Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 257

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 257” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 257

KARAGÖZ: Geleneksel gölge oyunumuzdur. Deve derisinden yapılan, ”tasvir” denen figürlerin oynatılarak perde üzerinde canlandırılmasına dayanır. Karagözün oynandığı meydana “Küşteri Meydanı” denir.
Karagöz oynatıcıları da “hayalî”, “hayalbaz”, “hokkabaz”, “Karagözcü” adlarını alır. 4 bölümden oluşur: Mukaddime-muhavere-fasıl-bitiş. Güldürü ve şive taklitlerine dayanır. Yazılı metinleri yoktur, doğaçlamaya (tuluata) dayanır.

ORTA OYUNU: Karagözün perdeden meydana inmiş biçimidir. Kol oyunu, meydan oyunu gibi adlar almıştır. Orta oyunu meydanına “palanga” denir. Dekor olarak “yenidünya” denen bir paravana ile “dükkân” denen tezgâh veya birkaç iskemle kullanılır. Karagöz gibi yazılı metni yoktur, doğaçlamaya dayanır; şive taklitlerine yer verilir. Ana kahramanlar, Kavuklu ve Pişekâr’dır. Kavuklu, Karagöz’e; Pişekâr da Hacivat’a benzer özellikte tiplerdir. Karagöz’de olduğu gibi orta oyunu da “mukaddime-mu- havere-fasıl-bitiş” olmak üzere 4 bölümden oluşur.

MEDDAH: Bilinen hikâyelerin tek kişi tarafından canlandırılarak anlatılmasına dayanır. Günümüzdeki karşılığı stand-up gösterileridir. Meddah, aksesuar olarak mendil ve baston kullanır. Doğaçlamaya ve şive taklidine dayalı gösterilerdir. Meddaha verilen bir diğer ad da “kıssahan”dır.

KÖY SEYİRLİK OYUNLARI: İnsanların düğünlerde, kış gecelerinde eğlenmek amacıyla sergiledikleri oyunlardır. Doğaçlamaya dayanır. Özel bir sahne ya da dekor yoktur.

2. Geleneksel Türk tiyatrosu ile modern tiyatro karşılaştırıldığında sizce aralarındaki en önemli fark nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Geleneksel Türk tiyatrosunda belli bir sahne yokken modern tiyatroda olaylar sahnede canlandırılır. Geleneksel Türk tiyatrosunda taklit ve yanlış anlamalar üzerinden olaylar canlandırılırken modern tiyatroda konuya göre bir dil kullanılır. Geleneksel Türk tiyatrosu halk çevrelerinde ortaya çıkmışken modern tiyatro seçkinler arasında ortaya çıkmıştır.

3. Namık Kemal; “Bir milletin güzel söyleyiş kudreti, edebiyatında; edebiyatın da en canlı ifadesi, tiyatroda belli olur.” sözüyle tiyatroyu diğer edebiyat türlerinden fazla önemsediğini belirtmiştir. Bunun nedeni sizce nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Namık Kemal’in eserleri incelendiğinde edebiyat yoluyla toplumun bilinçlendirilebileceği düşüncesini eserlerinde ortaya koyduğu görülebilir. Namık Kemal, bunu en iyi tiyatroyla yapabileceğini anlatmak istemiştir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 257 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!