
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 83


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 83” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 83
1. Bir çocukla bir yetişkinin bakış açıları, kültür düzeyleri, tecrübeleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle yazar, eserini yazmadan önce bir çocuğun veya bir yetişkinin hayata bakış açısını da göz önünde bulundurarak anlatıcı tipini ve bakış açısını seçmelidir.
Siz bir hikâyenin yazarı olsaydınız eserinizde hangi bakış açısını kullanırdınız?
- Cevap:
Olası cevap: 1. kişi anlatıcı ve kahraman bakış açısını kullanırdım. Bu tür metinlerde olay, şahıs kadrosu ve mekâna ait özellikler kahramanlardan biri tarafından anlatılır. 1. kişi anlatımda anlatıcı, anlattığı olayların bir parçasıdır; karakterlerden biriyle özdeşleşir, bütün bir hikâye onun penceresinden aktarılır.
Olası cevap: 3. kişi anlatıcı ve hâkim bakış açısını kullanırdım. 3. kişi anlatıcı, roman ve hikâyelerde çok sık kullanılan bir anlatıcı türüdür. Bu tür anlatıcı, olaylara hâkimdir, kahramanların geçmişi, geleceği hakkında sınırsız bilgiye sahiptir.
Olası cevap: 3. kişi anlatıcı ve gözlemci bakış açısını kullanırdım. Gözlemci bakış açısında yazar, bir kamera tarafsızlığıyla gördüklerini nakleder; tarafsızlığını korumak için anlatımın akışını bozacak müdahalelerden kaçınır. Anlatıcı olayların gelişimine veya karakterlerin değişim ve dönüşümüne herhangi bir müdahalede bulunmaz. Sınırlı bir bakış açısına sahiptir.
2. Kahraman bakış açısı, edebî metinlerde başvurulan en eski ve en yalın anlatıcı türlerinden biridir. Birinci kişili anlatıcı ve kahraman bakış açısıyla yazılmış bir eserde anlatıcı olayı bizzat yaşar. Anlatıcı, çevresindeki kişileri, bu kişilerin duygu ve düşünce dünyalarını kendi gözüyle görür ve okuyucuya tanıtır.
Bu durumun okuyucuya ve hikâyenin inandırıcılığına katkısı sizce nedir?
- Cevap: Hikâyenin kahraman bakış açısı ile kurgulanması, okurun birinci kişinin ağzından sunulan kurmaca dünyasının içine doğrudan girmesini sağlar. Bu durum kahraman bakış açısı tekniğinin kullanışlılığını artırır. Çünkü “gösterme”nin egemen olduğu bu konumda, roman kahramanı anlatıcıyla özdeşleştiği için okurda gerçeklik duygusunu artırır. Okuyucu olayları yaşayan kişiden dinler. Bu da öyküye canlılık ve inandırıcılık kazandırarak okuru hikâyenin içine alır.
3. Okuduğunuz metinden hareketle kahraman bakış açısıyla yazılan eserlerin özelliklerini maddeler hâlinde yazınız.
- Cevap:
• Anlatıcı yazarın kendisidir. Yazar, olayların içinde bulunur; görme, duyma, bilme, yaşama, düşünme gibi yetenekleriyle okuyucuya olayları aktarır.
• Anlatıcı, kendisinin yaşadığı olayları anlatırken I. tekil ve çoğul kişileri kullanır. Olayların içindeki diğer kişilerin yaptığı eylemleri anlatırken de III. tekil veya III. çoğul kişiyi kullanır.
• Yazar, eserdeki kahramanlardan biridir.
• Kahraman bakış açısıyla yazılan eserlerde anlatıcının bildikleri sınırlıdır. Geleceği kestiremez, diğer kahramanların iç dünyasına inemez. Olayları doğrudan yaşarken hissettiklerini ve düşündüklerini dile getirir.
• Kahraman bakış açısıyla yazılan eserlerde okuyucu ile yazarın iletişimi daha güçlüdür. Doğrudan bir kişinin başından geçen olaylar anlatıldığı için okuyucu ile kahraman daha samimidir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.