3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120-121 Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120-121 Cevapları ve Soruları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 112
• Çevremizdeki canlı varlıkları inceleyelim. Bu canlı varlıklarda belirlediğimiz ortak özellikleri defterimize yazalım.
- Cevap: Bu özellikler aynı zamanda insanların canlılarla paylaştığı ortak özellikleridir.
➢ Hücre ve hücre yapıları
➢ Beslenme özelliği.
➢ Metabolizma.
➢ Büyüme.
➢ Hareket etme.
➢ Çevresel uyarılara tepki.
➢ Üreme.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 113
Biz de çevremizde gördüğümüz toprak, hava, ağaç ve at gibi varlıkları düşünelim. Bu varlıkların canlı mı yoksa cansız mı olduğuna nasıl karar verebiliriz?
- Cevap: Canlı varlıkları aşağıdaki özellikleri taşıyıp taşımadıklarına göre şöyle sınıflandırabiliriz. Bu özellikleri taşıyorlarsa canlıdırlar.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 114
Hareket Etme
Bütün canlılar hareket eder. Hayvanlar beslenmek, savunmak, kaçmak için hareket eder. Bitkiler köklerini suya doğru, yapraklarını ve gövdelerini ise Güneş’e doğru çevirir.
Aslanlar Ayçiçekleri
Solunum
Tüm canlılar solunum yaparlar. Hayvanların bir kısmı solunum için ihtiyaç duydukları oksijeni havadan, bir kısmı ise sudan alır. Bitkiler ise oksijeni hem kendileri üretir hem de bir kısmını dışarıdan karşılar. Dalgıçlar su içerisinde solunum yapabilmek için içlerinde oksijen bulunan tüp kullanırlar.
Dalgıç İnek
Beslenme
Canlılar büyüyüp gelişmek ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için beslenirler. Hayvanlar ihtiyaç duydukları besinleri dışarıdan hazır alır. Bitkiler ise ihtiyaç duydukları besinleri kendileri üretir.
Koyunlar Bitki
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 115
Boşaltım
Canlıların zararlı maddeleri yapılarından dışarı atması olayına boşaltım denir. Hayvanlar böbrekleri, derileri vb. ile boşaltım yapar. Ağaçlar ise terleyerek ve yapraklarını dökerek boşaltım yapar.
Terleme Yaprak dökümü
Büyüme
Bütün canlılar büyür. Hayvanların büyümesi sınırlı iken bitkilerin büyümesi yaşamları boyunca devam eder.
Ayı ve yavruları Ağaçlar
Üreme (Çoğalma)
Canlılar kendilerine benzer yavrular meydana getirmek için ürerler. Bazı canlılar doğurarak, bazı canlılar yumurtlayarak, bazı canlılar da tohumla çoğalırlar.
Tavuklar yumurta ile çoğalır.
Bitkiler tohum ile çoğalır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 116
Tepki Verme
Canlı varlıklar, çevrelerinde gerçekleşen durumlara göre tepki verir. Ayçiçekleri Güneş’e doğru yönelerek Güneş ışığına karşı tepki verirken bir köpek ise ses duyduğunda kulaklarını dikleştirerek sese karşı tepki verir. Köpek Ayçiçeği Bitki
Köpek, kuş, ot, çalı, ağaç vb. varlıklar, canlılara ait tüm özellikleri taşır. Bu nedenle canlı varlıklardır. Cansız varlıklar ise canlılara ait özellikleri taşımazlar. Örneğin; hava, su, toprak, vb. cansız varlıklardandır. Kuş Hava Su
Canlı ve cansız varlıkların benzer özellikleri de vardır. Bu benzerlikler şunlardır:
➜ Canlı ve cansız varlıklar maddedir.
➜ Canlı ve cansız varlıklar boşlukta yer kaplar.
➜ Her iki gruptakilerin de şekilleri, büyüklükleri ve kütleleri vardır.
