3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 64-65-66-67-68-69-70-71-72 Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 64-65-66-67-68-69-70-71-72 Cevapları ve Soruları
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 64
Maddelere çevremizden örnekler verelim.
- Cevap: Çevremizde farklı özellikte birçok madde vardır. Bu maddelerin birbirine benzeyen ve benzemeyen özellikleri bulunur. Örneğin, parfümün kokusu varken, suyun kokusu yoktur. Başımızı yasladığımız yastık yumuşaktır. Cam bardak kırılgandır. Zımpara pürüzlü iken televizyon camı pürüzsüzdür.
Her maddenin tadına ve kokusuna bakılabilir mi? Arkadaşlarımızla tartışalım.
- Cevap: Maddeleri nitelendiren; sertlik-yumuşaklık, esneklik-kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü-pürüzsüz olma gibi özellikleri duyu organlarımızla algılayabiliriz. Örneğin yiyeceğimizi tadından, çiçeği kokusundan anlayabiliriz.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 65
Çevremizdeki maddeleri; görerek, tadarak, koklayarak, duyarak veya dokunarak algılayabildiğimizi ikinci ünitede öğrenmiştik. Peki, duyu organlarını kullanarak maddeyi niteleyen; sertlik, yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat, pürüzlü ve pürüzsüz olma gibi özelliklerin neler olduğunu fark edebilir miyiz? Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla maddelerin özelliklerini tartışalım.
- Cevap: Boşlukta yer kaplayan her varlık maddedir. Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla algılayabiliriz. Maddeleri nitelendiren; sertlik-yumuşaklık, esneklik-kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü-pürüzsüz olma gibi özellikleri duyu organlarımızla algılayabiliriz. Örneğin yiyeceğimizi tadından, çiçeği kokusundan anlayabiliriz.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 66
Maddenin yukarıdaki gibi sıralanan özelliklerini bilmek, günlük yaşantımızda bizlere ne gibi kolaylıklar sağlar?
- Cevap: Örneğin bozulmuş veya çürümüş maddeleri yemeyiz. Kırılmış cisimleri elimize almayız. Ya da kötü bir kokunun geldiği yerden hemen uzaklaşırız. Bu gibi kolaylıklar sağlanır bize.
Maddeleri beş duyu organımızı kullanarak belirgin benzerlik ve farklılıklarına göre nasıl sınıflandırırız?
- Cevap: Beş duyu organımızı kullanarak maddeleri nitelendirirken ; sertlik-yumuşaklık, esneklik-kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü-pürüzsüz olma gibi özellikleri algılayabilir aralarındaki benzerlik ve farkları ortaya koyabiliriz.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 67
Gözlerimizin bağlandığını düşünelim. Böyle bir durumdayken öğretmenimizin önümüze koyduğu maddelere dokunarak bunların neler olduğunu tahmin etmek için hangi duyu organımızı kullanırız?
- Cevap: Ellerimizi kullanırız. Böylece onlara dokunarak onların sert mi yumuşak mı kuru mu ıslak mı sivri mi düz mü olduğunu anlayabiliriz.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 68
a. Sertlik-Yumuşaklık
Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız maddelerin ya da cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır. Kuvvet uygulandığında şekil değiştiren maddelere yumuşak maddeler denir. Sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır. Eğilmesi, bükülmesi zor olan maddelere sert maddeler denir. Taş, demir, tahta gibi cisimler serttir. Maddelerin sertliğini ve yumuşaklığını dokunarak algılayabiliriz.
b. Esneklik
Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak onların şeklini değiştirebiliriz. Şekilden şekile sokulabilen, ardından da eski hâline dönebilen maddelere esnek maddeler denir. Örneğin; sünger, paket lastiği, silgi, yay vb. maddeler esnektir. Maddelerin esnek olup olmadığını dokunarak ve görerek algılarız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 69
Bilgi Damlası
Daha önce verilen örneklere dikkat edersek bazı maddelerin hem yumuşak hem de esnek olabildiğini görürüz. Sünger ya da silgi gibi maddeler bunlara örnek verilebilir.
c. Kırılganlık
Düştüğünde ya da gereğinden fazla kuvvet uygulandığında parçalanan maddelere kırılgan madde denir. Kırılgan maddeleri; görerek, dokunarak ayırt edebiliriz. Vazo, sürahi, cam bardak, toprak testi, tebeşir gibi maddeler gereğinden fazla kuvvet uygulandığında kırılır.
