11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Gün Yayınları
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 237 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Gün Yayınları
10. G-20
1999’da kurulan G-20 üyeleri (Fotoğraf 3.73) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşmaktadır. Bu birliğin 20 üyesi bulunmaktadır. ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği grubun üyeleridir. Bu birliğin amacı uluslararası ekonomik iş birliğini arttırmaktır. G-20, küresel düzeyde ekonomik kararlar almaktadır.
Türkiye’nin Küresel Örgütlerle İlişkisi
Türkiye, uluslararası örgütlerden bazılarının kurucu üyesidir; bazılarına da sonradan üye olmuştur. Ülkemiz, 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesidir. Üye olduktan sonra Birleşmiş Milletlerin isteği üzerine ülkemiz Kore’ye asker göndermiştir. 193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletlerin üyeleri içinde ülkemiz, bu kuruluşa en çok katkısı bulunan ülkeler içinde 16. sırada yer almaktadır. Türkiye, uluslararası barış, güvenlik, istikrar ve refah konularında Birleşmiş Milletler’e aktif katkılarda bulunmaktadır.
Türkiye, 1949 yılında kurulan NATO’ya 1952 yılında üye olmuştur. Üye olduktan sonra ülkemiz, NATO’da aktif olarak rol almıştır. 1954’te NATO üyesi olan ABD’nin ülkemizde askeri tesisler ve üsler kurması ve askeri personel bulundurması yasayla kabul edilmiştir. Ülkemiz, NATO üyesi olarak Afganistan’a ve Kosova’ya da asker göndermiştir. 1958 yılında Avrupa Birliği’nin ilk hâli olan AET (Avrupa Ekonomik Topluluğu) kurulmuş, 1959’da ise Türkiye, bu kuruluşa ortak olmak için başvurmuştur. Türkiye’nin üyelik koşullarını yerine getirinceye kadar geçerli olan bir sözleşme (Ankara Anlaşması) 1964’te yürürlüğe girmiştir. Buna göre hazırlık, geçiş ve katılım dönemi olmak üzere üç aşama belirlenmiştir. 1973’te hazırlık dönemi bitmiş, geçiş dönemi koşulları ortaya konulmuş ve gümrük birliğinin yürürlüğe girmesi için 22 yıllık süre belirlenmiştir. 1980 darbesiyle birlikte ilişkiler askıya alınmıştır.
Türkiye, 1987’de bu birliğe üyelik başvurusunda bulunmuştur. Türkiye’nin topluluğa katılması için ekonomik, sosyal ve siyasal alanda gelişmesi gerektiği belirtilmiştir. 1993’te Avrupa Birliği adını alan bu topluluk, 1999’da Türkiye’nin adaylığını onaylamıştır. 2005’te ise Avrupa Birliği ile müzakereler başlamıştır. Bu süreç devam etmektedir. Türkiye’nin kurucu üye olduğu örgütlerden biri de OECD’dir. Bu örgütte daimi temsilciliğimiz bulunmaktadır. 2015’te OECD bütçesine katkı payımız %1,79 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz, bu örgütün çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır.
Türkiye, Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütünün kurucu üyesidir. Bu örgütün kuruluşu için 1990’da yapılan toplantıya ülkemiz ev sahipliği yapmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.