Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 26-27-28-29-30-31-32 Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 26-27-28-29-30-31-32 Cevapları ve Soruları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 26

Aşağıdaki görsellerde Güneş’in aynı anda Dünya’nın farklı yerlerindeki durumu ifade edilmiştir. Güneş’in bir yerde doğarken başka bir yerde batıyor olması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Güneşin doğması ve batması hem dünyanın hareketlerine hem de güneşin hareketlerine bağlıdır. Dünya kendi ekseni etrafında döndüğünde gece gündüz olayı oluşmaktadır. Şimdi şöyle hayal edelim Dünyayı ortadan ikiye bölelim, Doğu-Batı şeklinde Güneş Dünyanın Doğu yüzüne bakarken Batı yüzü karanlık olur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 27

DÜNYA’NIN DÖNME VE DOLANMA HAREKETLERİ

İnsanlar dünya üzerinde hareket ederek birçok yere gidebilirler. Bazen yakın bazen uzak mesafelere giderek yer değiştirebilirler. Sadece üzerinde yaşayan canlıların değil, Dünya’nın kendisinin de hareket ettiğini, hep aynı yerde durmadığını biliyor muydunuz? Dünya’mızın dönme ve dolanma olmak üzere iki hareketi vardır. Dönme hareketi Dünya’nın kendi etrafında bir kez dönmesi olayıdır. Bu olay batıdan doğuya doğru gerçekleşir. Dolanma hareketi ise Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde bir tur dolanması olayıdır. Dünya’mız aynı anda hem dönme hem dolanma hareketi yapar. Ancak bu hareketlerin tamamlanma süreleri farklıdır. Bu iki olayın sonuçları da farklıdır. Örneğin Güneş’i gün içinde farklı yerlerde görmemiz, gece ve gündüzün oluşması Dünya’nın dönme hareketinin bir sonucudur. Mevsimlerin oluşumu ise dolanma hareketi ile ilgilidir. Şimdi dönme ve dolanma hareketlerini ve bunların sonuçlarını yakından inceleyelim. Dünya kendi etrafında belirli bir yörüngede ve belli bir hızla dönmektedir. Bunun sonucunda Dünya’nın bir tarafı Güneş’e bakarken diğer tarafı Güneş’i göremez. Bu durumu daha iyi kavrayabilmek için bir etkinlik yapalım.

Etkinliğin Yapılışı

➜ Sınıfımızda karanlık bir ortam oluşturalım.

  • Cevap: Karanlık bir ortam için perdeleri çekiniz.

➜ El fenerini açık konuma getirerek dünya modeline doğru tutalım. Modelin aydınlık kısmını gözlemleyelim.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 28

El feneri neyi temsil etmektedir?

  • Cevap: Güneşi.

Dünya modelini döndürdüğümüzde aydınlık kısımlar nasıl değişti?

  • Cevap: Dünyanın fenerin ışıklarını aldığı kısımlarda gündüz oldu yani aydınlık görmeyen kısımları ise karanlık yani gece oldu.

Dünya’nın kendi etrafında dönmesi sonucu hangi olaylar gerçekleşir? Arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Dünya Güneş etrafında dönerken aynı zamanda kendi etrafında da dönüş gerçekleştirir. Dünyanın kendi etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi etrafında dönerken Güneş’e bakan yüzü gündüzken arkada kalan kısım geceyi yaşar. 1 günlük süre içinde bir kez gündüz, bir kez gece yaşanır. Bu da dünyanın kendi ekseni etrafında bir kez dönüşüne tekabül eder. Dünyanın güneş alan bölümlerinde gündüz yaşanırken, ışık almayan bölümünde gece yaşanır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 29

Dünya’nın en büyük ısı ve ışık kaynağının Güneş olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Dünya’nın dönme hareketi sırasında Güneş görmeyen yani gece olan kısımları gündüze göre daha soğuk olur. Gündüz, Güneş görüldüğü için tekrar sıcaklık artar. Böylece gece ve gündüz arasında sıcaklık farkı oluşmuş olur. Dünya dönerken Güneş’in konumu gün içerisinde değişir. Bunun sonucunda Güneş ışınları Dünya’ya farklı açılarda gelir. Gün içerisinde gölge boylarının değişkenlik göstermesinin nedeni budur. Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için gölge boyu kısa, ikindi vakti Güneş batarken gölge boyu daha uzundur. Eski zamanlardan bu yana gölge boyu ölçülerek saat tahminleri yapılabilmektedir. Güneş saatleri, bu özellikten yararlanılarak kullanılan bir alettir.

