
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 58


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 58” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 58
Yine şüphe ile denize, şüphe ile göğe, şüphe ile bana baktı.
(…)
— Çocuklar nasıl? diye sordum.
— İyiler, dedi. Dokuzdu sekiz kaldı. Biliyorsun dokuzuncusunun macerasını ya…
— Sus, sus, dedim. Yürekler acısı. Haydi Allah’a ısmarladık!
— Haydi güle güle.
Biraz uzaklaşınca:
— Hişt hişt.
Bu sefer yakaladım. Bahçıvandı. Oydu oydu.
— Hadi hadi yakaladım bu sefer seni, dedim.
— Yok vallahi, dedi, vallahi daha kesmedim bakla, senden ne diye saklayayım, parasıyla değil mi?
— Sen değil misin hişt hişt diyen?
— Ben de duyarım bir ses, amma bulamam nereden gelir?
Nereden gelirse gelsin dağlardan, kuşlardan, denizden, insandan, ottan, böcekten, çiçekten. Gelsin de nereden gelirse gelsin! Bir hişt sesi gelmedi mi fena. Geldikten sonra yaşasın çiçekler, böcekler, insanoğulları.
Hişt hişt! Hişt hişt! Hişt hişt!
Sait FaikAbasıyanık, Alemdağ’da Var Bir Yılan (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Aşağıda olay hikâyesinin özellikleri verilmiştir. Okuduğunuz metni göz önünde bulundurarak siz de durum hikâyesinin özelliklerini tablodaki boşluklara yazınız.
- Cevap:
2. Olay hikâyesinin diğer adı klasik hikâye, durum hikâyesinin diğer adı kesit hikâyesidir. Durum hikâyesine kesit hikâyesi denmesinin sebebi sizce ne olabilir?
- Cevap: Durum hikâyesi, hayatın sadece bir kesitinden/anından ortaya çıkan öykü türüdür. Durum hikâyelerinde duygu, tahlil ve gözlem önemlidir. Durum hikâyelerinde olaylara yer verilir ancak bu olaylar gerilime bağlı olarak gelişmez. Hikâyenin anlatıcısı olayı bir gerilim vasıtası olarak değil, hayatın doğal akışı içerisinde gözler önüne serer. Bu sebeple durum hikâyesine “kesit hikâyesi” de denmiştir.
3. Okuduğunuz hikâyede yazar serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan bir olay hikâyesi yazmak yerine nereden geldiği tam olarak belli olmayan bir sesin sebep olduğu bir kesiti/durumu sizce neden anlatmıştır?
- Cevap: Olası cevap: Durum hikâyelerinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri net değildir. Bir olaydan çok bir an veya hayatın bir kesiti konu edilir. Bu sebeple yazar anlamsız bir sesin peşinden gitmiştir. Yazar, olay hikâyesi yazmaktan hoşlanmayabilir. Hayatın hızlı akışı içinde ayrıntılara yer vermeyi seviyor olabilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.