9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 40
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 40” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 40
8. a) “Bilirsin ben, askerliğin her şeyden ziyade sanatkârlığım severim.” cümlesinde Atatürk, askerlik ile sanat arasında sizce nasıl bir ilgi kurmuş olabilir?
- Cevap: Atatürk, savaşın ya da askerliğin yaratıcılık ve yeniden üretime dönük bir ilhama ihtiyaç duyduğunu anlatmak istemiştir. Bu sanatı son yüzyılda en iyi icra etmiş kumandanlardan biridir kendisi. Ayrıca askerlik Türk milletinin geleneksel sanatı olduğu için de savaşı bir vahşet aracı değil, kuralları ve stratejisi olan bir yaratıcılık oyunu olarak düşünmüştür.
b) Sizce Atatürk’ün “Fakat biz vatana borçlu olduğumuz fedakârlık derecesini düşündükçe bugüne kadar yapılan hizmeti pek küçük buluyoruz.” cümlelerinde bahsettiği borç ne olabilir?
- Cevap: Her insan doğduğu topluma sosyolojik anlamda borçludur. Vatan, insan ve birey olmanın en temel şartıdır. Vatanı olmayan insan özgür değildir. Özgür olmanın da bir bedeli vardır. Bu bedel vatana en üst düzeyde faydalı olmaktan geçer. Bu da adil, özgür ve insanca vatanı için kimi zaman üretmek, kimi zaman ilim tahsil etmek kimi zaman da canı ve kanıyla sahip çıkmak şeklinde ödenebilir.
c) Yukarıdaki benzetmenin ve Atatürk’e has anlatımın, mektubun üslubuna etkisini değerlendiriniz. Siz olsaydınız hangi anlatım tekniğini kullanırdınız?
- Cevap: Mektubun anlatımını güçlendirmiş. Anlatılmak istenen düşünceyi pekiştirmiştir. Benzetme, somutlama, istatistiklerden yararlanma ve hikâye etmeyi kullanırdım.
9. Atatürk’ün: “Arkadaşlarıma dedim ki: ‘Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mesut olacaktır.’ Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadet ve selameti için feda edebilen vatan evlâtları çoktur.” sözlerinden hareketle Atatürk’ün kişilik özellikleri hakkında neler söylenebilir?
- Cevap: Atatürk’ün o güne kadar edindiği tecrübe ve birikim, olacakları ve Anadolu insanını çok iyi tanımasını sağlamıştır. Yukarıdaki ifadeler de bunun göstergesidir.
10. “Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mesut olacaktır.” cümlesindeki fiilleri bulunuz. Fiillerin yapısına göre nasıl fiiller olduğunu yazınız.
- Cevap: “selamet bulacak” ve “mesut olacak” sözcük grupları bu sıralı cümlelerin birleşik fiilleridir. Anlamca kaynaşmış (deyimleşmiş) birleşik fiil: selamet bulacak Yardımcı fiille kurulan birleşik fiil: mesut olmak
11. “Fakat zaman, saf ve nezih dimağlardan doğan fikri hakikatleri- kabulünden çekinilse dahi- tatbik ettirir.” cümlesinde kısa çizgiler hangi amaçla kullanılmıştır. Atatürk, bu işaretin yerine hangi noktalama işaretini de kullanabilirdi?
- Cevap: Ara sözleri göstermek için kullanılmıştır. Kısa çizgi yerine ara söz iki virgül arasına da alınabilirdi.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.