
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 42


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 42” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 42
ARTIK KARIŞTIRMAM
Yönerge: Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görselden hareketle soruları cevaplayınız.
1. Ülkemiz sınırları içinde yazı dili konusunda bir çeşitlilik yokken konuşma biçimlerinde bölgeden bölgeye, şehirden şehire hatta köyden köye bazı farklılıklar görülmektedir. Bu çeşitlilik dil biliminde ağız kavramı olarak açıklanmaktadır. Aynı ülke sınırları içinde konuşma dilinde bu tip farklılıklar olmasının nedenini nasıl açıklarsınız?
- Cevap: Olası cevap: Sosyal etkenler dilde önemli bir çeşitlenme nedenidir. Sosyal gruplar bir yerde zamanla kendi çevrelerine has, sadece kendi yörelerindeki kişilerle anlaşabilecekleri bir dil yaratır. Meslek, yaş, toplumsal statü, cinsiyet gibi kavramlar da dilin çeşitlenmesinde etkili bir rol oynar. Ayrıca uzun tarihsel süreç içinde başka dil ve kültürlerle sözcük alışverişleri, savaşlar, göçler de ağız kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
2. İnsanların iletişimi sırasında kimi zaman ağız farkından doğan eğlenceli diyaloglar ortaya çıkabilmektedir. Siz de görseldeki konuşma farklılıklarından da yararlanarak bir diyalog tasarlayıp bu diyaloğu bir metne dökünüz.
- Cevap: Olası cevap:
Trakyalı: Te burda beya nere baküsün?
İstanbullu: Pardon beyefendi anlayamadım sizi.
Konyalı: Yavrım guzum bi süsün gari, gafam gazan oldu valla.
İstanbullu: Ben hiçbir şey demedim ki beyefendi.
Egeli: Napdurunuz burada?
İstanbullu: Bu sefer anladım. Nasılsınız dimek istediniz sanırım. Eyvah! Yanınızda dura dura benim de konuşmam değişti.
Karadenizli: Bayiliysinuz boş gonuşmaya da.
3. Konuşma dilindeki çeşitlilik yazı dilinde de olursa iletişimde ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Bir ülkenin sınırları içerisinde ne kadar farklı konuşma biçimi olursa olsun o ülkenin yazı dili biriciktir, tektir. Kuralları vardır. Olması gereken de budur. Aksi bir durumda dil ile gerçekleştirilen her türlü iletişim alanında önemli sorunların görülmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Toplumdaki ortak dil kavramı bozulur. Bu da birçok yanlış anlaşılmaya neden olur. Eğitim alanında da aksaklıklar ortaya çıkar. İletişim ile elde edilmek istenen kazanımlara ters düşen durumlar görülür. Özellikle eğitim alanında iletişimin sağlıklı gerçekleşmesi şarttır. Örneğin öğretmen ve öğrencinin açık, anlaşılır bir dille iletişim kurması gerekir. Öğretmenin ya da öğrencinin belli bir yöreye ait sözcükleri sıklıkla kullanması iletinin taraflarca anlaşılmasını engelleyebilir.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.