3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 154-155-156-157-158 Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 154-155-156-157-158 Cevapları ve Soruları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 154
Elektrik tehlikeli olabilir mi? Arkadaşlarımızla tartışalım.
- Cevap: İnsan vücudu iyi bir iletken değildir. Bu nedenle vücuda dışarıdan bir elektik girdiğinde vücudumuzda bir direnç ortaya çıkar. Elektrik akımının direnci de ısıya yol açar. Yani vücut güçlü bir elektrik akımı ile karşılaşacak olursa elektrik yanığı diye tabir edilen doku hasarları ortaya çıkar.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 155
1. Elektriğin Güvenli Kullanılması
Kablolarla evimize kadar taşınan elektrik, hayatımızı kolaylaştırır. Ancak elektriği kullanırken bazı temel konulara dikkat etmeliyiz. Dikkat etmezsek elektrik bize ciddi zararlar verebilir. Elektriğin dikkatsizce kullanılması sonucu meydana gelen elektrik çarpması canlılarda yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilir. Ayrıca elektrikle çalışan aletlerin hatalı kullanılması, yangınlara ve mal kayıplarına da yol açabilir. Elektrikten kaynaklanan tehlikelerin sebepleri; dikkatsizlik, elektrik hakkında yeterince bilgi sahibi olmamak, acelecilik, umursamazlık vb. olarak sıralanır. Elektrik çarpmasına karşı alacağımız küçük önlemler, elektriğin yol açacağı tehlikelerden bizi koruyabilir.
Elektrikli araçları kullanırken aşağıdaki kurallara uymalıyız
➜ Sağlam prizler kullanmalıyız.
➜ Fişlerin prizlere tam takılı olmasına dikkat etmeliyiz. Prizlere çeşitli cisimler sokmamalıyız.
➜ Yıpranmış kablolardan çıkan tellere elimizi sürmemeliyiz ve bunları hemen büyüklerimize bildirmeliyiz.
➜ Islak elle, elektrik düğmelerine ve elektrikle çalışan aletlere dokun- mamalıyız.
➜ Çünkü su ve elektrik bir arada olursa elektrik çarpması meydana gelir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 156
Prizlere çok fazla sayıda fişin takılı olması, yangın çıkma riskini artıracağından prizlere fazla sayıda fiş takmamalıyız. Elektrikle çalışan aletlerin tamirini uzman kişilere yaptırmalıyız. Saç kurutma makinesini, şehir elektriği ile çalışan müzik aletlerini vb. cihazları banyo gibi ıslak zeminlerde kullanmamalıyız. Elektrikle çalışan aletleri kablolarından değil, doğrudan fişten çekmeliyiz. Yuvasından çıkmış prizleri de uzman kişilere tamir ettirmeliyiz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 157
Elektrik çarpan birini gördüğümüzde bu kişiye elle müdahale etmemeliyiz. Bu durumu önce büyüklerimize haber vererek onlardan sigortaları kapatmalarını istemeliyiz. Eğer bu durum o an için mümkün değilse plastik, kumaş ya da tahta bir maddeden yararlanarak kişinin elektrikle olan ilişkisinin kesilmesini önermeliyiz. Ardından hemen 112 Acil Servis’i arayıp yardım istemeliyiz. Şehir elektriği yanlış kullanılırsa çok tehlikeli olabilir. Bu sebeple elektriğin tehlikeli olabileceği yerlerde bazı uyarı işaretleri bulunur. Bu işaretlerin bazıları aşağıda verilmiştir. Biz de bu işaretlerin olduğu alanlarda dikkatli olup o alanlardan uzaklaşmalıyız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 158
Pil atıkları çevreyi neden kirletir? Bu kirliliği önlemek için neler yapmalıyız? Aşağıdaki noktalı yerlere yazalım.
- Cevap: Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir. Onları çöp kutuları ya da geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Atık pil kutuları bu iş için vardır.
Elektriği güvenli kullanmadığımızda elektrik çarpmaları meydana gelebilir. Aşağıdaki noktalı yerlere bu durumu önlemek için neler yapmamız gerektiğini yazalım.
- Cevap: En klasik ve annelerimizden en çok duyduğumuz yöntem toprağa basmak. Duş alın. Psikolojik durumları göz ardı etmeyin. Bu biraz zor biliyoruz ama mümkün olduğunca elektrikli cihazlardan uzak durmaya çalışın.
Elektrik çarpmış birini gördüğümüzde neler yapmamız gerektiğini aşağıdaki noktalı yerlere yazalım.
- Cevap: Elektrik çarpması esnasında ilk önce elektrik enerjisini kesin veya sigortayı kapatın. Elektrik çarpılan kişiye iletken malzemelerle müdahale etmeyin. Kemer, tahta, halat, lastik kullanın. Kazazedeyi ve kendinizi tehlike alanından uzaklaştırın.
“3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 154-155-156-157-158 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)