4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 69-70-71-72 Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 69-70-71-72 Cevapları ve Soruları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 69
Arabalarda cep telefonunun yerini sabitlemek için çeşitli araçlar kullanılır. Bunlar sayesince cep telefonları sabit bir yerde durur. Acaba yapıştırıcı kullanılmadığı hâlde cep telefonları bu araçların üzerinde nasıl durabilir?
- Cevap: Demir, nikel, kobalt gibi maddelere etki ederek bunları çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs adı verilir. Mıknatıslar etki ettikleri maddelere bir kuvvet uygular. Bu kuvvet itme ya da çekme kuvveti olabilir. Cep telefonları için araçlardaki o maddede yapıştırıcı olmasa da mıknatıs vardır. Mıknatıs sayesinde durmaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 70
MIKNATIS NEDİR?
Demir, nikel, kobalt gibi maddelere etki ederek bunları çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs adı verilir. Mıknatıslar farklı şekillerde olabilir. Çubuk, U, halka, at nalı şeklinde mıknatıslar en çok kullanılan mıknatıslardandır. Mıknatısların büyüklüğü de değişkenlik gösterebilir. Bir silgi kadar küçük veya bir araba kadar büyük mıknatıslar olabilir. Mıknatısın büyüklüğü arttıkça cisimlere uyguladığı çekim kuvveti de artar. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit mıknatıs vardır. İçerisinde özel maddeler bulunan bazı kayaçlar doğal mıknatıslara örnektir. Buzdolabı süslerinin arkasında, laboratuvarlarda kullandığımız mıknatıslar ise yapay mıknatıslardır.
İki mıknatıs birbirine yaklaştırıldığında ne olur? Bunu incelemek için bir etkinlik yapalım.
- Cevap: Mıknatısların hem çekim hem de itme güçleri bulunmaktadır. Ancak bu güçler belli başlı bazı maddeler için geçerlidir. Bu doğrultuda mıknatısların uçları çekim ve itme güçlerine sahiptir. Böylece günlük yaşam içerisinde farklı alanlarda kullanılır ve insan hayatı daha kolay hale gelir.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 71
Mıknatıslar hangi durumda birbirine itme, hangi durumda çekme kuvveti uyguladı?
- Cevap: Mıknatıslar demir, kobalt ve nikel gibi maddeleri etkilediği gibi aynı zamanda birbirlerini etkilerler. Bu doğrultuda aynı kutuplar birbirlerini iter. Ancak farklı kutuplar ise birbirlerini çeker. Üstelik mıknatıslar birbirlerine temas etmeden iterler.
Etkinlikten yararlanarak mıknatısların aynı ve farklı renkteki kısımları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: İster doğal ister yapay olsun tüm mıknatısların iki ucu vardır. Bunlara mıknatısların kutupları denir. Kutuplar, mıknatısın çekme kuvvetinin en güçlü olduğu bölgelerdir. Bu uçlardan biri N (kuzey) kutbu, diğeri S (güney) kutbu olarak adlandırılır. Bir mıknatıs ne kadar küçük parçalara bölünürse bölünsün yine mıknatıslık özelliği gösterir ve yine mıknatısın N ve S kutbu olur.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 72
Mıknatıslar hangi maddelere etki eder, hangilerine etki etmez? Mıknatısın etki ettiği maddeleri gözlemlemek amacıyla aşağıdaki etkinliği yapalım.
- Cevap: Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez. Mıknatıslık etkisi, malzemelerde iki karşılıklı uçta toplanır. Bu iki uca mıknatısın kuzey ve güney kutbu ismi verilir.
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 69-70-71-72 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)