Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 52

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 52” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 52

DİLİN KULLANIMINDAN DOĞAN TÜRLERİNİ AYIRT EDİYORUM

Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız.

AĞIZ

Alp Öğretmen sınıfa girer ve derse başlar:
— Günaydın akadaşla! Bön konumuz “Dilin Gullanımından Doğan Türleri”. Bu gonuda öncelikle “şive” ve “ağız” gavramları üzerinde durcez. Bu iki gavram, ülkemizde en çok garıştırılan ya da yanlış bilinen gavramla arasındadır. Sizin içinizde de bu iki gavramı garıştıranla muhakkak vadır. Bön bu garışıklı baraba giderivecez. Öğretmenlerinin sınıfta ilk kez farklı bir konuşma dili kullandığını gören öğrenciler şaşkınlık içerisinde Alp Öğretmeni dinlemektedir. Öğrencilerden Ahmet söz ister:
— Öğretmenim, bugün neden böyle farklı konuşuyorsunuz?
Alp Öğretmen:
— Gonuşmamın nesi farklı?
Ahmet:
— Sanki memleketinizin şivesiyle konuşuyorsunuz. Televizyonlarda izlediğimiz Ege dizilerindeki konuşmalara benziyor.
Öğrencilerden Gül söz ister:
— Bence “şive” değil “ağız” dememiz gerekiyor.
Alp Öğretmen:
— Dersin başında söylediğim gibi içimizde bu iki kavramı karıştıranlar olduğunu görüyoruz.
Alp Öğretmen sınıfa “Benim konuşmamda anlamadığınız kelimeler oldu mu?” diye sordu. Öğrencilerin çoğunluğu hemen hemen bütün kelimeleri anladıklarını söyledi. Daha sonra Alp Öğretmen:
— Eğer benim yerime dersinize bir Azerbaycan Türk’ü öğretmen girseydi ve dersi Azerbaycan Türk- çesiyle anlatsaydı söylediklerini anlayabilir miydiniz?
Öğrenciler farklı görüşler bildirse de büyük bir kısmı Azerbaycan Türk’ü öğretmenin konuşmalarını daha az anlayacaklarını söyledi.
Daha sonra Alp Öğretmen şöyle devam etti:
— Evet, ben Egeliyim. Balıkesir’de doğdum, büyüdüm. Bugün derse o bölgeye özgü konuşma diliyle başladım ancak burada kullanmamız gereken doğru kavram “şive” değil Gül’ün de dediği gibi “ağız”dır. Bir ülke içinde aynı dilin yörelere göre farklı konuşma şekillerine ağız denir. Farklılıklar ise sadece söyleyişte görülür, yazılış değişmez. Ege şivesi değil Ege ağzı dememiz gerekiyor. Şimdi ise İstanbul ağzı ile konuşuyorum. Yazı dilimizde de İstanbul ağzı esas alınmıştır. Ülkemizde Erzurum,

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!