Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 268

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 268” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 268

1. Aşağıdaki tabloda metinle ilgili bazı bilgilere yer verilmiştir. Bu bilgilerin doğru olup olmadığını ilgili yerleri işaretleyerek gösteriniz.

  • Cevap: 

2. Okuduğunuz metin XV. yüzyıla ait bir tezkireden alınmıştır. Bu metnin günümüzdeki biyografilere benzeyen ve onlardan ayrılan yönleri nelerdir?

  • Cevap: Bu metin de günümüzdeki biyografiler gibi bir sanatçının hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi vermektedir ancak biyografilerdeki nesnel yaklaşımın yerini bu metinde öznellik almıştır. Yazar, tanıttığı kişi hakkında abartılı övgülerde bulunmuş hatta onun için üzüntüsünü dile getirerek dua etmiştir. Ayrıca metinde günümüz biyografilerinden farklı olarak süslü ve sanatlı bir dil tercih edilmiştir.

3. Tezkire yazarının kullandığı “İnsanlıkta ve güzel ahlakta Horasan ve Semerkant mülkünde eşsiz idi.”, “Zihni dikkat ve mana itibariyle zengindi ve yeteneği de tarife ihtiyaç göstermezdi.”, “Yazık, yüz bin yazık, eyvah, yüz bin eyvah ki hayat çeşmesinden susuzluğunu gideremedi.” gibi ifadeler tanıtılan kişiyle ilgili olarak okuyucuda bir ön yargı yaratabilir mi? Siz sevdiğiniz bir sanatçı için tanıtma yazısı yazacak olsaydınız nasıl bir üslup belirlerdiniz? Neden?

  • Cevap: Olası cevap: Tezkire yazarının kullandığı bu ifadeler, tanıtılan sanatçıyı bu yazıyla tanıyacak olan kişilerde bir ön yargıya neden olabilir çünkü metinde sanatçıyla ilgili hep olumlu özellikler verilmiş ve sanatçının gerek kişiliği gerekse edebî yönü övülmüştür. Okuyucu da ister istemez sanatçıyla ilgili olarak zihninde yalnızca olumlu niteliklere yer verecektir. Ben bir tanıtma yazısı yazacak olsaydım daha nesnel bir üslup kullanmayı tercih ederdim çünkü tarafsız biçimde yazılan, sanatçının olumlu ve olumsuz tüm özelliklerini ortaya koyan yazılar okuyucu için yol gösterici olmakla birlikte tarihî bir belge niteliği de taşıyacaktır. Bu ifadeler bir ön yargıya neden olmaz çünkü okuyucu bu ifadelerin tezkire yazarına ait kişisel fikirler olduğunun farkındadır. Ben de bir tanıtma yazısı yazacak olsaydım yazımda kişisel fikirlerime yer verirdim. Bu sayede okuyucuların o sanatçıyla ilgili fikirlerimi öğrenmelerini isterdim.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 268 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!