4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 40-41-42-43-44-45-46-47-48-49 Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 40-41-42-43-44-45-46-47-48-49 Cevapları ve Soruları
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 40
Sabah uyandığımızda güzel bir kahvaltı yaparız. Daha sonra öğle yemeği, akşam olunca da akşam yemeği yeriz. Neden yemek yediğimizi hiç düşündünüz mü?
- Cevap: Yaşamımızı sürdürmek ve gerekli enerji ihtiyacını karşılamak için yemek yeriz. Yemek yemek insanda olumlu duyguları uyandıran bir aktivitedir. Yemek yerken kendimizi iyi hissederiz. Beynimiz de mutlu olacağı, iyi hissedeceği bir konuma girmek ister ve çözüm olarak yemeği üretir. Beynimizin ruh halimizi dengeleme yollarından biri yemek yemektir.
Yemek yemediğimiz zamanlarda kendimizi neden hâlsiz hissederiz?
- Cevap: Çünkü gün içinde yaşamımızı devam ettirebilmek için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için yemek yemek sorundayız. Yoksa vücudumuz iflas eder ve fonksiyonlarını yerine getiremez.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 41
Yaşamımız boyunca tükettiğimiz besinleri düşünelim: et, peynir, sebze, ekmek, bal… Ne kadar çok çeşit var değil mi? Peki bu besinlerin içeriklerinde neler olduğunu hiç merak ettiniz mi?
- Cevap: Evet ettim. Çeşitli vitaminler olduğunu biliyorum. Mesela narenciye de bol derecede C vitamini muz da ise B vitamini vardır. Bu vitaminler ve proteinler bizlere yaşamımız için gerekli enerjiyi sağlarlar.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 42
Proteinler: Yeni doğan bir bebeğin boyu yetişkinlere göre kısadır. Bebek zamanla büyür ve bebeğin boyu uzar. Elimizde ufak bir kesik oluştuğunda bu kesik zamanla kaybolur. Boyun uzaması, yaraların iyileşmesi, büyüme gibi olaylar için proteinlerden yararlanılır. Proteinlerin vücuttaki öncelikli görevi yapıcı ve onarıcı olarak kullanılmalarıdır. Vücuda yeterince protein alınmadığında, büyüme ve gelişmede aksaklıklar, yaraların geç iyileşmesi, bağışıklığın zayıflaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Protein yönünden zengin olan besinlerden bazıları et, yoğurt, süt, peynir, yumurta ve baklagillerdir.
Karbonhidratlar: Beden eğitimi dersinde voleybol, basketbol gibi oyunlar oynar, çeşitli egzersizler yaparız. Bu sırada vücudumuz enerji harcar. Vücudumuz için gereken enerji öncelikle karbonhidratlardan karşılanır. Ekmek, makarna gibi besinler ve tahıllar karbonhidrat bakımından zengindir.
Yağlar: Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan bir diğer besin içeriğidir. Bunun dışında vücudu darbelere karşı korumada ve vücut ısısını ayarlamada görevlidirler. Tereyağı, ceviz, badem, zeytin ve fındık yağ bakımından zengin besinlerdendir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 43
Vücudumuzun yaklaşık olarak %70’i sudan oluşur. Acaba vücudumuz bu kadar suya neden gereksinim duyar?
- Cevap: Vücudun tüm hücreleri ve organları, düzgün çalışabilmek için suya ihtiyaç duyar. Eklemlerin sağlıklı hareket etmesi, omurilik ve diğer hassas dokuların korunması, vücut ısısının düzenlenmesi, vitamin ve minerallerin bağırsaklarda emilmesi için de su gereklidir.
Suyun vücudumuz için önemi nedir?
- Cevap: Vücudun tüm hücreleri ve organları, düzgün çalışabilmek için suya ihtiyaç duyar.
Su hangi besinlerde bulunur?
- Cevap:
➢ Salatalık. Düşük kalori ve yüksek lif içeriğine sahip olan salatalığın neredeyse %96’sı sudan oluşur.
➢ Domates.
➢ Ispanak.
➢ Mantar.
➢ Karpuz.
➢ Portakal.
Limondan ve domatesten ne kadar su elde ettik?
- Cevap: İkisinden de bayaa bir su elde ettik Çünkü ikisi de sulu yiyeceklerdir.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 44
Havuç, kağıt havluyu ıslattı mı? Neden?
- Cevap: Hayır çünkü havuçtaki su oranı sıkıştırılmış olduğundan içinde su da olsa yine de ıslatmaz.
Bu etkinliği başka besinler için yapsak nasıl bir sonuca ulaşırdık? Arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Mesela limon portakal gibi sulu yiyeceklerde havlu daha çok ıslanırdı.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 45
Gün içinde öğünlerimizi atlamamaya özen gösteriyor muyuz? Öğünlerimizde hangi yiyecek ve içecekleri tüketiyoruz?
- Cevap: Evet çünkü sağlıklı beslenmek için zamanında ve saatinde yemek yemek gerekmektedir. Ben daha çok lifli ve protein açısından zengin sağlıklı besinler tüketmeye çalışıyorum. Asitli ve yağlı yiyeceklerden kaçmaya çalışıyorum.
