardan uzak olmuşlardır. Tebliğ: Peygamberlerin, Allah’ tan (c.c.) aldıkları vahiyleri eksiksiz olarak insanlara bildirmeleri demektir. Bütün peygamberler Yüce Allah’tan (c.c.) aldıkları görevi en iyi şekilde yerine getirmişlerdir. Onun emir, yasak ve bildirdiği tüm ilkelerini hiçbir ilave ve eksiltme yapmaksızın insanlara iletmişlerdir. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette şöyle

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları FCM Yayıncılık Sayfa 14

buyrulur: “…Peygamberler Allah’ın vahiylerini tebliğ eden, Allah’tan korkan ve başka hiç kimseden korkmayan kimselerdir… Peygamberlerin temel görevi, Yüce Allah’tan (c.c.) gelen vahiyleri insanlara bildirmektir. Bununla ilgili olarak bir ayette şöyle buyrulur: “Ey Peygamber! Rabb’inden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan onun verdiği peygamberlik görevini yerine getirmemiş olursun…”

BİLGİ NOTU
Peygamberlere ait özelliklerden biri de mucizedir. Mucize: Kelime olarak insanı âciz bırakan, olağanüstü, karşı konulamaz şey gibi anlamlara gelir. Dinî terim olarak ise mucize: Peygamberlerin, kendilerine inanmayan insanlara peygamberliklerini ispat etmek, inananların da imanlarını güçlendirmek amacıyla Allah’ın (c.c.) izniyle gösterdikleri olağanüstü olaylara denir.

Bütün peygamberler, Allah’tan (c.c.) gelen inanç ve ibadet esaslarını, ahlak ilkelerini, emir, yasak ve öğütleri olduğu gibi insanlara tebliğ etmişlerdir. Allah’tan (c.c.) aldıkları vahiyleri insanlara açıklayıp öğretmişlerdir. Ayrıca bunların hayata geçirilmesi için mücadele etmişler ve yaşamlarıyla insanlara örnek olmuşlardır. Onlar; Allah’a (c.c.) inanan, onun emirlerini ve öğütlerini yerine getiren, güzel ahlaklı insanlardan oluşan bir toplum meydana getirmeye çalışmışlardır. İnsanları daima iyiye, güzele ve doğruya yönlendirmişler; kötülüklerden de sakındırmışlardır. Örneğin; bu konuyla İlgili olarak Hûd suresinde şöyle buyrulur: “Medyen’e de kardeşleri Şuayb’ı (gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah’a kulluk ediniz! Sizin için ondan başka ilah yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik yapmayın… Ölçüyü ve tartıyı adaletle yapın; insanların eşyalarını eksik vermeyin; yeryüzünde bozguncular olarak dolaşmayın.”*14 15 16 Başka bir ayette de “Andolsun Nuh’u kavmine gönderdik ve o ‘Ey kavmim! Allah’a kulluk edin. Sizin için ondan başka bir ilah yoktur. Hâlâ sakınmaz mısınız?’ dedi.”*

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı FCM Yayınları Sayfa 12-13-14 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!