Dünya üzerinde nerede olursak olalım Güneş hep aynı taraftan doğar. Çünkü Dünya, hep aynı yöne doğru dönmektedir. Dünya’nın bu özelliği sayesinde, yönler ortaya çıkmıştır. Güneş’in doğduğu yön daima doğu, battığı yön ise daima batıyı gösterir. Yeryüzünde yön kavramları sayesinde gidilecek yollar daha kolay belirlenebilmektedir. Sağ kolumuzu Güneş’in doğduğu yöne doğru uzattığımızda, sağ kolumuzun olduğu yön doğuyu, sol kolumuzun olduğu yön batıyı, önümüz kuzeyi arkamız ise güneyi gösterir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 30

Dünya’mızın hareketi sadece kendi etrafında dönmesiyle sınırlı değildir. Dünya, kendi etrafında dönerken bir taraftan da Güneş’in etrafında dolanır. Bu sırada elips şeklinde bir yörünge izler. Aşağıdaki etkinliği yaparak Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımının nasıl gerçekleştiğini açıklayalım.

Dünya Yerinde Duramıyor

Etkinliğin Yapılışı:

► Öğretmenimizden kâğıdın üzerine yerleştirdiğimiz mumun etrafına, Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken izlediği yörüngeye benzer bir şekil çizmesini isteyelim.
► Öğretmenimizin yardımıyla mumu kibritle yakalım.
► Dünya modelini kendi etrafında ve çizilen yörünge etrafında döndürerek ilerletelim.
► Dünya modelinin bu hareketinin sonuçlarını tahmin edelim.

Kullanılan mum neyi temsil etmektedir?

  • Cevap: Mum güneşi temsil etmektedir. Çünkü ışığın kaynağıdır.

Dünya, Güneş etrafında nasıl bir yörünge izler?

  • Cevap: Dünya güneşin etrafında dolanırken elips şeklinde bir yörünge izler.

Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımı sonucunda hangi olaylar oluşur? Arkadaşlarımızla tartışalım.

  • Cevap: Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 31

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere 4 mevsim olduğunu biliyoruz. Birbirinden farklı özelliklere sahip bu mevsimlerin Dünya’nın hareketiyle nasıl bir ilişkisi olabilir?

  • Cevap: Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 32

Aşağıdaki Dünya modelini inceleyelim. Dünya’nın dönme ve dolanma hareketlerinin hangi şekilde gerçekleştiğini ve bu hareketler sonunda gerçekleşen olayları verilen noktalı yerlere yazalım.

  • Cevap:

Dönme Hareketi:

Mevsimler oluşur.
Mevsimlik sıcaklık farkları meydana gelir.
Kara ve denizler arasında sıcaklık farkları oluşur.
Muson rüzgârları meydana gelir.
Gece – gündüz uzunlukları değişir.
Güneş’in ufuk üzerinde doğduğu yer ve saat ile Güneş’in ufukta battığı yer ve saat değişir.
Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açıları değişir.

Dolanma Hareketi:

Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.

Dünyanın güneş etrafındaki dolanma hareketi sonucu en önemli etki mevsimlerin oluşmasıdır. Çünkü eksen eğikliği nedeniyle dünya güneş etrafında döndükçe güneşin ışınlarının dünyaya geliş açısı değişir ve dünyanın bir yarım küresi yaz yaşarken diğer yarımküresi kış mevsimine girer. Örneğin kutuplar 6 ay güneş ışığı alamazlar ve gece gündüz süreleri değişir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 26-27-28-29-30-31-32 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!