Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 38

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 38” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 38

NOT: Salih Bozok (1881, Selanik- 25 Nisan 1941, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk’e en yakın kişi olarak bilinir.

1. “icraat” ve “tatbik etmek” sözcüklerini metindeki anlamlarından hareketle birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: “Sınıf başkanlığının devamını isteyen arkadaşım, icraatlarının yer aldığı bir konuşma metni hazırladı” “Doktor ilacın tatbikini sağladı”

2. MEKTUP

Mektup; kişiler, kurumlar ve kuruluşlar arasında haberleşme amacıyla yazılan yazılardır. Mektup, yazının bulunmasıyla birlikte kullanılmaya başlanan en eski iletişim araçlarındandır. Bulunabilen en eski mektup örnekleri Mısır firavunlarına ve Hititlere aittir. İslamiyet’i yaymak amacıyla Hz. Muhammed’in Mısır, Habeşistan ve Bizans hükümdarlarına gönderdiği mektuplar türün bilinen örneklerindendir. Rönesans’tan sonra Avrupa’da mektup türü büyük gelişme göstermiş; Jean Jacques Rousseau (Jan Jak Ruso), Voltaire (Volter) gibi yazarlar bu türde eserler vermişlerdir. Yazılış amaçlarına göre mektuplar dörde ayrılır:

1. Özel Mektup: Kişinin yakınlarına ve tanıdıklarına içten ve samimi bir dille yazdığı mektuptur.

2. Edebî Mektup: Sanatçıların ve düşünürlerin yazdığı sanat ve düşünce derinliği taşıyan mektuplardır.

3. Resmî Mektup: Kamu kurum, kuruluşları arasında ya da bireylerle bu kurum ve kuruluşlar arasında yazılan mektuplardır.

4. İş Mektubu: Ticaret, sanayi alanlarında veya bireylerle iş yerleri arasında yazılan mektuplardır.

a) Yukarıdaki açıklamalardan hareketle Atatürk’ün Salih Bozok’a yazdığı mektubu hangi türe dâhil edebiliriz? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Özel mektuptur. Atatürk tarafından çocukluk ve silah arkadaşı Salih Bozok’a yazılmıştır. Açık bir üslubu vardır. Tarih, hitap, mektup metni, nezaket ifadesi, imza ve adres bölümlerinden oluşmuştur.

 

b) Bu mektup “makamlar arasında yazılan bir mektup” olsaydı mektubun “SALİH BOZOK’A” yazan kısmında ne yazmalıydı?

  • Cevap: Resmî mektupların hitap başlığı, yazılan resmî kurumun “kanun ve tüzüklerdeki tam adı” olmalıdır. Örneğin: “Kaya Karakaya Fen Lisesi Müdürlüğüne” ya da “Elazığ Belediyesine” vb.

 

c) Bu mektup “makamlar arasında yazılan bir mektup” olsaydı mektubun son cümlesi nasıl biterdi? Yazınız.

  • Cevap: Mektup üst makama yazılıyorsa “arz ederim.”, alt makama yazılıyorsa “rica ederim.” eşit bir makama yazılıyorsa “arz ve rica ederim.” şeklinde bitirilir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!