Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 274

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 274” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 274

Mustafa İnan İsviçre’deki doktorasını da parlak bir şekilde yapmıştı, Mustafa İnan Teknik Üniversite’de ilk doktorayı yaptırmıştı, Mustafa İnan dekan olmuştu, Mustafa İnan rektör olmuştu.”
Bilimle ilgileneceksen bunu bilime yakışır bir biçimde yapmalıyız. İnsanların yaşantılarında dedikodunun ötesinde bir şeyler bulmaya çalışmalıyız, değil mi?” “Evet,” dedi genç adam. “Öyleyse dinle:”
“Mustafa İnan doktorasını yaparak İsviçre’den döndüğü zaman Yüksek Mühendis Mektebi’nde Teknik Mekanik ve Mukavemet muallim muavinliğine tayin edilmişti. Aynı yıl, yani 1944’te Yüksek Mühendis Mektebi’nin İstanbul Teknik Üniversitesi olması üzerine doçentliğe getirildi. Aslında Mustafa İnan’ın doçentliği, bir bakıma çok eskiydi: Daha öğrencilik yıllarında, üçüncü sınıfta olduğu sırada Mustafa’yı çok seven matematik profesörü Kerim Erim, onu ‘doçentim’ diye tanıtıyordu öğretmen arkadaşlarına. Sonunda Mustafa İnan gerçek doçent oldu.
(…)

Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

1. Okuduğunuz metin biyografik romandır. Biyografinin roman kurgusu içinde anlatılmasının asıl amacı sizce neler olabilir?

  • Cevap: Yazar ünlü ve başarılı kişilerin hayat hikâyelerini roman kurgusuyla anlatarak topluma olumlu değerler aşılamayı, örnek alınabilecek ideal modeller sunmayı amaçlar. Ayrıca yazar, anlattığı kişinin pek çok değişik özelliklerini ayrıntılı olarak vererek bir bakıma portresini çizer. Böylece okuyucunun roman kişisiyle özdeşleşmesini ister.

2. Ben de onların arasındaydım ve onların arasında büyüğüm de yoktu. Yalnız bende meçhul bir hastalık vardı, sekiz yaşımdan beri çekiyordum.
Ben de o muayene odasının ve nice muayene odalarının önünde senelerce bekledim. Benim yanımda büyüğüm de yoktu.

Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

Peyami Safa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanı otobiyografik romandır. Otobiyografi ve biyografi arasındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: 

a) Biyografi, bir kişinin diğer kişiler tarafından kaleme alınmış ve insanlara aktarılmış hayatının özetidir, otobiyografi bir sanatçının kendi yaşam öyküsünü anlattığı eserdir.
b) Biyografilerde nesnel anlatım, otobiyografilerde ise öznel anlatım vardır.
c) Biyografide belgeler önemlidir, otobiyografide kişinin belleği önemlidir.

3. Biyografilerin belgelere dayandırılması ve biyografilerde tarafsızlık özelliğinin ön planda olması bu türe ne gibi özellikler kazandırmaktadır?

  • Cevap: Belgeye dayandırılan biyografilerin kanıtlanabilirlik özelliği ön plana çıkar. Sanat ve meslek alanındaki tarihçiler için önemli kaynaklar olurlar. Belgesel nitelikte olup gelecek kuşaklara önemli bilgilerin, tecrübelerin, örneklerin ve görüşlerin aktarıldığı hazine niteliği kazanırlar. 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 274 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!