Doğada milyonlarca canlı vardır. Bu canlıların bir bölümü karada, bir bölümü suda, bir bölümü de hem karada hem suda yaşar. Canlılar dünyası, hayvanlar ve bitkiler olmak üzere iki büyük gruptan meydana gelmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 117
a. Hayvanlar
Hayvanlar canlıların belli bir kısmını oluşturur. Genellikle hareketlerini yer değiştirerek yapan canlılardır. Koyun, keçi, kedi, köpek, at, eşek, tavuk, kaz, hindi gibi hayvanlar insanlar tarafından yetiştirilebilir. Ayrıca bu hayvanlardan yaşantımızda birçok alanda yararlanmaktayız. Keçi Kaz Hindi
Yetiştirilebilir hayvanlar dışında; kurt, aslan, çakal, kaplan, tilki, kartal, doğan gibi doğada yaşayan hayvanlar da vardır. Şahin, yılan, kertenkele, kablumbağa, balık, yengeç, akrep de bu hayvanlardandır. Hayvanların yaşam ortamları birbirinden farklıdır. Kara ve su hayvanların yaşam ortamlarıdır. Şahin Kaplumbağa Balık
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 118
b. Bitkiler
Canlıların belli bir kısmını bitkiler oluşturur. Bitkiler, genellikle toprağa bağlı olarak yaşar. Hareketlerini yer değiştirerek yapmayan bitkiler, bu yönleriyle hayvanlardan ayrılır. Bitkilerin bir bölümü karada, bir bölümü ise suda yaşar. Karada yaşayan bitkilere; elma, çam, kavak, armut, şeftali, köknar, ladin gibi çeşitli ağaçları örnek verebiliriz. Elma ağacı Çam ağacı Kavak ağacı
Evlerimizde, saksılarda yetiştirilen sardunya, begonya, menekşe, kaktüs gibi çeşitli süs bitkileri de vardır. Nilüfer, su yosunu ve saz gibi bitkiler suda yaşayan bitkilere örnek olarak gösterilebilir.
Menekşe Nilüfer Su yosunu
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 119
Aşağıda fotoğrafları verilen canlı ve cansız varlıkların benzerliklerini ve farklılıklarını noktalı yerlere maddeler hâlinde yazalım.
- Cevap:
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 120
Bitkilerin yaşam döngüsünü biz de sınıfımızda gözlemleyebiliriz. Bitkilerin tohumlarının çimlenmesiyle başlayıp yetişkin bir bitki olarak kendi tohumlarını üretene kadar geçen döneme bitkinin yaşam döngüsü denir. Her bitkinin yaşam döngüsü aynı olmayabilir. Yukarıda verilen bitkinin yaşam döngüsünü inceleyelim. Biz de arkadaşlarımızla sınıfta bir bitki yetiştirelim. Bunun için aşağıda verilenlere dikkat edelim.
Uygulayalım
Saksının içerisine pamuk, pamuğun içerisine de fasulye tohumlarımızı koyalım. Üzerlerine bir miktar su dökelim. Kurumaya başladıkça sulamaya devam edelim. Fasulyedeki değişimleri gözlemleyerek aşağıda verilen boşluğa kaydedelim.
Sonuç
- Cevap:
1. hafta: Cam ya da plastik kabınızın içini pamuk ile kaplayın. Pamuğun yüksekliğini 1-2 cm olması yeterlidir.
2. hafta: Pamukların arasındaki fasulyelerin sulandıkça yeşerdiği görülür. Bitkiler de biz insanlar gibi canlı varlıklar olduğu için, su onların da en temel besin kaynağıdır.
3. hafta: Pamukların arasındaki fasulyelerin sulandıkça yeşerdiği görülür. Bitkiler de biz insanlar gibi canlı varlıklar olduğu için, su onların da en temel besin kaynağıdır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 121
Uygulayalım
Saksının içerisine pamuk, pamuğun içerisine de fasulye tohumlarımızı koyalım. Üzerlerine bir miktar su dökelim. Kurumaya başladıkça sulamaya devam edelim. Fasulyedeki değişimleri gözlemleyerek aşağıda verilen boşluğa kaydedelim.
1. hafta 2. hafta 3. hafta 4. hafta 5. hafta 6. hafta 7. hafta 8. hafta
Sonuç
- Cevap: Pamukların arasındaki fasulyelerin sulandıkça yeşerdiği görülür. Bitkiler de biz insanlar gibi canlı varlıklar olduğu için, su onların da en temel besin kaynağıdır.
Yaptığınız çalışmaları sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
Aşağıda yakın çevremizden verilen örneklerin canlılık özelliklerini örnekteki gibi işaretleyerek belirtelim.
- Cevap:
“3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120-121 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)