
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 232


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 232” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 232
ÖRTÜK ANLAMLAR
Yönerge: Aşağıdaki bilgi haritasını inceleyip metni okuyunuz. Bunlardan hareketle soruları cevaplayınız.
Açık İleti
Öğretici metinlerde tek bir ileti olur ve bu ileti açıktır. Gönderici, alıcının yoruma gerek duymadan iletiyi kavramasını ister. Bu sebeple anlamı zor sezilen ifadelerden kaçınır ve mesajını açık ileti olarak gönderir. Bu tür iletiler tek anlamlı olduğu için herkes tarafından aynı şekilde anlaşılır.
“Küresel ısınma her geçen gün artmaktadır.” cümlesi bir açık ileti örneğidir.
Örtük İleti
Edebî metinlerin iletisi okuyucuya doğrudan aktarılmaz, örtülü bir şekilde verilir. Okuyucu kendi yorum gücüyle metne dahil olur. Metnin bütününe yayılmış olan ileti okuyucu tarafından yorumlanarak bulunur. Bu tür metinler çok anlamlı olabileceği için her okuyan metni farklı yorumlayabilir.
Ece Ayhan’ın “Şiirimiz gül kurutur abiler” dizesi bir örtük ileti örneğidir.
ŞAHİN VE GÜVERCİNLER
Güvercinler, şahinin korkusuyla her zaman uyanık ve güvercinliğe yakın durmak zorundaydılar. Ancak böyle hasımlannın saldırısından kurtulabiliyorlardı. Güvercinleri saldırarak yakalayamayacağını anlayan şahin, onları kurnazlıkla avlamaya karar verdi.
Bir gün, “Eğer beni kralınız olarak kabul ederseniz ben de size saldırmaktan vazgeçerim ve sizi çaylaklardan, doğanlardan korurum,” dedi.
Güvercinler şahinin sözüne inandılar ve onu kralları olarak kabul ettiler. Krallığından güç alan şahin çok geçmeden, her gün bir güvercini gövdeye indirmeye başladı.
“Ettiğimizi bulduk,” dedi güvercinler, birer birer şahine yem olurken.
Bazı çareler hastalığın kendisinden de kötüdür.
Tozan Alkan, Ezop Masalları (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır)
1. Okuduğunuz fablda mesaj olay örgüsü içinde örtük ileti olarak verilmiş, son cümledeyse açık ileti olarak söylenmiştir. Siz de aşağıdaki fablın örtük iletisinin ne olduğunu tek bir cümle olarak altındaki noktalı yere yazınız.
- Cevap: Olası cevap: İnsan bir şeyi elde edemediğinde onu beğenmi- yormuş gibi davranır.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 232 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.