Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 30

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 30” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 30

1. mizaç: Huy, yaradılış, tabiat, karakter. kemmiyet: Nicelik. vesile: Sebep, bahane. hadise: Olay. kronolojik: Zaman bilimsel. mâzi: Geçmiş. istikbal: Gelecek. tarassut: Gözleme, gözetleme, dikkatle bakma. yekpâre: Bir parçadan oluşan, tek parça, bütün. helezon: Kıvrımlı, yılankavi biçim. posa: Suyu alınmış her tür yiyecek maddesinin artığı. müşahhas: Somut. mücerret: Soyut. imbik: Damıtmaya yarayan, damıtma işinde kullanılan araç, damıtıcı. feci: Acıklı, çok acıklı, yürekler acısı, trajik. ukala: Kendini akıllı ve bilgili sanan, bilgiçlik taslayan. izah: Açıklama. bir nebze: Kısa bir süre, bir an.

Yukarıda anlamları verilen kelimelerden uygun olanlarını aşağıda boş bırakılan yerlere yazarak paragrafı tamamlayınız.

  • Cevap: 

Mazide yaşanılan önemli hadiselerin ayrıntıya girmeden ana hatlarıyla birinci kişinin ağzından anlatıldığı yazılara otobiyografi dendiğini bu derste öğrendik. Eskiler bu türden yazılara tercüme-i hâl derlermiş. Ben de bu vesilesiyle bir otobiyografi kaleme almaya karar verdim. Ama tıpkı Necip Fazıl gibi salt dış görünüşü değil mizacımı yansıtan bir yazı kaleme almak istiyorum.

2. “Asıl ruh hayatımı, ruhumun kafa kâğıdını resimlendirmek isterdim” sözünden ne anlıyorsunuz, açıklayınız. Siz kendi ruhunuzu resimlendiriyor olsaydınız hangi renkleri daha çok kullanırdınız?

  • Cevap: Yazar dıştan görüneni değersiz bulmakta, bunların anlatılmasının kendisi için bir anlam taşımadığını ifade etmektedir. Yazar için asıl önemli olan iç dünyasını bütün yönleriyle aktarmaktır.

3. Metinde yazarın “feci bir ukalalık” olarak gördüğü durum nedir, açıklayınız.

  • Cevap: Yazarın feci bir ukalalık olarak gördüğü durum sanatçının, eserini okuyucunun idrakine bırakmayıp açıklamaya çalışma çabasıdır.

4. Yazar, halkın nüfus cüzdanı için kullandığı “kafa kâğıdı” ifadesini çok beğenmekte, bu ifadenin Türk yapısına uygun bir söyleyiş olduğunu düşünmektedir. Bundan hareketle,

a) Toplumların yaşantısının, geleneğinin dile yansıması ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Toplumsal yaşantının, geleneklerin dil üzerinde önemli bir etkisi vardır. Dili, toplumdan bağımsız düşünmek mümkün değildir. Özellikle dilde “ağız” olarak adlandırdığımız yöresel söyleyişler, tamamen geleneklerin, yaşantının dile yansımış hâlidir.

b) Yazarın böyle bir ifade kullanmasındaki esas neden, millî hassasiyetlerdir. Dilimizi yabancı etkilerden koruma noktasında bu milletin bir ferdi olarak sizlere hangi görevler düşmektedir? Görüşlerinizi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Dil olmazsa millet de olmaz. Dil bizim millî kimliğimizin oluşmasını sağlar. Bu nedenle dilimizi korumalıyız. Özellikle mağaza isimleri, marka isimleri yabancı sözcüklerden oluşmaktadır. Bu konuda hassas olmalı Türkçe isimli mağazalardan ve markalardan alışveriş yapmalıyız.

5. İnsan, kendi hayat hikâyesini yazarken mi daha nesnel davranır yoksa bir başkasının hayat hikâyesini yazarken mi? Görüşlerinizi gerekçesiyle birlikte yazınız.

  • Cevap: İnsan kendi hayat hikâyesini yazarken daha öznel davranabilir. Bilinmesini istemediği bilgilere burada yer vermeyebilir. Oysa bir başkasını dışardan gözlerken daha nesnel bir tavır sergileyebilir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!