Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 39

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 39” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 39

3. a) Yukarıdaki mektupta yer alan “Tarih, hitap, nezaket ifadesi, imza ve adres” bölümlerini aşağıya yazınız.

  • Cevap: 

b) 20 yıl sonra olmak istediğiniz konumu ve yeri düşünüp bir meslektaşınıza mektup yazdığınızı varsayarak “tarih, hitap, nezaket ifadesi, imza ve adres” bölümlerini aşağıya yazınız.

  • Cevap: 

4. Atatürk’ün Salih Bozok’a yazdığı mektup beş paragraftan oluşmaktadır. Mektubun içeriğini belirleyebilmek için her paragrafta ne anlatıldığını bir cümleyle yazınız.

  • Cevap: 

5. Metnin ana düşüncesini yazınız.

  • Cevap: Vatan için kendini feda edebilecek vatan evlatları sayesinde vatanın kurtulacağı, halkın da bunu beklediği ifade edilmiştir.

6. “Resmî mektuplarda, bilgi içeren nesnel cümleler vardır. Özel mektuplarda ise bilgi içeren cümleler olabileceği gibi öznel, yoruma açık ifadeler de kullanılabilir.” Buna göre okuduğunuz mektupta bilgi ve yorum cümlelerine bir örnek veriniz.

  • Cevap:

Yorum cümlesi: Mektubun büyük bir bölümünü öznel yargı cümlesine örnek verebiliriz. “Fakat biz vatana borçlu olduğumuz fedakârlık derecesini düşündükçe bugüne kadar yapılan hizmeti pek küçük buluyoruz”

Bilgi cümlesi: “Bu gece Derne kuvvetlerimizin bütün kumandanları ve zabitleriyle bir müsamere yapmıştık” cümlesi yorum cümlesi olarak örnek verilebilir. Ancak mektup, özel mektup olduğu için metnin büyük bir bölümü öznel yargılardan oluşmaktadır.

7. “Bu güzel kalpli, kahraman bakışlı arkadaşlarımın, bu küçük rütbeli fakat düşmanı titreten büyük kumandanların samimi nazarlarında vatan için ölmek iştiyakını okuyorum” ifadesindeki altı çizili bölümle anlatılmak istenen nedir?

  • Cevap: Atatürk, kendilerinin ne olduğunu önemsemeden vatan savunmasında özgürlük ve inanç yolunda samimiyetle ölümü göze almış rütbeli ve rütbesiz askerler, inançlı askerler olduğunu anlatmıştır. Vatan; özgürlük, namus, inanç vb. soyut; doğulan ve doyulan, bedel ödenmiş toprak parçası anlamlarını taşımaktadır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!