ç. Renk
Her maddenin kendine özgü bir rengi vardır. Çilek kırmızı, erik yeşil, muz sarı renktedir. Tuz, un, şeker gibi maddeler ise aynı renktedir. Fakat aynı renkte olan tuz, un ve şeker birbirlerinden farklıdır. Bundan dolayı, aynı renkteki farklı maddeleri yalnızca renklerine bakarak ayırt etmek yeterli değildir. Farklı renkteki maddeleri ise görerek ayırt edebiliriz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 70
d. Koku
Birçok maddeyi, yaydığı kokuya göre burnumuzla diğer maddelerden ayırabiliriz. Kokulu ve kokusuz birçok madde vardır. Çiçek, meyve, kolonya, parfüm, soğan, sarımsak ve kahve koku yayan maddelere örnek verilebilir. Kokusu olan maddeleri kokularından tanıyabiliriz fakat bazı maddelerin kokusu yoktur. Demir, çelik, cam vb. kokusuz maddelere örnek verilebilir. Kokusu olmayan maddeleri koklayarak ayırt edemeyiz.
e. Tat
Yemeklerin tadına bakarak tuzlu olup olmadığını anlarız. Genellikle her maddenin bir tadı vardır. Dış görünüşleri farklı olan maddelerin tatları aynı ya da farklı olabilir. Örneğin; şeker tatlı, limon ekşi, kırmızı biber çoğunlukla acıdır. Renkleri aynı olan tuz ve şekeri birbirinden ayırt etmek için tadına bakabiliriz. Ancak bilmediğimiz maddelerin tadına bakmanın ya da koklamanın sakıncalı olacağını unutmamalıyız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 71
f. pürüzlü-pürüzsüz
Gerekli Malzemeler
İki adet A4 kâğıdı-Krepon kâğıdı-Yapıştırıcı
Uygulayalım
Türkiye haritası olan A4 kâğıdı üzerinde parmağımızı gezdirelim. Ne hissettiğimizi söyleyelim.
Küçük parçalar hâlinde krepon kâğıtlarını keselim.
Türkiye haritasını krepon kâğıdı parçalarıyla kaplayalım.
Bitirdiğimiz çalışmanın üzerinde elimizi gezdirelim. Ne hissettiğimizi belirtelim.
Sonuç
Haritaya iki farklı durumda dokunduk. İki dokunma sonucu arasındaki farkı söyleyelim. Bu farkı, hangi duyu organımızla ayırt ettiğimizi belirtelim.
- Cevap: Pürüzlü ya da pürüzsüz yüzeyleri algılamamızı sağlayan organ deridir. Bazı maddelere elimizle dokunduğumuzda onların pürüzlü ya da pürüzsüz olduğunu anlayabiliriz. İki dokunma sonrasında ikincisinde pürüzlü yüzey olduğu için elimize değen yerler dolayısıyla o kısımların düz olmadığını anladık.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 72
Maddenin nitelikleri ile ilgili bir uygulama yapalım.
Arkadaşımız hangi maddeyi, hangi duyu organıyla buldu?
- Cevap:
• Gül suyu ⇒ Gül suyunu burnu ve dili yardımıyla buldu.
• Kalem ⇒ Kalemi dokunarak buldu.
• Toz şeker ⇒ Toz şekeri dili yardımıyla buldu.
• Pamuk ⇒ Pamuğu dokunarak buldu.
• Sünger ⇒ Süngeri dokunarak buldu.
• Dal parçası ⇒ Dal parçasını dokunarak buldu.
• Kolonya ⇒ Kolonyayı koklayarak buldu.
• Plastik cetvel ⇒ Plastik cetveli dokunarak buldu.
• Un ⇒ Unu tadarak buldu.
“3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 64-65-66-67-68-69-70-71-72 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)