4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 99-100-101-102-103-104-105 Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99-100-101-102-103-104-105 Cevapları ve Soruları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99
Aşağıdaki resimleri inceleyelim. Bahçedeki demir kapı, nehirden akan su, tencereden çıkan buhar aynı özellikte midir? Bu maddeler hangi hâldedir?
- Cevap: Maddenin çeşitli hâllerine çevremizden birçok örnek verebiliriz. Bahçedeki demir kapı maddenin katı haline, nehirden akan su sıvı haline tencereden çıkan buhar ise gaz haline örnektir.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 100
MADDENİN HÂLLERİ
Demirden yapılmış bir kaşığı kolayca eğip bükemeyiz. Etrafımızı saran havayı gözle göremeyiz. Masaya dökülen bir bardak suyun yayılmasını engelleyemeyiz. Çünkü bu maddelerin hepsi farklı özellikte ve farklı hâldedir. Maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç farklı hâlde bulunabilir.
Maddenin çeşitli hâllerine çevremizden birçok örnek verebiliriz. Örneğin gümüş yüzük, cam parçası, taş, inşaat demiri, kalem katı hâldedir. Yağmur damlası, meyve suyu, bardağa konan çay, şişedeki kolonya sıvı maddelere örnektir. Su buharı, fabrika bacasından çıkan dumanlar, taşıtların egzozundan çıkan dumanlar, deodorantlar ise gaz hâldeki maddelerdendir. Şimdi maddelerin hâllerine ait temel özellikleri tanıyalım.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 101
Katılar
Katı maddelerin belirli şekilleri vardır. Ancak dışarıdan bir etki olduğunda katı maddelerin şekli bozulabilir. Kâğıdın katlanması, porselen kupanın kırılması, süngerin sıkıştırılması bu durumlara örnektir. Katı maddeler genellikle akışkan değildir. Yayılma özelliği göstermezler. Belirli bir şekle sahip oldukları için bulundukları kabın şeklini de almazlar. Örneğin çantamızdaki kalemi bir kavanoza ya da kalem kutumuza koysak bile kalemin şekli değişmez ve kalem bulunduğu kabın şeklini almaz. Fakat kum, toz şeker, tuz, pirinç gibi çok küçük taneli olan katılar, sıvılar gibi akışkandır. Ancak sıvılardan farklı olarak kendine özgü şekilleri vardır. Küçük taneli katılar bir torbaya ya da kavanoza koyduğunuzda kabın şeklini almış görünürler.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 102
Sıvılar
Sıvı maddelerin katılar gibi belli şekilleri yoktur. Bu özellikleri sayesinde sıvılar bulundukları kabın şeklini kolayca alabilir. Bu nedenle bir bardaktaki suyu farklı şekil ve büyüklükteki başka kaplara koyduğumuzda suyun her zaman kabın şeklini aldığını gözlemleriz. Sıvı maddelerin belirgin özelliklerinden biri de akışkan olmalarıdır. Bir yüzeye konulduklarında akarak yayılırlar. Bardaktan masaya dökülen suyun, masaya yayılmasının nedeni budur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 103
Maddenin hâllerine ait temel özellikleri örnekler üzerinde karşılaştıralım.
- Cevap:
Katı Maddeler
Madde tanecikleri arasındaki boşluğun en az olduğu maddeler katı maddelerdir. Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir. Bazı katı maddeler ince tanelidir. Bu da bulundukları kabın şeklini almalarını sağlar. Bunlar mısır, mercimek, tuz, toz gibi sıralanabilir.
Katı Madde Örnekleri
➢ odun, kalem, masa, şişe, dosya, kağıt, çanta, dolap.
➢ kitap, kapı, kiremit, telefon, taş, makineler, bardaklar.
Sıvı Maddeler
Madde tanecikleri arasındaki boşluklar katı maddelere kıyasla daha çoktur. Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Sıvı Maddelere Örnekler
➢ Sıcak çikolata, su, ayran, pekmez, kolonya, çay, gazoz.
➢ portakal suyu, deniz, kola, süt, kahve.
Gaz Maddeler
Madde tanecikleri arasındaki boşluklar sıvı ve katı maddelere kıyasla çok daha fazladır. Buhar, uçan balon içindeki hava, yelpazeyi salladığınızda yüzünüze çarpan hava gaz maddelere örnektir. Bulundukları ortama yayılan gazlar, ortaya yayıldığında uzaktan hissedilebilir. Örneğin limon kolonyası döktüğünüzde aynı ortamdaki insanlar kokuyu algılayabilir. Balon içindeki havanın dışarı çıkabilmesi bu maddelerin akışkan olduğunu gösterir. Sıvı maddelere gazlar daha çok akışkandır.
Gaz Maddelere Örnekler
➢ Oksijen, azot, karbondioksit, helyum.
➢ Hava, kokular, parfümler, sprey, LPG, buhar.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 104
Farklı maddeler farklı hâllerde bulunabilir. Acaba aynı madde farklı hâllerde olabilir mi?
- Cevap: Evet farklı hallerde olabilirler. Su sıcak ortamda gaz olurken soğuk bir alanda katı olabilir.
Aynı maddenin farklı hâllerine örnekler verelim.
- Cevap: Su’yu örnek verebiliriz. Çok çok sıcak bir ortamda su eriyip buhar haline gelirken suyu buzdolabına buzluk kısmına attığımızda donarak buz haline dönüşür.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 105
➢ Sabun
➢ Su
➢ Çorba
➢ Buhar
➢ Hava
Yukarıdaki maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak sınıflandırarak numaralarını aşağıda verilen tabloya yazalım. Maddenin hâllerine ait temel özellikleri karşılaştıralım.
- Cevap:
Katı: 1, 6. Belli şekli vardır. Genelde akışkan değildir.
Sıvı: 2, 4. Bulunduğu kabın şeklini alır. Akışkandır.
Gaz: 3, 5. Bulunduğu kabın şeklini alır. Akışkandır.
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 99-100-101-102-103-104-105 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)