
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 67


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 67” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 67
1. Çatışma; hikâyede karşıt duygu, düşünce ve isteklerin, kişilik özelliklerinin bir arada sergilenmesi ile ortaya çıkan durumdur. Bu durum, tema ve konuya ulaşmada okuyucuya yardımcı olur, merak duygusunu canlı tutar. Yukarıdaki hikâyede yer alan çatışmaları bularak açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: köylüler ile şirket arasında bir çatışma vardır. Buna zavallılık ve uyanıklık veya merhamet ve acımasızlık çatışması da diyebiliriz. Şirket, köylüleri “siz beceremiyorsunuz” diyerek kandırır ve ağaçları keser. Bu çatışma dış çatışma türüne örnektir. İhtiyarlık ve delikanlılık çatışması ise ihtiyarın delikanlı iken gezdiği yerlerde şimdi yüreğinin sızlayarak gezmesidir. Bu çatışma iç (psikolojik) çatışma türüne girer.
2. Bir hikâyede çatışmanın bulunması o hikâyeye neler kazandırır? Açıklayınız.
- Cevap: Çatışma, hikâyede merak duygusu uyandırır, gerilimi sağlar. Okuyucunun hikâyenin tema ve konusunu anlamasına yardımcı olur.
3. Siz de içerisinde iç çatışma olan bir paragraf yazınız.
- Cevap: Olası cevap: “Sabah uyandım. Okula doğru yola çıktım. İçimden bu gün okula gitmek gelmiyordu. Aklımdan türlü türlü hayaller geçiyordu. Sahilde gezmek, sinemaya gitmek… Bir an durakladım. Annemin hazırladığı sabah kahvaltısı ve babamın sözleri aklıma geldi. Sonra düşündüm okuldaki arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi. Ardından okula doğru yoluma devam ettim.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.