Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 42

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 42” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 42

Özel Mektup

Özel mektuplar arkadaş, dost ve akrabalar arasında samimi duygu ve düşünceler barındırır; günlük dille ve uygun bir hitapla yazılır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunur. Sağ üst köşeye tarih, sağ alt köşeye isim yazılır.

Hikâye, roman, şiir gibi türlerde mektup bir anlatım biçimi/tekniği olarak da kullanılabilir. Örneğin Oğuz Atay’ın “Babama Mektup” adlı hikâyesinde, Halide Edip Adıvar’ın “Handan’”adlı romanında, Kemalletin Kamunun “İzmir Yollarında” adlı şiirinde mektup, bir anlatım biçimi/tekniği olarak kullanılmıştır.

Açık Mektup

Herhangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine ya da halka hitaben, bir kişi ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi aracılığı ile yayımlanan mektuplardır.

Açık mektubun türü; makale, fıkra, inceleme yazılarından birine uygun olabilir.

1. Mektup türünün tarihî gelişimi ve yukarıdaki mektuptan hareketle mektup türünün geleceği için neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Mektup türü özellikle 19 ve 20. yüzyıllarda teknolojinin henüz yeterince gelişmediği, elektronik ürünlerin ve dijitalleşmenin olmadığı dönemlerin iletişim aracıdır. Bu durum onu aynı zamanda bir roman türü olarak karşımıza çıkarmıştır. Bu noktadan sonra mektubun yeniden popüler hâle gelmesi biraz zor ama aynı işlevi gören e-posta romanlar için kullanılabilir. E-postalardan oluşan romanları bekleyebiliriz.

2. Mektupta “Her kitap, meçhule yollanan bir mektup, meçhule yani adresi olmayana. Bazen bir S.O.S., bazen bir aşk mektubu, bazen yıldızlara atılan kement, fakat daima bir çoğalmak, bir yalnızlıktan kurtulmak arzusu.” şeklinde öznel ifadelere bolca yer verilmiş.

a) Bu ifadeler ile Cemil Meriç’in sanatçı kişiliği arasında bir bağ olup olmadığını gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Cemil Meriç’in hayatı hakkındaki özet bilgiye bakılırsa Attilâ Ilhan’la aralarındaki ilişki kolaylıkla görülecektir. Kişiliğinin çok net bir yansımasıdır yukarıdaki mektup. Benzetmeler oldukça ince ve akıl ürünüdür.

b) “Her kitap, meçhule yollanan bir mektup… ” ifadesinden hareketle mektup türünde roman ya da başka olay çevresinde gelişen bir sanat eserinin yazılıp yazılamayacağı hakkındaki bilgi ve görüşlerinizi gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Yazarın kitapların kalıcılığından hareketle bu sözleri söylediğini düşünüyorum. Mektup türünde romanlar yazılabilir. Zaten bu türde eserler Türk ve dünya edebiyatında yer almaktadır.

3. Okuduğunuz mektupta kullanılan anlatım biçimlerini tespit ediniz.

  • Cevap: Mektupta açıklayıcı ve bilgilendirici bir anlatım ile bazı öznel ifadelere yer verilmiştir.

4. Okuduğunuz mektuptan öznel yargıların yer aldığı cümlelere bir örnek veriniz.

  • Cevap: 

“İbareler bıçak darbeleri gibi saplandı şuuruma”
“Mektup, yıllarca çekmecemde çile doldurduktan sonra idam edildi.” vb.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!