
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 77


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 77” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 77
Dadaruh çok durgundu. Pervin, hüngür hüngür ağlıyordu.
— Niye ağlıyorsun? diye sordum.
Kardeşin hasta. (…)
Ben de ağlamaya başladım. O, hastalandığından beri Pervin’in yanında yatıyordum. O gece hiç uyu- yamadık. Dalar dalmaz Hasan’ın hayali gözümün önüne geliyor, “İftiracı! İftiracı” diye, karşımda ağlıyordu. Pervin’i uyandırdım.
— Ben Hasan’ın yanına gideceğim, dedim.
— Niçin?
— Babama bir şey söyleyeceğim.
— Ne söyleyeceksin
— Kaşağıyı ben kırmıştım, onu söyleyeceğim.
— Hangi kaşağıyı?
— Geçen seneki. Hani, babamın Hasan’a darıldığı…
Sözümü tamamlayamadım. Derin hıçkırıklar içinde boğuluyordum. Ağlaya ağlaya Pervin’e anlattım. Şimdi babama söylersem, Hasan da duyacak, belki beni affedecekti.
— Yarın söylersin, dedi.
— Hayır, şimdi gideceğim.
— Şimdi baban uyuyor, yarın sabah söylersin; Hasan da uyuyor. Onu öpersin; ağlarsın; seni affeder.
— Pekala!
— Haydi şimdi uyu!
Sabaha kadar gene gözlerimi kapayamadım. Hava henüz ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktım. Ben içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum. Yazık ki, zavallı masum kardeşim o gece ölmüştü. Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh’u ağlarken gördük. Babamın dışarıya çıkmasını bekliyorlardı.
Ömer Seyfettin, Seçme Hikâyeler (Metinler, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Birinci metinde yazara göre bir eserde anlatıcıyı belirlemek “hayati” bir unsur olarak görülmektedir. Metinde verilen bilgilerden hareketle bir eserde anlatıcı neden önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Kurmaca bir metin olan hikâyelerde yazar olayları, durumları, olguları anlatıcının dilinden aktarır. Hikâyenin başarılı olabilmesi için anlatıcının özellikleri, olayı aktarması, mekânı algılaması ve okuyucuya anlatması, kahramanlarla olan münasebeti önem kazanır. Bu yüzden anlatıcı seçimi “hayati” önem taşır.
2. Ömer Seyfettin, Kaşağı hikâyesinde anlatıcı olarak hikâye kahramanı kardeşi seçmiştir. Yazar, anlatıcı belirlerken anlatıcının bazı özelliklerini (duygusal durumunu, diğer kahramanlara karşı tutumunu, kişisel özelliklerini vb.) de önemser. Metne göre kardeşin özellikleri hikâyede anlatıcı olması için uygun mudur? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Kardeşin yalan söyleyerek suçu kardeşinin üzerine atması vicdan azabına sebep olmuştur. Kardeşin çaresizliği, duygusal yönü, evdeki diğer fertleri anlayabilecek yaşta olması gibi durumlar, anlatıcı olarak kardeşin seçilmesine uygundur. Hikâyede Dadaruh, anne veya baba anlatıcı olsaydı yazarın farklı bir duyguyu vermesi gerekirdi.
3. Modern hayatta televizyon programları (dizi, sinema, haber programları, futbol maçı anlatıları, reklamlar) eski zaman hikâye anlatıcılarının yerini tutabilir mi? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Televizyon, kurmaca yapımlar olan dizi ve sinemalarla ya da gerçekçi yapımlar olan haber ve tartışma programları ile günümüzde hikâye anlatıcılarının yerini tutabilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.