
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 266


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 266” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 266
SİYAH KADİFE TAVAN
(…)
—Evet, evet, demişti annem; olur şey değil, şendeki hâfıza!..
Devam etmiştim:
—Galiba İstanbul’a gelen ilk otomobillerden birini babam satın almıştı. Bahçede otomobilin tekerlekleri, takozlarla hafifçe havaya kaldırılmıştı. Muayene mi, tamir mi bir şeyler yapıyorlardı. Gizlice arabanın altına girip âletlerini kurcalamaya başlamıştım. Üç dört yaşında var mıydım, yok muydum, bilmem! O sırada motoru işlettiler. Tekerleğin pul pul demirli lâstiği başıma çarptı ve derin bir yara açtı. Kanlar içinde yere serildim.
Annem haykırmıştı:
—Sus, sus! O meseleden büyükbaban, az kaldı hepimizi öldürecekti. Günlerce yatakta kaldın!
60 küsûr yıllık yaranın izini, sağ kaşımın üstünde, alnımın sağ yanında taşıyorum. Yara izi alnımda, fakat o günler nerede?..
Necip Fazıl Kısakürek, O ve Ben (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. a) Yukarıdaki metinlerden hangisi biyografi, hangisi otobiyografi türüne örnek olabilir?
- Cevap: Metinler sırasıyla biyografi ve otobiyografi türlerine örnektir.
b) Sizce ünlü birinin hayat hikâyesini başkasından veya kişinin kendisinden öğrenmek arasında ne fark vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Otobiyografide kişinin başından geçen olaylar kendisi tarafından, doğrudan anlatıldığı için bu tür eserlerin inandırıcılığı daha fazladır. Anlatım ne kadar içten olursa okur o oranda hayat hikâyesi anlatılan kişinin iç dünyasına vâkıf olur. Tüm bunların yanında otobiyografisini yazarken kişi, hayatıyla ilgili bazı kısımları atlayabilir veya abartabilir. Bu açıdan bakıldığında tarafsız ve nesnel bir tutumla yazıldığı için biyografiler daha güvenilir eserlerdir.
2. Türk dili ve edebiyatı dersinde her ay iki kitap tanıtımı yapılan 9/B sınıfında Begüm eserlerini çok beğendiği bir şairin otobiyografisini, Ali ise hayran olduğu bir basketbolcunun biyografisini sunacaktır. Sizce Begüm ve Ali, arkadaşlarına neden bir biyografi ve otobiyografi kitabı tanıtmayı tercih etmişlerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Biyografi ve otobiyografilere konu olmuş ünlü kişilerin hayat hikâyelerinde anlatılanlar (bu kişilerin yaşam tecrübeleri, peşinden koştukları hayaller, elde ettikleri başarılar, atlattıkları badireler, insanlığa sağladıkları katkılar, ortaya koydukları eserler vb.) okurların ilgisini çeker ve onlara kendi yaşamları için ilham kaynağı olabilir. Begüm şiire meraklı, sanatsever bir öğrenci; Ali ise basketbol tutkunu sporsever bir öğrencidir. Bu nedenle meraklarını gidermek, iyi bir şair veya basketbolcu olmanın gereklerini ve aşamalarını öğrenmek için bu tür kitapları tercih etmiş olabilirler.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.