Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Sayfa 219-220-221-222 Cevapları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 219-220-221-222 Cevapları ve Soruları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 219

12-15 yaş arası çocuklarda ise en fazla 5 kg olmalıdır. Çantaya yerleştirilen kitaplar sırta yakın kısma konulmalıdır. Yükün her iki omuza eşit dağılması için çanta, her iki omuzda taşınmalıdır.

Okuduğunuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Süt tüketimi ve yeterli kalsiyum alımıyla boy uzunluğu arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Süt, A ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun yanında önemli derecede kalsiyum ve potasyum içermektedir. Ayrıca protein ve demir gibi diğer besin öğelerini de içermektedir. Süt, büyüme döneminde olan çocukların kemik sağlığı için çok önemlidir. Sütün içerdiği besinler kemik sağlığı için faydalı olduğundan yaşlılığa bağlı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Böylece boyun uzamasını kolaylaştırır.

2. Okul çantası satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Cevap: Öncelikle, okul çantasının büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Okul çantası, çocuğun iki omuz arası kadar olmalı ve çanta boyu bel hizasını geçmemelidir. Çocuğa uygun büyüklükte seçilen okul çantası, hem kullanım hem de taşıma sırasında kolaylık sağlayacaktır.

3. Okul çantalarını taşırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Cevap: Taşımanın kolaylaşması için ağırlığı fazla olan cisimler sırt bölgesine daha yakın olacak şekilde yerleştirilmeli, çantanın ön ceplerine daha hafif eşyalar konulmalıdır. Çantayı taşırken her iki omuz askısı da takılmalıdır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 220

Aşağıda sindirim sistemi sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken sağlıklı yaşam kurallarından bazıları verilmiştir. İnceleyelim.

1. Beslenme kurallarına dikkat etmeliyiz.
• Çok soğuk ve çok sıcak besinleri yiyip içmemeliyiz.
• Satın aldığımız ürünlerin son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz. Son kullanma tarihi geçen, bayat ve bozulmuş besinleri tüketmemeliyiz.
• Besinleri yeterince çiğnedikten sonra yutmalıyız.
• Asitli, kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durmalıyız.
• Çok baharatlı ve acı besinler tüketmemeliyiz.
• Yatmadan hemen önce bir şeyler yiyip içmemeliyiz.
• Tam tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler gibi fazla miktarda lif içeren besinleri daha çok tüketmeliyiz.

2. Dengeli beslenmeliyiz.
Vücudumuzun ihtiyacı olan besin maddelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almaya dengeli beslenme adı verilir. İhtiyacımızdan fazla besin tükettiğimizde vücuda alınan besin maddeleri yağ olarak depolanır. Aşağıdaki görselde bir besin piramidi verilmiştir. Dengeli beslenmek isteyen kişiler, bu besin piramidindeki bütün besinlerden yeterli miktarda tüketmeye özen göstermelidir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 221

3. Fiziksel aktivite yapmalıyız.

Besinlerle vücuda alınan enerjiyi fiziksel aktivite yaparak harcamalıyız. Yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme, kol ve bacak hareketleri fiziksel aktivitelere örnek verilebilir. Fiziksel aktivite yapan kişiler vücut ağırlıklarını dengeleyebilirler.

4. Temizlik kurallarına dikkat etmeliyiz.

Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerimizi bol su ve sabunla temizlemeliyiz. Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkamalıyız. Çünkü kirli besinlerle vücuda alınan mikroorganizmalar vücudumuzda tifo, dizanteri ve kolera gibi hastalıklara sebep olabilir.

Aşağıdaki tabloda sindirim sistemi sağlığına dikkat edilmediğinde vücutta meydana gelebilecek bazı rahatsızlıkların sebepleri verilmiştir. Bu rahatsızlıkların önlenebilmesi için kişilerin hangi tedbirleri alması gerektiğini sınıfta tartışınız.

Ülser: Midenin alkol, sigara ve asitli içeceklerin etkisiyle tahriş olmasıdır.
Hazımsızlık: Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerle beslenen, çok fazla ve hızlı yemek yiyen kişilerde görülen mide rahatsızlığıdır.
İshal: Dışkılamanın normalden daha sıvı ve sık olması hastalığıdır. Kişi sürekli ve acil olarak tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Gereğinden fazla meyve ya da meyve suyu tüketimi, virüsler ve bakteriler başlıca sebepleridir.
Reflü: Midede besinlerin sindirimini sağlayan mide asidinin, yemek borusuna geri kaçması rahatsızlığıdır.

  • Cevap: Sindirim sistemini korumak için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Aşırı baharatlı ve ekşi gıdalar midenin yanmasına neden olur. Aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketmek ise yutak ve Yemek borusuna zarar verir. Yemek yerken aceleci davranmamalı ve lokmaları uzun uzun çiğnemeliyiz. Gece uyumadan önce yemek, hem mide hem de kalp sağlığını olumsuz etkiler. Kahvaltıda peynir, yumurta ve domates gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmeliyiz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 222

Sindirim sistemimizin sağlığına dikkat etmediğimizde vücudumuzda görülen hastalıklardan biri de obezitedir. Obeziteden korunmak için gerekli önlemleri almak bizim elimizdedir. Aşağıdaki metni okuyarak obezitenin nedenleri ve obeziteden korunmak için yapılması gerekenleri öğrenelim. Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde yağ birikmesi hastalığı olarak bilinir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanan verilere göre dünyada yaklaşık 1 milyarın üzerinde insan aşırı kilolu veya obezdir. Dünya Sağlık Örgütü, obezite sınıflandırmasını Beden Kitle İndeksine (BKİ) göre yapmaktadır. BKİ, vücut kütlesinin (kg), boy uzunluğunun karesine (m2) bölünmesi ile belirlenmektedir. Aşağıdaki tabloda Beden Kitle İndeksinin değerlendirilmesi verilmiştir.

Dengeli beslenmeyen, aşırı yağlı ve tatlı besinler tüketen, fiziksel aktivite yapmayan kişilerin obez olma olasılığı daha yüksektir. Obezite günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dâhil) olma nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Obezite tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile hayat süresini kısaltan, hayat kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde şeker hastalığının %80’in- den, kalp hastalıklarının %35’inden ve yüksek tansiyonun %55’inden sorumludur. Her yıl Avrupa’da 1 milyondan fazla insan obezite ve aşırı kiloluluk nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yakın çevremizde obez bireyler olabilir. Obez bireylerin de bir kişiliği olduğunu unutmamalı ve kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak onlara da aynı şekilde davranmalıyız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “2019 Türkiye Sağlık Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Buna göre boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında yüzde 19,6 iken 2019’da yüzde 21,1 oldu.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayınları Sayfa 219-220-221-222 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!