Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 53

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 53” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 53

7. Günlükler, içe dönük günlükler ve dışa dönük günlükler olmak üzere ikiye ayrılır. İçe dönük günlüklere ruh bilimsel günlük de denir. Bu tür günlüklerde yazarın kendi kendini tanıma çabası vardır. Yazar, hangi konudan söz ederse etsin kendisini ön plana çıkarır. Dışa dönük günlükler yayımlanmak için yazılır. Bu tür günlüklerde dış dünyayla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getiren yazar her türlü konuya değinebilir. Dışa dönük günlüklerin belge değeri vardır. Okuduğunuz metin hangi günlük türünde yazılmıştır? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Günlüğün yazıldığı dönemdeki sanatsal tartışmalara değindiği ve o döneme ait bir belge niteliğinde olduğundan dışa dönük günlüktür.

8. Türk edebiyatında Direktör Ali Bey (Seyahat Jurnali), Ömer Seyfettin (Ruzname), Nurullah Ataç (Günlük), Salâh Birsel (Günlük), Cemal Süreya (Günler), Oğuz Atay (Günlük) gibi sanatçılar günlük türünde eserler vermiştir. Edebî kişilikleriyle tanınmış bu isimlerin günlük türünde eser vermiş olmasının türün gelişimine yapacağı katkılarla ilgili neler düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Sanatçı kişiliğe sahip insanların öğretici metin türlerinden biri sayılan “günlük” türünde eserler de vermiş olması türe edebî incelik getirecektir. Üslup sahibi insanların yazdığı metinler, sıradan bir insanın ya da sanatla uğraşmayan insanların yazacağı günlüklere nazaran edebî, anlam zenginliğine sahip ve türün meraklılarının zevkle okuyacağı yazılar olur.

9. Bazı roman, hikâye ve şiirler günlük tarzında yazılmıştır. Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban”, Peride Celâl’in “Evli Bir Kadının Günlüğü”, Nazım Hikmet’in “Piraye’ye Mektuplar Saat 21-22 Şiirleri” adlı eserleri günlük biçiminde yazılmış eserlerdir. Anlatmaya bağlı metinlerde günlük türünün özelliklerinden yararlanmak sizce metne neler kazandırır?

  • Cevap: Günlük kahramanın ya da kahramanların duygu ve düşüncelerini kendi ağızlarından anlatarak anlatıcının karakterle okurun arasından çıkmasını sağlar. Anlatımı daha inandırıcı, samimi hâle getirir.

10. Okuduğunuz metinden, günümüzdeki yazımı farklı olan sözcük ve sözcük gruplarına örnekler yazınız. Bu yazım farklılığının sebepleri ile ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Sınırlı olmıyan, bâzı, hiç bir, ilgisi olmıyan, klassik, anlatmağa, çiziştirmeğe, iğretilikler Dil, canlı bir varlık olduğundan sürekli değişir ve gelişir. Bu değişiklikler dildeki sözcüklerin yazımında da kendini gösterir.

11. Metinde geçen “N…” sözcüğündeki üç noktanın kullanım amacı nedir?

  • Cevap: Herhangi bir sebeple açıkça yazılmak istenmeyen bir ismin yerine konulmuştur.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!