Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 90-91-92-93-94-95-96-97-98 Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 90-91-92-93-94-95-96-97-98 Cevapları ve Soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 90

Aşağıdaki listede portakallı kek yapmak için gerekli malzemeler verilmiştir. Bu malzemelerin miktarları nasıl ölçülür?

  • Cevap: Maddelerin ölçülebilir özelliklerinden biri, maddenin miktarıdır. Maddenin değişmeyen miktarı kütle olarak ifade edilir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Baskül ve elektronik terazi ile de kütle ölçülebilir.

Portakalla sütün miktarı aynı şekilde ölçülebilir mi?

  • Cevap: Hayır aynı şekilde ölçülemez. Sıvıların akışkan özellikte olduğunu biliyoruz. Sıvı bir madde eşit kollu teraziye konduğunda buradan dökülebilir. Bu nedenle etkinlikte yaptığımız gibi sıvıların kütlesini ölçmek için başka bir yöntem kullanılır. Önce sıvının konacağı kap boş olarak tartılır. Buna kabın darası adı verilir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 91

KÜTLE VE HACİM

Maddeyi niteleyen temel özellikleri beş duyu organımızı kullanarak gözlemledik. Bunların dışında maddenin ölçülebilir özellikleri de vardır. Kütle ve hacim, maddenin ölçülebilen özelliklerindendir.

Kütle

Maddelerin ölçülebilir özelliklerinden biri, maddenin miktarıdır. Maddenin değişmeyen miktarı kütle olarak ifade edilir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Baskül ve elektronik terazi ile de kütle ölçülebilir. Kütlenin birimi gram ya da kilogramdır. Gram “g” ile kilogram ise “kg” ile simgelenir. 1 kg 1000 g’a karşılılık gelir. Kütle, dünyanın herhangi bir yerinde ya da uzayda ölçülebilse bile değişmez, değeri hep aynı kalır. Örneğin Ankara’da yaşayan
bir çocuk 30 kilogram ise Bursa’da veya Ay’da tartıldığında kütlesi yine 30 kilogramdır. Katı maddelerin kütlelerini ölçmek amacıyla aşağıdaki etkinliği yapalım.

Terazinin diğer kefesine de tartım takımının uygun kütlelerini, terazinin iki kolu dengede olacak şekilde yerleştirelim.

  • Cevap: Bu etkinliği sizler yapmalısınız.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 92

Tartım sonucunu defterimize “Kütlesi Ne Kadar?” etkinliği başlığı altında not edelim.
Aynı işlemleri teraziye sırasıyla bir, iki ve üç elma koyarak gerçekleştirelim. Tartım sonuçlarını not edelim.

Defterin ve elmaların kütleleri aynı mıdır?

  • Cevap: Hayır aynı değil.

Acaba sıvı maddelerin kütlesi nasıl ölçülür?

  • Cevap: Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır. Gazların kütle ölçümü: Diğer maddeler gibi gazların da kütlesi bulunur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 93

Bardağın ilk kütlesiyle son kütlesi arasındaki fark neyi ifade eder?

  • Cevap: Sıvıların akışkan özellikte olduğunu biliyoruz. Sıvı bir madde eşit kollu teraziye konduğunda buradan dökülebilir. Bu nedenle etkinlikte yaptığımız gibi sıvıların kütlesini ölçmek için başka bir yöntem kullanılır. Önce sıvının konacağı kap boş olarak tartılır. Buna kabın darası adı verilir.

Sıvıların kütlesini ölçerken neden bir kap kullanıldı? Arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Sıvıların akışkan özellikte olduğunu biliyoruz. Sıvı bir madde eşit kollu teraziye konduğunda buradan dökülebilir. Bu nedenle etkinlikte yaptığımız gibi sıvıların kütlesini ölçmek için başka bir yöntem kullanılır. Önce sıvının konacağı kap boş olarak tartılır. Buna kabın darası adı verilir. Daha sonra kütlesi ölçülecek olan sıvı bu kaba konarak kütle tekrar ölçülür. Bu kütle brüt kütledir. Brüt kütleden darayı çıkardığımızda geriye kalan net kütle tartılan sıvının kütlesidir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 94

Kütleleri eşit olduğu hâlde iki maddenin kapladığı yer birbirinden neden farklıdır?

  • Cevap: Kütlenin, maddenin ölçülebilen bir özelliği olduğunu öğrendik. Maddenin ölçülebilen tek özelliği kütle değildir. Kütlesi olan her madde boşlukta bir yer kaplar. Maddenin uzayda kapladığı bu yer hacim olarak adlandırılır. Hacim, litre veya metreküple ifade edilir. Bir metreküp 1000 litreye, 1 litre 1000 mililitreye eşittir. Litre “L”, mililitre “mL” simgesiyle gösterilir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 95

Su, meyve suyu ve süt seviyesi dereceli silindirdeki hangi değere kadar geldi?

  • Cevap: Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile kolayca ölçülebilir. Siz de bu üç maddeyi ölçerek karşılarındaki değeri defterinize yazabilirsiniz.

Başka hangi maddelerin hacmini bu şekilde belirleyebiliriz? Arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Sıvıların hacmi, etkinlikte yaptığımız gibi dereceli silindir ya da dereceli kaplar yardımıyla ölçülür. Dereceli kaplar farklı şekil ve büyüklüklerde olabilir. Sıvı seviyesi dereceli kaptaki hangi değere kadar geliyorsa sıvının hacmi o kadardır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 96

Suyun içine malzemeleri bıraktığımızda su seviyesinde nasıl bir değişim oldu?

  • Cevap: Suyun içine taş attığımızda ise ikisinin toplam hacmini ölçtük. Bu durumda toplam hacimden sadece suyun hacmini çıkardığımızda taşın hacmini ölçmüş olduk.

Suyun ilk ve son hacim değerleri arasındaki fark neyi ifade etmektedir?

  • Cevap: Sıvıların kütlesini ölçerken katı maddelerin kütlesinden yararlanmıştık. Katı maddelerin hacmini ölçerken ise sıvı maddelerin hacminden yararlanırız. Etkinlikte ölçtüğümüz ilk değer suyun hacmiydi. Suyun içine taş attığımızda ise ikisinin toplam hacmini ölçtük. Bu durumda toplam hacimden sadece suyun hacmini çıkardığımızda taşın hacmini ölçmüş olduk.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 97

Işığın kütlesini ölçebilir miyiz?

  • Cevap: Işık, ısı ses, elektrik ya da gölge gibi madde olmadıklarından dolayı bu varlıkların kütle ve hacmi bulunmaz. Bu sebepten dolayı kütle ve hacim açısından ölçümleri yapılamaz. Ayrıca şeker ve tuz gibi maddeler su içerisinde eridiği için, bu maddeleri suyun içine atarak ölçümünü gerçekleştiremeyiz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 98

1) Aşağıdaki maddelerin kütle ve hacimlerinin hangi aletler kullanılarak nasıl ölçüldüğünü verilen boşluklara yazalım.

  • Cevap

2) Aşağıdaki aletlerin isimlerini ve ne işe yaradığını verilen boşluklara yazalım.

  • Cevap:

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 90-91-92-93-94-95-96-97-98 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!