
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192


“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192
2. Yukarıdaki metinlerde renklendirilerek verilen kinayeli ifadeleri açıklayınız.
- Cevap:
II. Metinde; “gül dikende biter diken gül olmaz” ifadesi, doğal bir gerçeği değil de mecaz anlamı olan “iyiliğin bazen umulmadık, çirkin olan ve olumsuzluk ifade eden yerlerde ortaya çıkabileceğini; kötünün de iyi olamayacağı” anlamında kullanılmaktadır.
III. Metinde; “Yüzlerimi yere vurdum süründüm” ifadesi “yüzünün yere değmesi” ya da “sürtünmesi” anlamında değil de mecaz anlamı olan “yüzünü yere getirmek (veya geçirmek) utandırmak, mahcup duruma düşürmek, yoksul ve perişan bir yaşam sürmek” anlamlarında kullanılmaktadır.
IV. Metinde; “Yandım ateşine” ifadesi “ateşte yanmak” değil de mecaz anlamı olan “Bir kimse yüzünden zarara uğramak.” anlamında kullanılmaktadır.
3. Yukarıdaki şiirlerde kinaye sanatına başvurulması şiirleri nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Olası cevap: Bahsi geçen dizeler şiirin anlam boyutunu güçlendirirken estetik hazzı daha üst seviyelere çıkarmıştır. Günlük dili şiire dâhil etmiş ve akıl oyunları oluşturarak merak ve heyecanı artırmıştır.
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.