Tükettiğimiz besinler sağlıklı büyüyüp gelişmek için yeterli midir?
- Cevap: Beslenmek en önemli ve temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bütün canlılar yaşayabilmek için beslenmek zorundadırlar. Bu konuda sağlıklı beslenmek için besin kaynaklarından bir kısmını bitkilerden bir kısmını ise hayvanlardan temin ederiz.
Öğünleri neden bu şekilde düzenlediğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.
- Cevap: Kan şekerinizi dengede tutarak çabuk acıkmayı, bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemek ve diğer taraftan da metabolizma hızını da artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı ve yağ yakımı hızlanacaktır.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 46
Dengeli beslenmek insan sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlıklı büyüyüp gelişmek için dengeli beslenmek gerekir. Bu sayede vücuttaki yapı ve organlar daha rahat çalışır ve hastalıklardan korunabilir. Peki, dengeli beslenmek için hangi besinlerden ne kadar tüketmek gerekir?
- Cevap: Yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı beslenme; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.), et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), taze sebzeler, taze meyveler, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vb.)
Dalından koparılmış taze bir meyveyi mi yoksa uzun süre beklemiş bir meyveyi mi yemeyi tercih ederiz?
- Cevap: Tabi ki dalınan yeni koparılmış bir meyveyi yemeyi tercih ederiz. Çünkü taptazedir ve çok aşırı lezzetlidir. Beklerse vitamini de kaybolur tadı da.
Sebze ve meyveleri yıkayarak mı yoksa yıkamadan mı yeriz?
- Cevap: Yıkayarak yeriz çünkü yıkamazsak üzerlerindeki katkı maddeleri ve tozları da beraber yeriz ki bu da sağlığımıza zarar verir.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 47
Peki bazı besinlerin tazeliklerini uzun süre korumaları için onlara katkı maddesi konulduğunu biliyor muydunuz?
- Cevap: Evet, öğretmenim bana daha önce söylemişti derste. Bunun ne kadar zararlı olduğundan bahsetmişti.
Sizce besinlerin içerdiği katkı maddelerinin sağlığa başka nasıl etkileri vardır?
- Cevap: Katkı Maddelerinin Zararları;
➢ Gıdaların doğal lezzetlerinin bozulması.
➢ Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski.
➢ Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski.
➢ Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 48
Yaşamdan Bir Örnek
Eren ve annesi markete gitmişlerdi. Süt reyonuna geldiklerinde Eren bir şişe süt alıp sepete koydu. Annesi sütü sepetten alıp üzerindeki tarihlere baktı ve onu almaktan vazgeçti. Oradaki görevliyle konuşarak sütü ona verdi. Daha sonra reyondaki başka bir sütü aldı ve üzerindeki tarihi kontrol ederek sepete koydu. Eren, annesine diğer sütü bırakmasının ve şişenin üzerindeki tarihe bakmasının nedenini sordu.
Eren’in annesine sorduğu soruyu arkadaşlarımızla tartışarak yanıtlayalım.
- Cevap: Son kullanma tarihi (SKT): Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş olan gıdalar güvenilir olmayan gıda olarak kabul edilir. Bu nedenle üretim tarihine ve son tüketim tarihine yiyecek alırken dikkat edilmelidir.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 49
Obezite: Günümüzde birçok insan çeşitli sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır. Bu sorunların büyük bir kısmı sağlıksız beslenmeden kaynaklanır. Son yıllarda yapılan araştırmalar beslenme alışkanlıklarının sağlığı önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Yanlış beslenme alışkanlığına bağlı olarak gelişen hastalıklardan biri obezitedir. Obezite, bir kişinin hastalık derecesinde şişmanlamasıdır. Hamburger ve pizza gibi yiyeceklerin çok tüketilmesi, öğünlerin atlanması ve uygun zamanda yenmemesi, karbonhidrat, şeker ve yağ içeren besinlerin aşırı tüketilmesi obezitenin nedenlerindendir. Ayrıca yeterince fiziksel aktivite yapılmaması, kalıtsal özellikler ve bazı hormonların çalışmasının aksaması da obeziteye neden olmaktadır.
Vücudun gereksinim duyduğu besin miktarlarından fazlasının tüketilmesi bazı olumsuz etkilere neden olur. Bunların başında; fiziksel aktivitelerin kısıtlanması, kalp ve damar hastalıkları, sindirim bozuklukları yer alır. Obezitenin bir başka olumsuz etkisi besin israfıdır. İhtiyaç duyulmadığı hâlde tüketilen besinler besin israfına neden olur. Dünya’nın birçok ülkesinde yiyecek bulma sıkıntısı yaşayan insanların olduğu düşünüldüğünde besin israfının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek ve düzenli egzersiz yaparak obezitenin önüne geçilebilir. Besinler, ihtiyaç sahipleriyle paylaşılabilir. Böylece israf önlenmiş ve toplumsal dayanışma güçlenmiş olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 40-41-42-43-44-45-46-47-48-49 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)