9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 22
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 22” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 22
5. Anlatmaya bağlı edebî metinlerdeki olay örgüsü, tiyatro metinlerinde dramatik örgü adını alır. Okuduğunuz metnin dramatik örgüsünü göz önünde bulundurarak Şadi Bey’le Meserret Hanımın vedalaşmasını gösteren kısa bir bölüm yazınız.
- Cevap:
Meserret Hanım – Şadi Bey, korkarım ki bundan sonra parka gelemeyeceğim.
Şadi Bey – Aman efendim, nereden çıkarıyorsunuz böyle sözleri?
Meserret Hanım – Damadım ve kızım başka bir şehre taşınıyorlar işleri gereği.
Şadi Bey – Daha yeni tanışmıştık. Birbirimize anlatacak çok şeylerimiz vardı. (Susar.)
(Her ikisi de ayağa kalkar, sessizce sahneyi terk ederler.)
6. “Demek sonbahar gelmiş ha, sonbahar? Ne de çabuk! Hiç farkında değilim. Çok fena, çok” Metinde ilkbaharın çok çabuk geçtiği, sanki yaz gelmeden sonbaharın geldiği, kışın ise çok uzun sürdüğü ifade edilmektedir. Metindeki kahramanların özelliklerini de dikkate alarak ilkbaharın çok kısa, kışın ise çok uzun sürmesini nasıl açıklarsınız?
- Cevap: İlkbahar ömrün gençlik evresi, kış ise yaşlılık evresidir. Toplumda gençliğinin kıymetini bilen çok azdır. Ömür çok çabuk geçer. Yaşlılıkta ise dönüp arkaya bakıldığında altmış yetmiş yılın göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği düşüncesi yaygındır.
7. Metinde Şadi Bey’in gazete okurken söylediği “Geçimsizler, şunlara bakın yahu! Şu koca dünyayı bölüşemiyor. Kavga ediyorlar. Kavga etmeden paylaşamaz mısınız kozunuzu. Budalalar! Önce oturup insan insan konuşun.” sözleri günümüz toplumunda küçük meselelerden tartışma çıkaran insanların varlığına yöneliktir. Sizce böyle insanlarda davranış değişikliği sağlamak mümkün müdür? Görüşlerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: İnsanlara küçük yaştan itibaren karşısındaki kişiye saygı ve sevgi duyguları için telkinlerde bulunulmalı, bunun insan olmanın bir gereği olduğu öğretilmeli, bencillikten, egoistlikten uzak durulması gerektiği vurgulanmalıdır. İnsanlar sık sık empati kurmalı, kendisine yapılmasını istemediği şeyleri başkasına da yapmamalıdır.
8. Metinde aile içinde huzursuzluk, kavga çıkaran insanlara; evden çıkmaları, parkta yürümeleri, ağaçlarla konuşmaları, gökyüzüne bakıp kuşlara selam vermeleri tavsiye edilir. Tabiatın insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri sizce neler olabilir?
- Cevap: Günümüz insanlarının bu kadar saldırgan, sorunlu olmalarının sebebi, şehir yaşamının stresi, gürültüsü, insanların topraktan uzaklaşıp beton binaların arasına sıkışmalarıdır. Tabiatın, toprağın insan psikolojisi üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Karamsar düşüncelerin dağılmasını sağlar temiz hava, çiçek, ağaç ve kuş sesleri.
9. Metinde ifade edilen yaşlıların gençleri, gençlerin de yaşlıları pek anlamadığı görüşüne katılıyor musunuz? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: “Gençler bilebilse yaşlılar yapabilse memleketin birçok sorunu çözülür.” diye meşhur bir söz vardır. Gençler tecrübesizdir, hayatı tam anlayamadan ömür tüketirler. Yaşlılar hayatı tanımış, ancak güçlerini kaybetmişlerdir. Gençler, hayatı tam anlayamadıkları için yaşlıları pek anlamamaktadırlar.
10. “Gençler grup hâlinde, orta yaşlılar ikili, yaşlılar ise tek başına gezerler” sözünü Meserret Hanım’ın parka başını dinlemek, Şadi Bey’in ise düşünmek için gelmesini dikkate alarak yorumlayınız.
- Cevap: Gençler yaşları gereği, her şeyden çabuk sıkılabilirler. Bu sebeple gençler bir yere gittiğinde yalnız gitmek istemezler. Orta yaşlılar, hayatı tam olmamakla birlikte yavaş yavaş okumaya başlamışlardır. Bu sebeple kalabalıklardan hoşlanmaz, kafa dengi bir arkadaş bulurlarsa kendilerini bahtiyar hissedebilirler. Yaşlılar, hayatı anlamış, kavramışlardır geçirdikleri ömürleri gereği. O sebeple yalnızlığı severler ve yalnız kalıp kafalarını dinlemek isterler.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.