Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

bu kadar uzun sürmezdi değil mi?

MESERRET HANIM – Sürmezdi.
ŞADİ BEY – Dünya çok değişti.
MESERRET HANIM – Değişti.
ŞADİ BEY – Bu havalar sizin sinirlerinizi bozuyor mu? Benimkiler sinir değil, barometre. Hava bozdu mu, benim de sinirlerim bozuluyor.
(…)
MESERRET HANIM – Hava bozarsa size izin verirler mi?
ŞADÎ BEY – İzin? Pek vermek istemezler ama ben alırım. Oğlumun, torunumun hele gelinimin beni bu kadar çok düşünmeleri hoşuma gidiyor. Beni kendimi düşünmek zahmetinden kurtarıyorlar. Ya sizinkiler?
(…)

Recep Bilginer, Parkta Bir Sonbahar Günüydü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1988.

1. “Şadi, Meserret, mafsal, barometre” kelimelerinin anlamını Türkçe Sözlükten bularak aşağıya yazınız.

  • Cevap: 

şadi: Memnunluk, sevinç, gönül ferahlığı.
meserret: Sevinç, şenlik.
mafsal: Eklem.
barometre: Basınçölçer.

2. “Şadi, Meserret” gibi isimleri günümüzde aileler, çocuklarına isim olarak pek tercih etmemektedirler. Bunun sebebi sizce ne olabilir?

  • Cevap: Toplum yapımızın değişmesi ile birlikte eskiye ait birçok şey -buna kelimeler de dâhil- geri plana atılmakta, insanlar çocuklarına isim verirken bile eskiye ait çağrışımları olan sözcükleri pek tercih etmemektedirler.

3. Tiyatro türlerinden biri olan dramın özelliklerinden bazıları şunlardır: Olaylar tarihten ya da günlük hayattan alınabilir, oyunda acıklı ve gülünç olaylar bir arada verilebilir, nazım ya da nesir biçiminde yazılabilir, kahramanlar her tabakadan seçilebilir, acı veren olaylar sahnede gösterilebilir, perde sayısı yazarın isteğine bağlıdır, yerli hayata ve ulusal konulara önem verilir. Bu bilgilerden hareketle okuduğunuz metni dram yapan özelliklerini yazınız.

  • Cevap: 18. yüzyıldan itibaren trajedi ve komedi dışında yazılan tiyatro metinleri dram olarak adlandırılmaktadır. Acıklı ve gülünç olayların bir arada verilmesi, kahramanların her tabakadan seçilmesi, yerli hayata ve ulusal konulara önem verilmesi metnin dram türünde yazıldığını gösterir.

4. Tiyatroda mekân özellikleriyle bağlantılı olarak dekor/sahne düzenlemesi önemlidir. Mekân ve dekor geleneksel tiyatroda standart bir özellik göstermesine karşılık modern tiyatroda aynı eserin farklı temsillerinde, metinle ilişkili veya metinden bağımsız olarak farklı mekân ve dekor uygulamaları olabilir. Siz olsaydınız bu metnin sahnelenmesi amacıyla nasıl bir mekân düzenlemesi ve ışıklandırma yapardınız?

  • Cevap: Park ortamını oluşturmak için yapraklarını dökmüş ve dökecek ağaçlar ve iki karakterin oturması için banklar yerleştirirdim. Fondan hafifçe kuş sesleri gelirdi. Işık sonbahar hüznünü yansıtacak kadar yumuşak olurdu.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!