9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26
1. Metinden alınan aşağıdaki ifadelerle anlatılmak isteneni kısaca açıklayınız.
a) “şiirde ısrarlı olmamak”
- Cevap: “şiirde ısrarlı olmamak” Şiir türünde yeteneğinin olmadığını fark edip bu türe yoğunlaşmamak. Bu türden eserler vermemek.
b) “Anadolu insanının sesi olmak”
- Cevap: “Anadolu insanının sesi olmak” Eserleriyle ve yazılarıyla Anadolu insanının sorunlarını dile getirip bunlara çözüm yolları üretmek.
c) “adı Tercüman gazetesiyle özdeşleşmek”
- Cevap: “adı Tercüman gazetesiyle özdeşleşmek” Bir gazetede yaptığı çalışmalarla tanınmak. O gazete deyin ce akla gelen ilk isim olmak.
2. Metne göre Ahmet Kabaklının savunduğu görüş nedir? Siz bu görüşe katılıyor musunuz, düşüncelerinizi gerekçesiyle birlikte açıklayınız.
- Cevap: Metne göre Ahmet Kabaklının savunduğu görüş tarihte ve kültürde devamlılık olduğudur. Ben de bu görüşe katılıyorum. nasıl biz babamız, dedemizle var isek tarihimiz de kültürümüz de geçmiş dönemlerden izler taşımaktadır.
3. Metne göre Türk kültürünün yakın zamana kadar özgünlüğünü korumasının sebebi nedir?
- Cevap: Metne göre Türk kültürünün yakın zamana kadar özgünlüğünü korumasının sebebi Türklerin, diğer kültürlerden sadece gerekli ve faydalı gördüklerini alarak bunlara kendi damgalarını vurmalarıdır.
4. Biyografi (hayat hikâyesi) tanınmış kişilerin hayatlarının, başarılarının, deneyimlerinin, hizmetlerinin, eserlerinin nesnel ve yalın bir dille anlatıldığı inceleme yazılarıdır. Mehmet Kaplanın “Tevfik Fikret Devir-Şahsiyet-Eser”, Şevket Süreyya Aydemir’in “Tek Adam”, Behçet Necatigil’in “Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü” Mithat Cemal Kuntay’ın, “İstiklâl Şairi Mehmed Âkif ”, Yusuf Ziya Ortaç’ın, “Portreler” adlı eserleri bu türün seçkin örneklerindendir. Oğuz Atay’ın “Bir Bilim Adamının Romanı” ve Ayşe Kulin’in “Adı Aylin” adlı eserleri de roman ile biyografi türlerinin başarılı bir karışımıdır. Metinden ve yukarıdaki bilgilerden hareketle Ahmet Kabaklı’nın biyografisinin yazılmasını doğru buluyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Doğru buluyorum. Çünkü Ahmet Kabaklı Türk edebiyatı katkılarıyla önemli bir isimdir. Sanatçılığı ve kişiliği ile gençlere örnek olabilir. Biyografisi de bu konudaki başarılarıyla doludur.
5. Ahmet Kabaklının başarılı bir edebiyatçı olmasını neye bağlıyorsunuz, metinden hareketle açıklayınız.
- Cevap: Ahmet Kabaklı aldığı eğitim ve yetenekleri nedeniyle başarılı bir edebiyatçı olmuştur. özellikle yurt dışına gitmesi ve orada eğitim alması bana göre başarısında önemli bir etkendir. Ayrıca hayat hikayesinden de anlaşılacağı gibi sürekli bir şeyler üretme çabası içindedir.
6. Biyografi türünün metnin üslubunu nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Biyografi türü bilgi vermeyi amaçladığından cümleler açık ve anlaşılırdır. Süslü bir anlatım söz konusu değildir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.