4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 162-163-164-165-166-167 Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 162-163-164-165-166-167 Cevapları ve Soruları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 162
Hazırlık Çalışması
Sema, öğretmeni ve arkadaşlarıyla birlikte bir fabrikaya geziye gitmişti. Fabrikada üretilen ürünleri incelediler. Sema, fabrikadaki görevliye burada oluşan atıkların nereye atıldığını sordu. Görevli ona, atıkların birçoğunun fabrikanın ısınmasında kullanıldığını söyledi. Bu durum Sema’ya çok ilginç gelmişti. Atıkların tekrar kullanılması neden önemliydi?
- Cevap: Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından oldukça önemlidir. İkinci fayda ise ekonomik anlamdadır ve geri dönüşüme uygun materyallerin bu sürece dahil edilmesi, ham madde olarak yeniden kullanılması ülkeler adına ciddi bir ekonomik kazanım sağlar.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 163
Acaba yıllar sonra hava yine bu kadar temiz, sular bu kadar coşkulu, balıkçıların oltaları balık dolu olur mu?
- Cevap: Çevreye attığımız atıkları yeniden kontrol altına alabilirsek yakın bir gelecekte değil belki ama 100 yıl sonra Dünyamız yeniden eski haline dönebilir Atıkları değerlendirmeye öğrendiğimiz zaman insanların çok atma alışkanlıkları değiştirildiği zaman insanların doğayı sevmesi doğaya uyumlu yaşam çevrelerinin oluşturulması ile belki sular yeniden coşkun akacak balıkçılar yeniden ortalarını dolduracaktır.
Dünya’daki su ve besin gibi kaynaklar bir gün tükenebilir mi?
- Cevap: Hiçbir şey tükenmez değildir. Çünkü bilinçli kullanılmayan her şey yok olmaya mahkumdur. Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 164
Bilinçli tüketici, kendisine ve çevresine zarar vermeyen, güvenilir ve kaliteli kaynaklar tüketen bireydir. Aynı zamanda tükettiği kaynakların ülke ekonomisine ve gelecek nesillere etkisini düşünür. Bu kaynaklar besin, su ve elektrik olabilir. Peki bilinçli tüketici olarak kaynakların tasarruflu kullanımı için neler yapabiliriz? Hatice, Beyza, Yusuf ve Emre’nin bu konudaki fikirleri bize yardımcı olabilir.
➢ Doğru aydınlatma yapmalı ve tasarruflu ampuller kullanmalıyız. Ayrıca odadan çıkarken lambayı kapatmalıyız.
➢ Doğal gazı tasarruflu kullanmak için binaların ısı yalıtımlı olmasına özen göstermeliyiz. Mevsime uygun giyinmeli ve kalorifer peteklerinin önüne ısıyı emen koltuk, dolap gibi eşyalar koymamalıyız.
➢ Elimizi yüzümüzü yıkarken, banyo yaparken, dişimizi fırçalarken suyu sürekli açık bırakmamalıyız. Bulaşıkları elde değil makinede yıkayarak litrelerce suyu tasarruf edebiliriz.
➢ Yeniden kullanılabilen maddeleri değerlendirmeliyiz. Ağaçların kesilmesini azaltmak için kâğıtları tutumlu kullanmalıyız. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suları lavaboya dökmek yerine çiçekleri sulamada kullanabiliriz. Atık maddeleri yeniden kullanmak tüketim sorumluluğunu arttırmaya yardımcı olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 165
Yeniden kullanma; maddelerin tekrar kullanmanın imkânsız olacağı zamana kadar aynı ya da başka alanlarda kullanılmasıdır. Kâğıtların her iki yüzünü kullanmak, cam şişe ve kavanozları temizleyerek tekrar kullanmak, bir poşeti yırtılana kadar kullanmak yeniden kullanmaya örnektir. Bu sayede hem para hem de kaynak tasarrufu yapılmış olur. Su, yeniden kullanılabilen önemli bir maddedir. Ülkemizde ve dünyanın bir çok ülkesinde suyun arıtılarak kullanılmasını sağlayan tesisler bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993 yılında dünya genelinde giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek için 22 Mart tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan etti. 2021 yılının “Dünya Su Günü” teması “Suyun Değeri” olarak belirlendi. Ülkemizde yeniden kullanma konusunda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Kullanılmayan giysilerin konulduğu giysi kumbaraları bunun güzel bir örneğidir. Belli noktalara konulan giysi kumbaraları, kullanılabilir durumdaki giysilerin konulduğu yerlerdir. Burada biriken giysiler ihtiyaç sahiplerine iletilmektedir. Böylece paylaşma ve sorumluluk duygusu pekiştirilmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 166
Yeniden kullanmanın yöntemlerinden biri de geri dönüşümdür. Geri dönüşüm; değerlendirilebilen atıkların çeşitli işlemlerden geçilerek tekrar ham madde olarak kullanılmasıdır. Çöpe atılan birçok atık, geri dönüşüm yapılarak tekrar kullanılabilir. Kâğıt, cam, plastik, elektronik, metal gibi atıklar ayrı poşetlere konulup geri dönüşüme katıldığında hem tasarruf yapılmış olur hem de kaynaklar korunmuş olur. Bilinçli bir tüketici olarak her atığın çöp olmadığını fark etmeli ve geri dönüşümün önemini çevremize anlatmalıyız.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte geri dönüştürülebilen maddelerin sayısı artmaktadır. Kartonlardan kâğıt, deniz suyundan içme suyu, atık besinlerden gübre yapılarak geri dönüşüm yapılabilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde çöplerden elektrik üretimi bile yapılabilmektedir. Böylece elektrik, su, besin gibi kaynaklar korunabilmektedir. Günümüzde kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya en aza indirilmesini sağlamak amacıyla “sıfır atık” hedefi benimsenmektedir. Sıfır atık hedefine ulaşmak için mümkün olduğunca atık oluşturmamak, oluşan atıkları ayrı toplamak ve geri dönüşüme katmak gerekmektedir.
Yaşamdan Bir Örnek
Antalya’da kurulan bir tesiste çöplerden elektrik üretilebilecektir. Bu tesiste besin atıkları çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen gazla elektrik üretilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede kaynaklara zarar vermeden elektrik elde edilebilmektedir. Akşamları odamızı aydınlatacak elektriğin üretilemediği, içecek suyun bulunmadığı ya da besin ve oksijen kaynağı olan ağaçların kuruduğu düşünüldüğünde geri dönüşümün önemi daha iyi anlaşılabilir. Akşamları odamızı aydınlatacak elektriğin üretilemediği, içecek suyun bulunmadığı ya da besin ve oksijen kaynağı olan ağaçların kuruduğu düşünüldüğünde geri dönüşümün önemi daha iyi anlaşılabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 167
1) Zehra elindeki atıkları çöpe atmadan önce ayrıştırıp geri dönüştürülebilenleri geri dönüşüm kutusuna atmak istiyor. Atıkları, uygun olan geri dönüşüm kutularıyla oklar yardımıyla eşleştirerek Zehra’ya yardımcı olalım.
- Cevap:
2) Gözlerimizi kapatıp suların kirlendiği, doğal gazın kalmadığı ve besin sıkıntısının yaşandığı bir dünya düşünelim. Böyle bir dünyada yaşamanın zorluklarını ve elektrik, su, besin gibi kaynakları tasarruflu kullanmanın önemini resim, şiir, hikâye gibi çeşitli yöntemler kullanarak aşağıdaki boşluğa ifade edelim.
- Cevap:
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 162-163-164-165-166-167 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)